A terhesség 7. hete

WEBBeteg
frissítve:

Mostanára meglehetősen terhesnek érzed magad, ugyanakkor még nem nézel ki annak. Előfordulhat, hogy felszedtél pár kilót, de az is, hogy a reggeli rosszullétek miatt fogytál néhányat. Az igazi változások most a belsődben történnek.

7. hét

Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 33

Mi történik veled a 7. héten?

A megnövekedett hormonszint és véráram következtében nő a hüvelyváladék mennyisége, amit leukorrheának neveznek. Ez az a vizes állagú, tejfehér, szagtalan folyás, amit várandósság alatt tapasztalsz, és ami a terhesség végén nyákdugóvá válik, hogy megakadályozza a baktériumok méhbe jutását. A nyákdugó a szülést megelőzően, a méhnyak tágulásával távozik.

Biztosan sokan mondták már neked, hogy ragyogsz. Ez eddig a várandósság egyetlen külső jele. Az arc rózsás ragyogását ilyenkor a megnövekedett véráram okozza, ugyanakkor a megnövekedett hormonok miatt a mirigyek több olajat termelnek, ami a terhességi ragyogás mellett pattanásokat is okozhat. Amennyiben terhességi pattanásokkal küzdesz, mosd meg az arcodat naponta kímélő arclemosóval, és használj olajmentes hidratálót. A benzoil-peroxid és teafaolaj helyi alkalmazása biztonságosnak tekinthető, de mindenképpen beszélj orvosoddal, mielőtt gyógyszeres készítménnyel kezelnéd a pattanásaid.

Mi történik a babával a 7. héten?

Annak ellenére, hogy a múlt hét óta megduplázódott a babád mérete, a hét végére még mindig csak 2,5 cm hosszúságú. Az előző héten nagy sebességgel megkezdődött a szájának, orrának, fülének és szemének fejlődése, ezen a héten már egyre határozottabbá válnak, sőt, megkezdődik a szemhéj és a nyelv fejlődése is.

Ezzel egyidőben megkezdődik a köldökzsinór kialakulása is, mely a placentával köti össze a magzatot, ami oxigént és tápanyagokat szállít a babának, valamint segíti a salakanyagok távozását.

A legizgalmasabb dolog azonban ezen a héten azonban az, hogy a baba szívműködése már érzékelhető az ultrahangos vizsgálat során. A normális magzati szívverés ilyenkor 90-110/perc.

Terhességi vizsgálatok a terhesség 7. hetében

Az ikerterhesség ultrahangon szerencsés esetben a 6-7. hét körül láthatóvá válik, amikor két vagy több gesztációs zsák lesz látható az ultrahangon. Érdekes, hogy a 7. terhességi hét előtt történő vizsgálaton, mivel minden méret még nagyon pici, gyakran csak egy különálló embrió látszik, így az ikrekről szóló hír később meglepetésként érheti a kismamát.

Mire figyelj oda ezen a héten?

Ugyan a várandósságodról árulkodó pocak majd csak később válik láthatóvá, előfordulhat, hogy már most, a 7. héten is nagyobbnak érzed magad a szokásosnál. Ennek oka a táguló méh és bélrendszer, a gyakori haspuffadás és székrekedés, melyekért az emelkedő progeszteron hormonszint felelős. Ez a hormon ellazítja a simaizom sejteket, így a vékony- és vastagbél lassabban mozog, ami magasabb vízfelvételt és keményebb székletet eredményez.

A kellemetlen tünetek enyhítése érdekében fokozd a vízbevitelt, amit ízesíthetsz egy kis citromlével vagy gyömbérrel, uborkával vagy bogyós gyümölcsökkel. Ha székrekedéssel küzdesz, növeld a rostfogyasztásod, fogyassz teljes kiőrlésű búzából, lenmagból készült termékeket, zöldséget, gyümölcsöt, barna rizst és lencsét. Emellett jó ötlet a magas magnéziumtartalmú ételek fogyasztása is, ilyenek a zöld leveles zöldségek, az avokádó vagy a diófélék.

Közelgő orvosi vizsgálatok

Sok nő számára az első terhességi vizsgálat a következő héten esedékes. Jó tudnod, hogy ez az átlagosnál hosszabb találkozó lehet az orvosoddal, ahol esetleg vér- és vizeletmintát is vesznek tőled, valamint HPV szűrésre is sor kerülhet. Emellett természetesen ultrahangos vizsgálattal ellenőrzik a baba fejlődését. A vérvétel előtt nyugodtan ehetsz és ihatsz is, ez most nem éhgyomorra történik, az ultrahangvizsgálatra pedig érdemes telt hólyaggal érkezni, az ultrahang hullámok ugyanis jobban haladnak folyadékon át. A vizsgálat eredménye, valamint az utolsó menstruáció első napja alapján megkapod a baba érkezésének várható időpontját.

Mit kell tudni a partnerednek?

Teljesen normális, ha a kismama ilyenkor nem találja önmagát, hiszen annak ellenére, hogy várandós, még nem látszik rajta, mégis nagyobbnak érzi magát, a ruhái is szűkebbek lehetnek, noha még nem látni a pocakot. Ezzel egyidőben a bőre és a mellei is változáson mennek keresztül. Párodnak érdemes tudnia, hogy még a jól megfogalmazott, pozitív megjegyzések is kelthetnek benned szorongó érzést a várandóssággal és a saját testeddel kapcsolatban.

Jó tudnod

  • Továbbra is szedd a magzatvédő vitamint.
  • Továbbra is napi 8-12 pohár vizet igyál.
  • Szükség esetén növeld a rost- és magnézium bevitelt.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 6. hét Következő hét – 8. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.