A terhesség 10. hete

Szerző: WEBBeteg

Valószínűleg még mindig az első trimeszter érzelmi hullámvasútját tapasztalod magadon, ám vigasztaljon a tudat, hogy nemsokára a második trimeszterbe lépsz, amikor a terhességi tünetek, az émelygés és extrém fáradtság jelentősen csökkenni fog. A babád számára ez a hét azért jelentős, mert embrió helyett most már hivatalosan is magzatnak számít.

10. hét

Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 30

Mi történik veled a 10. héten?

Valószínűleg még mindig extrém kimerültnek érzed magad. A szervezeted több vért termel, hogy kellően el tudja látni a babát, ez azonban csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, ami nappali álmosságot okoz, akárcsak a hCG és progeszteron hormonok, ám a progeszteron a felelős az éjszakai álmatlanságért is. Ráadásul, ha sikerül elaludni, az álmok sokkal élénkebbek és furcsábbak, mint korábban. Ezért szintén a hormonszint változás okolható, mely nem csak az érzelmeket érinti, hanem azok agyi feldolgozási folyamatát is. Emellett ha a normál alvási ciklust megzavarják (pl. éjszakai pisilés), az kihat a REM alvási fázisra, azaz arra az alvási szakaszra, amikor álmodunk.

Ha úgy érzed, nem tudsz pisilni vagy a hólyagod teljesen kiüríteni, beszélj az orvosoddal! A méh a növekedés során beszorulhat a kismedence csontok és a húgyhólyag közé, ami vizelet visszatartást okozhat. Ha ez a helyzet, előfordulhat, hogy katéterezésre lesz szükség. Ez a probléma a 12. hét után megszűnik.

Mi történik a babával a 10. héten?

A baba agyának, májának, veséinek és beleinek fejlődése már az embrionális szakaszban megkezdődött. Ezek a szervek most a működésüket is megkezdik, miközben tovább is fejlődnek.

A 10. hétre a babád kb. 3 cm hosszú, melynek a felét a fej mérete teszi ki. A homlokrész különösen nagy, ám emiatt ne aggódj, mindössze a növekvő agynak biztosít helyet. Az ujjakon és lábujjakon megkezdődik a körömnövekedés, valamint a szájpadlás is bezárul a héten. A 10. hét után már nem alakul ki veleszületett rendellenesség, ami nagy megkönnyebbülést jelenthet.

Terhességi vizsgálatok

Orvosod valószínűleg felajánlja a genetikai vizsgálatok lehetőségét. Ezek a tesztek szűrővizsgálatokból és diagnosztikai tesztekből állnak. A szűrővizsgálatok azt mutatják meg, mennyi a valószínűsége a születési rendellenességnek, míg a diagnosztikai tesztek több mint 99%-os biztonsággal jelzik, ha a rendellenesség fennáll. A szűrővizsgálatot általában 35 év alatt, míg a diagnosztikai tesztek az alábbi esetekben javasoltak:

  • ha 35 évnél idősebb kismama
  • korábbi várandósság/gyermek genetikai rendellenességgel
  • abnormális magzati ultrahangértékek

Az eljárás egyszerű vérvizsgálattal zajlik, amely képes észlelni a magzati DNS-t a szervezetben, így alkalmas a leggyakoribb triszómiák szűrésére, és a baba nemének meghatározására, de az idegcső-záródási rendellenességek kimutatására nem.

Különleges óvintézkedések a héten

Bejelentetted már a várandósságod? Régen úgy vélték, a hír bejelentésével érdemes várni az első trimeszter végéig, amikor már jelentősen csökken a vetélés kockázata. Ám ez a nézet nincs kőbe vésve, valójában az a legideálisabb időpont, amikor Te magad úgy érzed, készen állsz. Vannak, akik a hozzájuk közel állóknak már az elején elmondják a hírt, mert számítanak a támogatásukra, bármi is történjen, míg mások a múltbeli tapasztalataik vagy a szokások miatt várnak ezzel. A döntést neked és partnerednek kell meghoznotok.

Mire figyelj ezen a héten?

Ha továbbra is fáradtság gyötör, tegyél lépéseket az alvási szokásaid javításában. Alakíts ki egy egészséges, megnyugtató esti rutint, és legalább két órával lefekvés előtt vacsorázz, hogy megelőzd az emésztési zavarokat és gyomorégést.

Délután, este már csak koffeinmentes teát fogyassz, és lefekvés előtt már ne nézz TV-t és ne használj latopot, táblagépet! Ezek használata elnyomja a szervezetben a melatonin termelést, amely hormon a pihenésre készíti fel a szervezetet.

Mit kell tudni a partnerednek?

Fontos, hogy őszintén meg tudjátok beszélni az érzéseiteket a várandósság hírének megosztásával kapcsolatosan. Legyél nyitott partnered aggodalmaira és indokaira vonatkozóan.

Jó tudnod

  • Továbbra is szedd a magzatvédő vitaminokat
  • Továbbra is napi 8-12 pohár vizet fogyassz
  • Alakíts ki egy egészséges lefekvési rituálét
  • Fontold meg a terhespárna vásárlását, ami speciálisan a kismama testének támogatására és a pihenés elősegítésére van kialakítva

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 9. hét Következő hét – 11. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Módosítva: 2018.11.30 17:27, Megjelenés: 2018.10.19 17:31

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

A baba fejlődése a második hónapban

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban...

Szépségápolás és terhesség

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség...

Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek...

A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek...

Terhességek rendellenességei: üszögterhesség...

A terhesség során számos nem várt, gyakran tragédiával végződő esemény is bekövetkezhet. Az üszögterhesség, vagy más néven molaterhesség esetében...

Mit jelent, ha csuklik a magzat?

A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget...

A terhességi toxémia kimutatását segítő...

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

Mi okozhat fáradtságot a terhesség alatt?...

A várandós nők közül sokan tapasztalnak fáradtságot. A terhesség számos testi változással jár, ami sokat követel a szervezettől. Főként az első...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó