A terhesség 30. hete

WEBBeteg
frissítve:

Már csak 10 hét van a baba megérkezéséig, aki mostanra teljesen kitölti a rendelkezésére álló teret.

30. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 10

Mi történik veled a 30. héten?

Az első trimeszter tünetei közül pár valószínűleg visszatér a 30. hétben - különösen a fáradtság és a hangulatváltozások. A terhességi pluszssúly önmagában is kimerültséget okozhat, de ehhez most társul az alváshiány is, melyet a baba testhelyzet változása, a gyakori éjjeli vizelési inger, valamint a szülés és szülőség miatti izgalom okoz. Mindezek pedig hangulatváltozáshoz vezetnek.

Emellett a tested rengeteg relaxin hormont termel, mely feladata azínszalagok és csontok lazítása, hogy segítsen a babának a szülésnél, ám ez a hormon és a súlygyarapodás lábnövekedést okozhat. A nők 60-70 százalékának nő a lába a terhesség alatt, mely változás általában állandó.

Ha a 30. hét előtt már tapasztaltad az alkalmanként jelentkező szívdobogást, az most egy kicsit alábbhagyhat. A terhesség ideje alatt a szívritmus 30-50 százalékkal emelkedik, ami meggyorsítja a szívritmust, ám ezen a héten a szív teljesítménye kissé csökken, majd szülésnél újból nő.

Mi történik a babával ezen a héten?

A méh már egy közel másfél kilós baba otthona, aki a 30. héten kb. 38,5 cm hosszú. A méh fundusa a köldök felett 2 harántujjal van ezen a terhességi héten.

Ugyanakkor a lanugo, mely hetek óta fedte a baba testét, elkezd kihullani, de születéskor néhány folt még maradhat belőle az arcán, a hátán és a fenekén.

Terhességi vizsgálat

Ha ikreket vársz, eddig a picik valószínűleg ugyanolyan ütemben nőttek, mint a normál terhesség babái. A 30 -32. héten azonban az iker növekedés üteme lelassul, ezértáltalában kisebbek a születésnél. A babák növekedésének pontosabb figyelemmel kísérése érdekében gyakoribb lehet az ultrahangos vizsgálat.

Közelgő orvosi vizsgálat

A következő vizsgálat során jó ötlet lehet megkérdezni az orvosod arról, hogy mikor vágja el a köldökzsinórt. Míg egyes nőgyógyászok 30-60 másodpercet várnak a születés után, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása 1-3 perc. Ennek oka, hogy a 40 hétre született babák esetében a késleltetett köldökzsinór elvágás:

  • növeli a hemoglobinszintet (vörösvértestek)
  • több hónapra növeli a vastartalékokat, ami kedvezően befolyásolhatja a pici viselkedési, motoros és kognitív fejlődését

Koraszülötteknél a késleltetett köldökzsinór elvágás:

  • javítja a keringést
  • csökkenti a vérátömlesztés szükségességét
  • csökkenti a necrotizálóenterokolitis (veszélyes bélrendellenesség)előfordulását
  • csökkenti az agyvérzés kockázatát

Napjainkban, ha a szülők őssejttárolást kérnek, akkor természetesen a késleltetéstől el kell tekinteni.

Mire figyelj?

Ha szeretnél elutazni, már nem sokáig teheted meg. A veszélyeztetett kismamáknak kerülni kell az utazást a 32. héttől. A legtöbb légitársaság korlátozza az utazást a terhesség utolsó hónapjaiban, vagy szigorúan orvosi igazoláshoz köti azt.

A carpaltunnel-szindróma gyakran a számítógépes munkához társul, de terhesség során is gyakori probléma, különösen a harmadik trimeszterben. A terhességhez kapcsolódó súlygyarapodás és a vízvisszatartás a csuklóban csípheti az ideget, ami fájdalmat, bizsergést és zsibbadást okoz a kézben és az ujjakban. A betegség a tárgyak megfogását is megnehezíti.

A kellemetlen érzés megszüntetése:

  • Csökkentsd az ismétlődő kézmozdulatokat igénylő tevékenységeket, például a számítógép használatot vagy a kézművességet.
  • Tartsd a csuklódat semleges helyzetben, hogy csökkentsd az idegnyomást. Ez különösen hasznos lehet éjszaka, mivel sokan alszanak hajlított csuklóval, ami a tünetek fellángolását okozhatja.
  • A fájdalom enyhítésére alkalmazz hideg borogatást.
  • Végezz nyújtó és erősítő gyakorlatokat.

Mit kell tudni a partnernek?

Gyakoroltad az utat a kórházba? Van alternatív útvonalterved, ha szükséges? Itt az ideje, hogy felkészülj. Ugyanakkor tudd meg, hol kell a kórházba bejelentkezni nyitvatartási idő közben és ügyeletben, ha kezdődik a szülés.

Fontos

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Napi 8-12 pohár vizet fogyassz.
  • Végezz naponta Kegel-gyakorlatokat.
  • Készülj fel a kórházba vezető útra.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 29. hét Következő hét – 31.hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.