A terhesség 11. hete

Szerző: WEBBeteg

Amennyiben ez nem az első terhességed, vagy ikreket vársz, valószínűleg ezen a héten már láthatóan gömbölyödni kezd a pocakod.

11. hét

Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 29

Mi történik veled a 11. héten?

A babád nagyon gyorsan nő ezen a héten, akárcsak a hajad. A terhesség alatt az ösztrogén és androgén hormonok megváltoztatják a szőrnövekedés addigi ütemét, így a haj sokkal gyorsabban nő és dúsabb lesz, sőt, kevésbé hullik. A szőrnövekedés azonban sajnos nem csak a hajra korlátozódik. Előfordulhat, hogy az arcon, hason, mellkason vagy a karon nem kívánt szőrszálak jelennek meg. Akár a borotválás, a gyantázás vagy lézeres szőrtelenítés mellett döntesz, mindegyik biztonságos választás, és a jó hír az, hogy szülés után minden visszaáll a normális állapotba.

A terhességi hormonok hatására általában a körmök is gyorsabban nőnek és erősebbé válnak. Ugyanakkor vannak, akik ellenkező hatást tapasztalnak. Számukra ajánlott a köröm rövidre nyírása és a vegyi anyagokat tartalmazó körömlakkok, lemosók használatának kerülése.

Mi történik a babával a 11. héten?

A babád jelentős növekedési fázisban van. Jelenleg kb. 5 cm hosszú, és további 15 cm-t nő a 20. hétig! A gyors növekedés támogatására a placentában lévő vérerek száma és mérete is nő.

A 11. hétre a baba fülei a még mindig túlméretezett fej mindkét oldalán a megfelelő helyzetbe kerülnek. A baba feje még néhány hétig a testméretének a felét teszi ki. A korai, finom bőr még mindig áttetsző, de alatta a csontok egyre erősebbé válnak, megkezdődik a körmök képződése, az orrjáratok kialakulása, valamint a baba hasüregét és mellkasát elválasztó széles, lapos izom, a rekeszizom is szépen fejlődik.

Az ultrahang vizsgálat alapján mért magzati méretek ezen a héten:

  • BPD (fejátmérő): 16 (+/- 2,0) mm
  • HC (fej körfogat): 59 (+/- 15) mm
  • AC (has körfogat):52 (+/- 10) mm
  • FL (combcsont hossz):8 (+/- 2,0) mm

A mért értékek természetesen eltérőek lehetnek a magzati kor, valamint az egyéni tényezők függvényében.

Terhességi vizsgálatok a héten

Ha az első terhességi vizsgálatod a 8. héten volt, a következő a jövő héten esedékes. Ugyanakkor ez az első hét, mikor a teszt a Down-szindróma és a 18-as triszóma (extra kromoszóma, mely születési rendellenességet és mentális retardációt okoz) szűrésére elvégezhető. A teszt elvégzése a 11-14. hét között javasolt. A teszt során a vérmintában jelen lévő specifikus fehérjéket keresik, majd a kapott eredményt összevetik az ultrahang eredményével, ahol az idegcső mögötti extra folyadék jelenlétét vizsgálják. Vannak tesztek, melyek e vizsgálatok kombinált eredményeit egy második, 15-16. héten vett vérminta eredményeivel hasonlítják össze.

Közelgő orvosi vizsgálat

A következő héten történő vizsgálat mérföldkőnek számít, ekkor történik ugyanis a kromoszóma rendellenességek ultrahangos szűrése.

Mire figyelj?

Ha dolgozol, de még nem akarod tájékoztatni a főnököd az állapotodról, érdemes beszélni egy olyan kollegával, akiben megbízol, és már átesett ezen a folyamaton. Tudd meg, hogyan reagált a főnököd a korábbi terhességekre, illetve nézz utána, mi a cég protokollja a szülési szabadsággal kapcsolatban.

Mit kell tudni a partnerednek?

A terhesség 11. hetében itt az idő megbeszélni, hogy a baba érkezése után mennyi ideig tervezel vele otthon maradni, illetve, hogy az apa vagy esetleg valamelyik nagyszülő lesz-e gyesen vele. Most még semmit nem kell eldöntenetek, de jó, ha időben megvitatjátok, milyen lehetőségeitek vannak, mit engedhettek meg magatoknak, mikortól szeretnél visszamenni dolgozni, és ezt követően hogyan oldjátok meg a baba nappali felügyeletét.

Jó tudnod

  • Továbbra is szedd a magzatvédő vitaminokat.
  • Továbbra is fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
  • Írd össze a kérdéseidet a következő orvosi vizsgálatra.
  • Nézz utána, milyen jogok illetnek meg kismamaként a munkahelyeden.
  • Beszélgessetek a szülési szabadságról a partnereddel.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét - 10. hét Következő hét - 12. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Módosítva: 2018.11.30 14:23, Megjelenés: 2018.10.24 14:30

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

A magzat fejlődése a harmadik hónapban...

A tizenkettedik hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több mint...

A baba fejlődése a második hónapban

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban...

Szépségápolás és terhesség

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség...

Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek...

A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek...

Terhességek rendellenességei: üszögterhesség...

A terhesség során számos nem várt, gyakran tragédiával végződő esemény is bekövetkezhet. Az üszögterhesség, vagy más néven molaterhesség esetében...

Mit jelent, ha csuklik a magzat?

A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget...

A terhességi toxémia kimutatását segítő...

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó