A terhesség 15. hete

WEBBeteg
frissítve:

A második trimeszter izgalmas időszak, hiszen már másokkal is megosztottad a nagy hírt, gömbölyödik a pocakod, nő az energiaszinted és megszűnik a hányinger.

15. hét

Trimeszter: második
Hátralévő hetek száma: 25

Mi történik veled a 15. héten?

Ezen a héten tapasztalhatsz először jelentős testsúlyváltozást. Noha minden kismama más, általában az első trimeszterben 1-2 kg a testsúlygyarapodás, ezután pedig heti 0,5 kg. Ha ez ennél jelentősen több vagy kevesebb, beszélj az orvosoddal!

Most még a tapasztalt változások legtöbbje mások számára láthatatlan, mint például fejfájás, emésztési zavar és gyomorégés, melyekért a hormonok a felelősek. Képesek például a nyelőcső és a nyelőcső közötti záróizmot ellazítani, ami lehetővé teszi, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a nyelőcsőbe, és refluxot okozzon. A gyomorégés mellett a növekvő méh is felfelé tolja a gyomrot, és a gyomorsavat. A hormonok emellett gyulladásos folyamatokat is beindíthatnak a szervezetben, ami fogínyvérzést és orrvérzést okozhat.

Mi történik a babával a 15. héten?

A baba egyre inkább hasonlít arra a kisemberre, akivel 25 hét múlva találkozol. A szemek közelebb kerülnek az orrhoz, nő a haj és a szemöldök. A fül külső része folyamatosan fejlődik, és egyre felismerhetőbb. A hallójáratokban is kialakulnak a kis csontocskák. A bőre még mindig nagyon vékony és áttetsző. Eddig a baba csontváza puha, rugalmas porcokból állt, mint amilyen az orrban és a fülben van, de a következő hetekben a csontok egyre keményednek, és röntgennel felismerhetővé válnak.

Az ultrahang vizsgálat alapján mért magzati méretek ezen a héten:

  • BPD (fejátmérő): 31 (+/- 4,0) mm
  • HC (fej körfogat): 108 (+/- 15) mm
  • AC (has körfogat): 96 (+/- 10) mm
  • FL (combcsont hossz): 17 (+/- 3,5) mm

A mért értékek természetesen eltérőek lehetnek a magzati kor, valamint az egyéni tényezők függvényében.

Terhességi vizsgálatok a 15. héten

Ha az amniocentézis mellett döntöttetek, a terhességnek a 15. az első olyan hete, mikor az hatékonyan elvégezhető. Az eljárás során, amely kb. 30 percet vesz igénybe, ultrahangos segítség mellett egy vékony, üreges tűt vezetnek a hason át a méhbe, és mintát vesznek a magzati sejteket tartalmazó magzatvízből. A mintát kromoszóma-rendellenességekre laboratóriumban vizsgálják. Néhány hétig eltarthat, hogy megkapd az eredményeket. Fontos tudni, hogy a szűrt rendellenességek nem gyógyíthatók. Azonban a teszt lehetővé teszi a szülők számára, hogy megismerkedjenek a baba állapotával és készüljenek rá.

Mire figyelj ezen a héten?

Orvosi javaslat szerint az egészséges testsúllyal fogant várandós kismamák számára nem ajánlott a 11-16 kg-nál nagyobb súlygyarapodás a várandósság hetei alatt. Sovány nőknél a cél 13-18 kg között van, míg a túlsúlyosaknál ez 7-11 kg. A második trimeszter döntő fontosságú a súlygyarapodással vagy -veszteséggel kapcsolatos beavatkozásra. A túlzott súlygyarapodás növeli a magas vérnyomás, preeclampsia és terhességi cukorbetegség kockázatát, mely állapotok a baba egészségére is károsan hatnak.

Mit kell tudni a partnerednek?

A támogatás többet jelent, mint gondolnátok. Azoknál, akik kevés támogatást kapnak partnerüktől, 80 százalékkal nagyobb a terhességgel kapcsolatos szorongás valószínűsége és háromszor gyakoribb a depresszió.

Jó tudnod

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Továbbra is fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
  • Beszélj orvosoddal arról, milyen táplálkozási változtatásokat javasol.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét - 14. hét Következő hét - 16. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.