A terhesség 21. hete

WEBBeteg
frissítve:

Kedves kismama! Már több mint a felén túl vagy, és minden bizonnyal a baba mozgását is érzed, és valószínűleg teljesen más ritmusban él, mint te.

Terhesség 21. hét

Trimeszter: második
Hátralévő hetek száma: 19

Mi történik veled a 21. héten?

Nem csak a hasad nő ezen a héten: a legtöbb kismamának megduzzad a lába és lábfeje a nap végére. Bár a dagadás (ödéma) a várandósság alatt bármikor tapasztalható, a terhesség előrehaladtával fokozódik. Célja, hogy felkészítse a szöveteket és ízületeket a szülési tágulásra.

Egy másik gyakori terhességi lábprobléma a visszér, amiért a megzavart véráramlás és a hormonális változások a felelősek. Ez leginkább lila vagy kék, fájdalommentes vagy fájdalmas, duzzadt véna a lábszáron. A visszér néha a vulva vagy a végbél területén jelenik meg, ez az aranyér.

Mi történik a babával a 21. héten?

A baba a táplálék túlnyomó többségéhez továbbra is a placentából jut, ám mostanra a belei elég fejlettek ahhoz, hogy elkezdje a tápanyagokat a lenyelt magzatvízből is felszívni.

Mostanáig a baba mája és lépe végezte a vérsejtek termelését, most azonban már a csontvelő is hozzájárul, majd a harmadik trimesztertől teljesen átveszi ezt a feladatot (A lép a 30. héten, a máj néhány héttel a gyermek születése előtt hagyja abba a vérsejt termelést).

A szemhéjak fejlődése befejeződik, míg a vagináé nem sokkal a születés előtti hetekig tart. A terhesség 21. hetének végére a baba körülbelül 21,5 cm hosszú és 34 dkg.

Terhességi vizsgálat

Mostantól a baba hossza hivatalosan a fejtetőtől a sarokig terjed, ez az úgynevezett CHL. Korábban a baba hosszúságát a fejtől a popsi aljáig mérték, amit a CRL jelzett.

Közelgő orvosi vizsgálat

A következő orvosi vizsgálatokon különös figyelmet fordítanak a vérnyomás és vizelet ellenőrzésére, hogy idejében felismerjék a terhességi magas vérnyomás betegséget vagy preeclampsiát, melyek kockázata a 21. héttől nő.

Mire figyelj a 21. héten?

Ha bármilyen jellegű hüvelyi vérzést tapasztalsz, a lehető leghamarabb fordulj orvoshoz! A fájdalommentes, késői terhességi vérzés méhnyaki elégtelenséget (amikor a méhnyak túl korán kezd tágulni) vagy placenta previa-t jelezhet. Ez utóbbi esetben a placenta túl alacsonyan tapad a méhen belül, és részben vagy teljesen fedi a méhszájat. Mindkét eset rendszeres orvosi ellenőrzést tesz szükségessé.

A lábdagadással járó kellemetlenségek csökkenthetők és megelőzhetők az alábbiak betartásával:

  1. Igyál több vizet: Bár furcsán hangzik, de a több folyadék fogyasztása segít kimosni a szervezetből a duzzadást elősegítő salakanyagokat. Hacsak lehet, vizet válassz.
  2. Megfelelő harisnya: Válaszd a kismamák számára kifejlesztett harisnyát!
  3. Változtass testhelyzetet: Hacsak lehet póckold fel a lábad – ez segít a visszér ellen is. Ha hosszabb ideig kell állnod, mozogj keveset vagy tedd az egyik lábad egy sámlira.
  4. Növeld a kálium bevitelt: A lábdagadás csökkenthető magas káliumtartalmú élelmiszerek (pl.banán, édesburgonya, limabab, spenót) fogyasztásával.

Mit kell tudni a partnernek?

A kismamáknál a 24. terhességi hétig fennáll a húgyúti fertőzések kockázata. Ennek elkerülése érdekében a szexuális aktus előtt mindig zuhanyozz le! Ezzel csökken annak a lehetősége, hogy baktériumok kerüljenek a húgyúti traktusba. Ugyancsak ajánlott a kismamának szex előtt és után is pisilnie.

Fontos

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Igyál napi 12 pohár vizet.
  • Ha dagad a lábad, növeld a kálium bevitelt.
  • Hacsak lehet, póckold fel a lábad.

WEBBeteg.hu logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 20. hét Következő hét – 22. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.