A terhesség 26. hete

WEBBeteg
frissítve:

A hasad növekedésével párhuzamosan a 26. héten a baba is egyre aktívabb. Ideje, hogy elkezdd megtervezni, hogyan szeretnéd a szülést.

26. hét

Trimeszter: Második
Hátralévő hetek száma: 14

Mi történik veled a 26. héten?

Ezen a terhességi héten a méh fundusa 1 haránt ujjal van a köldök felett, s innentől hetente több mint 1 cm-el kerül feljebb. A kicsi mozgása egyre erőteljesebb, ha fáj, változtass testhelyzetet, vagy jelezd neki egy gyengéd nyomással, hogy ő mozduljon arrébb. A 26. hétig a nők átlagosan 7-10 kg-ot híznak, így lehet, hogy már striákat is tapasztalsz. Előfordulhat, hogy csak a szülés előtt jelentkeznek, de az is, hogy egyáltalán nem alakulnak ki.

Mi történik a babával ezen a héten?

A 26 hetes baba már majdnem 1 kg és hétvégére körülbelül 35 cm hosszú. Bár a szervei majdnem teljesen kifejlettek, még mindig sok minden történik.

Például, ha fiút vársz, a heréi elkezdenek leereszkedni a herezacskókba. A baba bőre már kevésbé átlátszó, és már szempillái is vannak. Noha a szemei zárva vannak, érzékeli a hasfalon keresztül átszűrődő fényt és reagál rá.

A baba fülében lévő idegek folyamatosan fejlődnek, ami lehetővé teszi, hogy reagálhasson a méhen kívülről érkező hangokra. Mindez - plusz a tény, hogy a pici idegrendszere finoman hangolja a karját és a lábát - azt jelenti, hogy egyre többet mozog és rúg.

Terhességi vizsgálat

Ha ikreket vársz/placenta problémád van/preeclampsia vagy eclampsia áll fenn, találkozhatsz az IUGR rövidítéssel, ami a baba lelassult növekedésére utal. Ha orvosod kéthetes vagy annál nagyobb eltérést észlel, rendszeres ultrahanggal ellenőrzi a baba növekedését, mozgását, véráramlását és a magzatvíz mennyiségét.

Ha terhességi cukorbetegséged van, orvosod kiemelten figyel az olyan szövődményekre, mint a preeclampsia és a koraszülés. A baba és a saját egészséged érdekében is fontos, hogy a vércukorszinted minél inkább ellenőrzés alatt tartsd.

Figyelj a következőkre:

  • Sétálj, ússz, vagy menj kismama tornára! A rendszeres és mérsékelt testmozgás segíti a szervezetet az inzulin és a vércukorszint szabályozásában.
  • Beszélj orvosoddal vagy egy dietetikussal, hogy biztosan megfelelő arányban juttass be szénhidrátot és glükózt a szervezetedbe. Helyes arány hiányában a vércukorszint is ingadozik.
  • Növeld a friss zöldségek, gyümölcsök bevitelét.
  • A bevitt zsírmennyiség ne legyen több, mint a napi kalória 30%-a.

Előfordulhat, hogy otthon is tesztelni kell a vércukorszinted. Ha semmi más nem segít, az orvosod inzulint javasolhat. A terhességi cukorbetegség általában a szülés után megszűnik, ám nagy a valószínűsége, hogy a következő terhességekben is visszatér.

Közelgő orvosi vizsgálatok

A következő terhességi vizsgálat már a harmadik trimeszterben lesz. Itt érdemes utána kérdezni a köldökzsinórvér tárolás előnyeinek és hátrányainak. A köldökzsinórvér a köldökzsinórban és a placentában található vér, és olyan őssejteket tartalmaz, amelyek segíthetnek bizonyos problémák (pl. leukémia, sarlósejtes betegség és anyagcserezavarok) kezelésében.

Mire figyelj?

Ha még nem tetted volna meg, akkor készíts egy szülési tervet, melyben vázolod a preferenciáid a vajúdás és szülés során. Beszélj róla orvosoddal, partnereddel, hogyan segíthetnek a pozitív szülési élményben. Ne feledd azonban, hogy szülés során lehetnek váratlan események, melyek felboríthatják az előzetes terveid!

Mit kell tudni a partnernek?

Amennyiben közeleg az influenza időszak, ne feledkezz meg a védőoltásról a kismama és a születendő baba egészségének védelmében! Tanácsos azoknak a családtagoknak is beoltatni magukat, akik sokat lesznek az újszülött közelében, rendszeresen segítenek majd az ellátásában.

Fontos

  • Szedd tovább a magzatvédő vitamint.
  • Igyál napi 12 pohár vizet
  • Naponta végezz Kegel-gyakorlatot.
  • Kezdj el gondolkodni azon, milyen szülést szeretnél.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 25. hét Következő hét – 27. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.