A terhesség 5. hete

WEBBeteg
frissítve:

Kedves Kismama! Ugyan még csak most tudtad meg, hogy babát vársz, máris egy hónapos várandósnak számítasz. Ennek oka az, hogy a terhességi heteket az utolsó menstruáció első napjától számítják. Az embriót még nehéz észrevenni az ultrahangon, de ez nem jelenti azt, hogy ne éreznéd a jelenlétét olyan tünetekben, mint például a fáradtság, émelygés vagy mellérzékenység.

5. hét

Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 35

Mi történik veled az 5. héten?

Mivel még csak egy hónapos terhes vagy, valószínűleg még nem beszélhetünk terhességi súlygyarapodásról. A legtöbb nő az első trimeszter végére alig észrevehető, 0,5-2 kg súlytöbbletet tapasztal.

Valószínűleg sokkal fáradtabb vagy, mint általában, ami a terhesség 5. hetében már teljesen normális, hiszen a fáradtság általános tünetnek számít a terhesség korai szakaszában. Ez a hCG és progeszteron hormonok hatása. Ezzel egyidejűleg sokan számolnak be alhasi görcsökről vagy teltségérzetről – mindez teljesen normális.

Mi történik a babával a héten?

Az 5. várandóssági héten hüvelyi ultrahanggal a petezsák, amely később méhlepénnyé alakul, már látható. Noha a petezsák hamarabb kimutatható, mint az embrió, és annak hossza (CRL) most csupán kb. 0,3 cm, a kis élet odabent rengeteg dologban fejlődik már most is. Az embrió ezen a héten elkezd hosszában növekedni, és szerveinek nagy része (szív, gyomor, máj) is formálódik. Megkezdődik az emésztési-, keringési- és idegrendszer kialakulása.

Terhességi vizsgálatok

Amennyiben augusztus és február között tudod meg, hogy babát vársz, konzultálj orvosoddal az influenza elleni védőoltásról! Az influenza elleni oltás nem csak biztonságos, de ajánlott is a kismamák számára, és bármely trimeszterben beadható az anya és a baba védelmére. Ugyanakkor nem minden oltóanyag ajánlott az első trimeszterben. Mivel az embrió jelenleg a legveszélyeztetettebb a vírusokkal szemben, nem szabad élő vírust tartalmazó oltást (pl. kanyaró, mumpsz, rubeola) kapnod!

Közelgő orvosi vizsgálat

Valószínűleg már nagyon izgatott vagy az első várandóssági vizsgálat miatt, de fontos, hogy a fogászodtól se felejts el időpontot kérni! Ugyanazok a hormonális változások, melyek az émelygésért és mellérzékenységért felelősek, fogínygyulladást is okozhatnak, ami növeli a koraszülés veszélyét.

Mire figyelj az 5. héten?

Várandósság alatt nagyon fontos az egészséges, változatos táplálkozás. A feldolgozott élelmiszerek kerülése mellett azonban figyelni kell arra is, hogy ne fogyassz az alábbi ételekből, melyek olyan baktériumokat tartalmazhatnak, amik veszélyesek a fejlődő magzatra:

  • nem pasztörizált tejtermékek, lágy és kék sajtok (pl. brie, camambert, feta), kecskesajt
  • nyers vagy félig elkészített húsok, pástétomok, löncshús, nyers hal, sushi
  • füstölt tenger gyümölcsei, magas higanytartamú halak (pl. kardhal, makréla, cápa)
  • kagyló, rák, homár
  • nyers tojást vagy azt tartalmazó krémek, ételek (pl. házi majonéz)

A halak fogyasztásának mellőzése ugyanakkor nem ajánlott, hiszen a lazac, szardínia, szardella és a hering is gazdag omega-3 zsírsavakban, melyek hozzájárulnak a baba egészséges agyfejlődéséhez.

Figyelni kell a koffeinbevitelre is. A mérsékelt mennyiségű (napi 200-300 mg koffein, azaz maximum 2 csészényi) kávéfogyasztás biztonságosnak tekintett, ám ennél többet ne fogyassz!

Különleges óvintézkedés

Fontos, hogy kerüld az olyan területekre való utazást, ahol fennáll a Zika vírussal való fertőződés kockázata. A vírus és a fertőzésből eredő láz számos születési rendellenességgel hozható összefüggésbe, beleértve a mikrokefáliát is, ami kisfejűséggel és agykárosodással jár. A Zika az Aedes szúnyog által, illetve fertőzött személlyel történő szexuális kontaktus során terjed. Mivel ma még nincs oltóanyag és gyógymód ellene, fontos figyelni, mely területeken áll fenn a Zika kockázata, valamint nagy szerepet kap a szúnyogcsípés elleni megfelelő védelem.

Mit kell tudni a partnerednek?

A testmozgás fontos a várandósság során, ezért legalább 20-30 perc mérsékelt testedzés ajánlott. Noha a testmozgás bizonyítottan enyhíti az émelygést, az első trimeszterben sok kismama túlságosan fáradtnak érezheti magát hozzá. A megoldás: legyen új rutin a kora reggeli vagy vacsora utáni séta a partnereddel! Kutatások szerint azok a párok, akik együtt mozognak, elégedettebbek a kapcsolatukkal, valamint a stressz szintjük is alacsonyabb. Emellett nagyobb valószínűséggel folytatják az egészséges és kapcsolatot erősítő szokást a baba születése után is.

Jó tudnod

  • Ideje bejelentkezni fogászati vizsgálatra.
  • Influenzaoltásra lehet szükséged, amennyiben éppen influenzajárvány van, amikor terhességedről tudomást szerzel.
  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Fogyassz több zöldséget, teljes értékű élelmiszert.
  • Vásárolj egy kényelmes sétacipőt: a súlygyarapodás és más terhességi változások lábfájást okozhatnak, ezért fontos, hogy a cipőd kényelmes legyen, és megfelelő tartást biztosítson.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 4. hét Következő hét – 6. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.