A terhesség 31. hete

WEBBeteg
frissítve:

A tested és a lelked is készül a baba érkezésére. Ha a 31. hét előtt még nem tapasztaltad, a BraxtonHicks összehúzódások ezen a héten biztosan jelentkeznek.

31. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 9

Mi történik veled a 31. héten?

Akár szoptatni fogsz, akár nem, a 31. héten már a melleid is készülnek. Biztosan észrevetted, hogy krémes, sárgás vagy híg, vizes anyag szivárog a mellbimbóidból. Ez a kolosztrum első jele, amely az előtej és az érett anyatej előtt termelődik. Ha úgy döntesz, hogy szoptatni fogsz, a kolosztrum biztosít a babának minden olyan kalóriát és tápanyagot, amire az élet első napjaiban szüksége van.

A terhes nők körülbelül fele tapasztal mellszivárgást a harmadik trimeszterben, noha jelentkezése vagy hiánya semmilyen módon nem tükrözi a szervezeted anyatej-termelő képességét.

Noha egyes nők már tapasztaltak Braxton Hicks összehúzódásokat, mások csak most kezdik érezni ezeket a jóslófájásokat. A Braxton Hicks összehúzódásokat a népnyelv "vadfájásoknak" nevezi. Lényege a méh simaizomzat ingerlélkenységének fokozódása, mely az izomzat összehúzódásában nyilvánul meg. Ellentétben a valódi összehúzódásokkal, ezek rövidek (30 másodperctől legfeljebb két percig tartanak), időben nem sűrűsödnek és intenzitásuk sem nő. Fogd fel ezeket, mint lehetőséget arra, hogy gyakorold a légzést, amit a szülésfelkészítő tanfolyamon tanultál.

Ha esetleg a 31. héten elfolyik a magzatvíz, vagy megindul a szülés, valószínűleg magnézium-szulfátot és kortikoszteroidokat kapsz. A méhcontractiók megszüntével a magzat méhen belüli állapota is jelentősen javuhat, az utóbbi pedig gyorsítja a tüdejének fejlődését.

Mi történik a babával ezen a héten?

A pici teljes gőzzel készül a külvilágra azzal, hogy a bőre alatti zsírréteget növeszti. Ez nem csak szigeteli, hanem a ráncokat is simává teszi. A terhesség 31. hetének végére közel 2 kg súlyú, a hossza pedig kb. 40 cm.

Terhességi vizsgálat

Valószínűleg a 31. héten nem kell terhességi vizsgálatra menned, ha azonban ikreket vársz vagy komplikáció áll fenn, akkor orvosod ultrahangos vizsgálatot végezhet.

Ha a pocakod - vagy a baba – az átlagosnál kisebb a terhességnek ebben a szakaszában, az orvosod oligohydramnion-ra gyanakodhat, ami az optimálisnál kevesebb magzatvízre utal, és a kismamák kb. 4 %-át érinti. Az oligohydramnion megfelelő diagnosztizálásához ultrahanggal mérik a magzatvíz mennyiségét. Bár a kevés magzatvíz a magzati stressz jele lehet, az esetek többségében a terhesség végén már nem jelent veszélyt a magzatra.

Emellett NST-re is sor kerülhet a baba szívfrekvenciájának és/vagy a méhösszehúzódások monitorozására. A polihidramnion - olyan állapot, mikor túl sok a magzatvíz -a terhességek kevesebb mint 1% -ában, és leginkább az utolsó trimeszterben fordul elő, ekkor általában ártalmatlan az anya és a baba számára.

Közelgő orvosi vizsgálat

Ha mérsékelt vagy súlyos asztmád van, vagy ha nemrégiben súlyos asztmás rohamod volt, javasolt a rendszeres ultrahangvizsgálat a magzati aktivitás és a növekedés megfigyelésére, ezért fontos, hogy szólj a betegségedről az orvosodnak!

Mire figyelj?

Valószínűleg már régóta gondolkozol a baba táplálásával kapcsolatos lehetőségeken. Amellett, hogy olvasol szoptatásról és cumisüvegből táplálásról, kérdezd meg orvosod, egy szoptatási tanácsadót, barátaid és családtagjaid, akik tapasztalt anyukák az alábbi kérdésekkel kapcsolatban:

  • Hogyan kezelhető a nyilvános helyen történő szoptatás?
  • Melyek a legjobb cumisüvegek a kombinált etetéshez?
  • A mellbimbó alakja jelenthet-e problémát a szoptatásban?
  • Okozhat-e problémát a kombinált etetés?

Minél több véleményt, tapasztalatot hallasz, annál könnyebb lesz eldönteni, hogy mit szeretnél tenni. Fontos, hogy beszélj a partnereddel is a terveidről, hogy megtudd, támogat-e benne vagy más véleménye van. Járj utána, hogy az osztály, ahol szülni fogsz, mennyire felel meg a babarát elvárásoknak.

Mit kell tudni a partnernek?

Az etetési lehetőségek átbeszélése az egyik legérzékenyebb téma lehet. Fontos, hogy mindketten felmérjétek, mit vár el a partner, és ebből mi a reálisian megvalósítható. A szülők közötti konfliktus gyakran abból adódik, hogy az elvárás messze áll a realitástól.

Fontos

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
  • Végezz naponta Kegel-gyakorlatokat.
  • Keressetek szoptatási tanácsadót a bababarát osztályon, és tájékozódjatok a baba etetésével kapcsolatos lehetőségekről.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 30. hét Következő hét – 32. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.