A terhesség 28. hete

Szerző: WEBBeteg

A terhesség utolsó trimeszterében járunk, már csak 12 hét, és karodban foghatod a picit.

28. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 12

Mi történik veled a 28. héten?

Mostanra körülbelül 7,5 - 11 kg között van a súlygyarapodásod, ami erősödő és/vagy gyakoribb hátfájással járhat. Emellett az egyre növekvő baba túlságosan nagy nyomást gyakorolhat az ülőidegedre - ez a legnagyobb ideg a testedben - ami sciatica-t okozhat.

A sciatika különbözik a késői terhességi hátfájástól, mivel a fenékbe, a lábba, a térdbe, a lábszárba és a lábujjakra sugárzik, bizsergést okozva. (A fájdalom általában egyoldalú, súlyos esetbenaz ágyék területén is jelentkezhet.) A harmadik trimeszterre jellemző egyéb kellemetlen tünet még a lábgörcs, székrekedés és álmatlanság.

Mi történik a babával a 28. héten?

A növekvő baba súlya már több mint 1 kg, és egyre több zsír rakódik a bőre alá. Rohamosan fejlődik az agya is. A 28. hétig a pici agyának felszíne viszonylag sima volt, most azonban az agyszövet növekedésének köszönhetően kialakulnak rajta a hornyok és ráncok. Az alvási ciklusait mélyebb, álmokkal kiegészített alvás jellemzi.

A 28. hétre a szemhéjak is felnyílnak. Az 5. hét óta folyamatosan növekvő köldökzsinór pedig már 56-61 cm hosszú. A hét végére a baba nagyjából 36 cm hosszú lesz.

Terhességi vizsgálat

A harmadik trimeszter első terhességi vizsgálata gyakran a 28. hétre esik. Mostantól a 36. hétig minden második héten találkozol az orvossal. A vizsgálat menete hasonló a korábbiakhoz, hacsak nem vagy Rh-negatív.

A terhesség korai szakaszában vizsgálták az Rh-faktor, mely a legtöbb ember vörösvértestében megtalálható fehérje. Ha azonban a te véredből hiányzik (Rh-negatív) de a babáéból nem (Rh-pozitív), az azt jelenti, hogy nem vagytok kompatibilisek. Bár az Rh-inkompatibilitás önmagában nem jelent problémát, akkor válik veszélyessé, ha a baba Rh-pozitív vére a te Rh-negatív véreddel keveredik, ami megtörténhet a szülés során.

Az Rh-inkompatibilitás vérszegénységet és sárgaságot okozhat, szélsőséges esetben pedig, ha nincs orvosi beavatkozás, agykárosodást is eredményezhet. Az orvos ezeket a problémákat azzal előzi meg, hogy Rhimmun globulininjekciót ad a 28. héten, majd a szülést követően újra. Így az immunrendszer kevésbé képes felismerni és megtámadni a babából a szervezetedbe került Rh-pozitív vért.

Az orvos azt is megnézi, hogy a baba fejvégű-, far vagy haránt helyzetben van-e. Ne aggódj, ha még nem fekszik fejjel lefelé, van még 12 hete, hogy irányba forduljon.

Mire figyelj?

A sciatciás fájdalom enyhíthető az alábbiakkal:

  • Feküdj a fájdalom helyével ellentétes oldaladon
  • Ne emelj semmi nehezet
  • Ne állj sokáig egyhelyben
  • Vegyél meleg zuhanyt
  • Próbálkozz akupunktúrával, mely ösztönzi az endorfinok - a szervezet természetes fájdalomcsillapító vegyületeinek - felszabadulását.
  • Próbálkozz kismama masszázzsal

A 40. héthez közeledve a baba megváltoztatja pozícióját, ami csökkentheti a kellemetlenséget. A terhességi sciatica szinte mindig enyhül szülés után.

Mit kell tudni a partnernek?

Sok kispapa számára a terhesség nehezen megfogható egészen addig, amíg nem látják vagy érzik a baba rúgásait. A 28. héten azonban mindez már határozottan érezhető, látható.

Fontos

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Fogyassz napi 12 pohár vizet.
  • Végezz napi rendszerességgel Kegel-gyakorlatokat.
  • Beszélj orvosoddal, ha sciaticára gyanakszol.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 27. hét Következő hét – 29. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Módosítva: 2018.11.30 15:57, Megjelenés: 2018.10.24 16:02

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

A magzat fejlődése az ötödik hónapban...

A huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.

A magzat fejlődése a harmadik hónapban...

A tizenkettedik hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több mint...

A baba fejlődése a második hónapban

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban...

Szépségápolás és terhesség

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség...

Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek...

A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek...

A terhességi toxémia kimutatását segítő...

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

Terhesség során jelentkező aranyér

Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont korábban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó