A terhesség 4. hete

WEBBeteg
frissítve:

Ez az a hét, mikor a legtöbb nő megtudja a nagy hírt. A legtöbb, otthon elvégezhető terhességi teszt a kimaradt menstruáció első napjától vagy akár pár nappal korábban is kimutatja a várandósságot. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy egyes esetekben a szervezet csak a menstruáció elmaradását követő 2-3 héttel termel elegendő hCG-t. Ez azt jelenti, hogy a negatív teszt még ekkor sem biztos, hogy rossz hír.

4. hét

Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 36

Mi történik veled a 4. héten?

A szervezetedben nő a hCG hormon szintje, ami nem csak pozitív terhestesztet, de olyan korai terhességi tüneteket is eredményez, mint az émelygés, fáradtság, mellérzékenység, a hasi görcsök és fejfájás. Az első trimeszter során a hCG szintje 2-3 naponta megduplázódik, és a 10. hét körül éri el a csúcspontját. A hormon feladata, hogy a petefészket progeszterontermelésre ösztönözze, ami kritikusan fontos a magzati fejlődéshez.

Mi történik a babával a 4. héten?

Noha még csak mikroszkopikus méretű, a méhedben növekvő sejtlabda hivatalosan is embrióvá vált, amely két különálló réteget tartalmaz, az epiblasztot és a hipoblasztot. Mostantól a 10. hétig (vagyis az embrionális periódusban) ebből a két rétegből alakul ki a baba összes szerve és szövete.

A magzati idegrendszer az egyik legelső, kialakuló rendszer, ami már most nagyon gyorsan fejlődik. A baba idegcsöve a hét végére bezárul, és megkezdődik az agy és gerincvelő fejlődése. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos a napi 600-800 mikrogramm folsav bevitele, ami nagymértékben csökkenti a súlyos idegcső záródási rendellenességek kockázatát.

Ebben az időszakban megjelenik a placenta korai formája, mely magzatvízzel töltött amnionból és sárgatestből áll, és mindaddig védi, táplálja az embriót, amíg a placenta teljesen ki nem fejlődik, és át nem veszi a szerepét.

Mire figyelj ezen a héten?

Fontos tudni, hogy a várandósság és a teherbeeséssel való próbálkozás érzelmileg bonyolult folyamat. A kismamák rendszerint az érzelmek széles skáláját élik meg emiatt, ami az eufóriától a depresszióig terjedhet, vagy egymást válthatják a nyugtalan, türelmetlen és a higgadt pillanatok. Ne feledd, hogy a reakciód, akár pozitív, akár negatív, akár vegyes, teljesen normális! A lényeg, hogy ne legyen lelkiismeret furdalásod amiatt, ahogyan érzel.

Terhességi vizsgálatok

Amint megtudod, hogy babát vársz, érdemes előre egyeztetned egy időpontot az orvosoddal a 8. terhességi hét környékére. Olyan időpontot keress, amikor a partnered vagy valamelyik családtagod, barátod el tud kísérni. A 12. hétig végzett ultrahang vizsgálatok hüvelyi (transvaginális ultrahang vizsgálatok-TVS) és ezen esetben a telt hólyag zavaróan hat, tehát a 12. hét után a hasi UH vizsgálatoknál lehetne erről beszélni és engedélyezni a telt húgyhólyagot.

Közelgő orvosi vizsgálat

Készülj fel a rendszeres vizsgálatokra! Általánosságban elmondható, hogy a 28. hétig havonta ajánlott várandósgondozáson megjelenni. A 28. és 36. hét között az ellenőrzések száma havi kettőre emelkedhet, majd a 36. héttől heti rendszerességűvé válhatnak. Amennyiben valamilyen okból veszélyeztetett terhesnek számítasz, a vizsgálatok gyakorisága eltérhet a rendes protokolltól.

Mit kell tudni a partnerednek?

Függetlenül attól, hogy a várandósság tervezett volt vagy sem, a szülővé válás mindkét fél számára új kihívást jelent. Míg a fizikai tüneteket csak a kismama tapasztalja, az érzelmi hullámvasút a leendő apát is érintheti, ezért az empátia és együttérzés mindkettőtök számára nagyon fontos ebben az időszakban. Próbáljátok meg az életetekben jelenlévő stresszt és bizonytalanságot minimalizálni. Ne féljetek érzelmi és gyakorlati segítséget, támogatást kérni a barátoktól. Sokat segíthetnek a szakkönyvek is ebben az időszakban.

Jó tudnod

  • Ezen a héten már lehet, hogy pozitív lesz a terhességi teszted.
  • Oszd meg a jó hírt a partnereddel.
  • Egyeztess időpontot az orvosoddal.
  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 3. hét Következő hét – 5. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.