A terhesség 17. hete

Szerző: WEBBeteg

Noha a második trimeszter kevésbé terheli meg a tested, mint az első és a harmadik, valószínűleg most is tapasztalsz némi fizikai kellemetlenséget, ami részben annak köszönhető, hogy a növekvő baba nemcsak a könyökével, hanem egész méhen belüli mozgásával hozzájárulhat az anyai szervek pozíciójának változásához.

17. hét

Trimeszter: második
Hátralévő hetek száma: 23

Mi történik veled a 17. héten?

Nem csak a kisbabád mozog a testedben. A szerveid is a saját útjukat járják, a méhed most körülbelül félúton jár a szeméremcsont és a köldök között, emellett felfelé és oldalirányba tolja a beleidet. Ezzel egyidejűleg a növekvő baba nyomást gyakorolhat az ülőidegre, ami a legnagyobb ideg a testben, a deréktól fut lefelé a lábak hátulján. Amikor a baba nyomja, az említett területen bárhol tapasztalhatsz időszakos fájdalmat.

Egy másik kellemetlen mellékhatás, ami jelentkezhet, a terhességi nátha, ami a kismamák mintegy 39 százalékát érinti, leginkább a 13-21. héten. A megnövekedett vérmennyiség és a hormonális változások gyakori orrfolyást és tüsszögést okoznak.

Mi történik a babával a héten?

A baba a terhesség 17. hetében kb. 12-13mm hosszú, súlya pedig már több, mint a placentáé (tehát, kb. 10-12 dkg). A héten elkezdődik a zsírszövet kialakulása, melynek feladata az energiatárolás, a test szigetelése és a szervek védelme.

A placenta és a köldökzsinór folyamatosan növekszik. Az előbbi több ezer véredényt tartalmaz, melyek a tápanyagot és oxigént szállítják, az utóbbi megvastagodik és hosszabbodik, hogy jobban táplálja a babád.

Mostanra a fülcsontocskák megfelelően fejlettek ahhoz, hogy a baba hallja a hangodat, ezért ajánlott gyakran beszélni a picihez, aki hétről-hétre jobban fogja érzékelni a külvilág felől érkező hangokat. Jó ötlet lehet elmesélni neki, mi történt veled aznap, esetleg dúdolni neki egy kellemes dallamot.

Az ultrahang vizsgálat alapján mért magzati méretek a 17. héten:

  • BPD (fejátmérő): 39 (+/- 5,0) mm
  • HC (fej körfogat): 141 (+/- 15) mm
  • AC (has körfogat): 120 (+/- 15) mm
  • FL (combcsont hossz): 25 (+/- 4,0) mm

A mért értékek természetesen eltérőek lehetnek a magzati kor, valamint az egyéni tényezők függvényében.

Terhességi vizsgálat

Most, hogy valószínűleg több energiád van, itt az alkalom, hogy beszélj orvosoddal arról, milyen mozgásformát javasol, mi biztonságos és mi nem. Általában ajánlott az olyan kontaktsportok, mint a foci kerülése, valamint a hirtelen fel-le mozgással járó fizikai tevékenységek kerülése. Az orvos segít meghatározni, hogy az általad választott sport terhesség alatt biztonságos-e vagy sem. A terhesség alatt végzett testmozgás csökkenti a terhességi cukorbetegség és a császármetszés kockázatát, valamint gyorsítja a szülés utáni gyógyulási időt.

Mire figyelj a 17. héten?

Ha terhességi náthád van, szipogsz, tüsszögsz, és az orrod bedugult, próbálkozz sós vizes orrspray használatával, ami segít megnyitni az orrjáratokat. Aludj egy vagy két extra párnával a fejed alatt.

Mit kell tudni a partnerednek?

A második trimeszterben a kismamák fokozott szexuális vágyat tapasztalhatnak. Ez azonban nem igaz mindenkire, vannak, akik az ellenkezőjét tapasztalják. A megnövekedett véráramlás miatt érzékenyebb lehet a hüvely, amely sokak számára rendkívül élvezetessé teszi az együttléteket ebben az időszakban.

Tudni kell, hogy a férfiak nemi vágya is növekedhet vagy csökkenhet. Míg egyesek élvezik a partnerük testében bekövetkező változásokat, mások aggódnak, hogy az aktus kárt tehet a babában, és stresszelnek a szülővé válással járó feladatok miatt. Emellett nehéz lehet alkalmazkodni a tényhez, hogy a korábbi szexuális partnerből leendő anya lett. Fontos, hogy ítélkezés nélkül beszéljetek erről, és ne feledjétek, ez egy olyan új helyzet, amihez mindketten most próbáltok alkalmazkodni!

Jó tudnod

  • Továbbra is szedd a magzatvédő vitaminokat.
  • Továbbra is napi 8-12 pohár vizet fogyassz.
  • Használj sós vizes orrspray-t, ha szükséges.
  • Kezdj el rendszeresen mozogni.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét - 16. hét Következő hét - 18. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Módosítva: 2018.11.30 14:53, Megjelenés: 2018.10.24 14:58

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

A magzat fejlődése az ötödik hónapban...

A huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.

A magzat fejlődése a harmadik hónapban...

A tizenkettedik hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több mint...

A baba fejlődése a második hónapban

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban...

Szépségápolás és terhesség

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség...

Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek...

A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek...

Terhességek rendellenességei: üszögterhesség...

A terhesség során számos nem várt, gyakran tragédiával végződő esemény is bekövetkezhet. Az üszögterhesség, vagy más néven molaterhesség esetében...

A terhességi toxémia kimutatását segítő...

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó