A terhesség 2. hete

WEBBeteg
frissítve:

Kedves Kismama! Ne feledd, a várandósságot az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. Az ovuláció tehát várhatóan ennek a hétnek a végén következik be.

2. hét

Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 38

Mi történik veled a 2. héten?

A teherbeesés érdekében a legtermékenyebb időszakra kell időzíteni a szexuális együttléteket. Mivel az egészséges spermium 3-5 napig marad életképes a hüvelyváladékban, a termékenységi csúcs valószínűleg az ovulációt megelőző két napon, illetve az ovuláció napján van. Rendszeres, 28 napos ciklus esetén az ovuláció általában a 15. napon történik.

Milyen jelek utalhatnak a peteérésre?

Ovuláció előtt az ösztrogénszint megemelkedik, ami hígabbá, nyers tojásfehérjére hasonlító állagúvá változtatja a hüvelyváladékot. Ez egy viszonylag pontos jele annak, hogy közeleg a legtermékenyebb időszak. Ovulációkor a test hőmérséklete is változik. A teherbeesés legnagyobb a valószínűséggel 2-3 nappal az ébredési hőmérséklet emelkedése előtt történik. Az időpont megállapításához pár hónapon át naponta mérni kell az ébredési hőt, és figyelni egy jellemző minta kialakulását. A vény nélkül kapható ovulációs tesztek használatával szintén jól megállapítható, mikorra érdemes az együttlétet időzíteni. Ezek a tesztek a vizeletben található bizonyos hormonok szintjéből előre jelzik az ovulációt.

A fogantatást elősegítheted még azzal is, ha már a tervezett terhesség előtt szedsz magzatvédő vitamint, leszoksz a dohányzásról, valamint odafigyelsz a súlyodra és táplálkozásodra, csökkented a stresszt és az alkoholfogyasztást.

Fontos azonban emlékezni arra, hogy 35 évnél fiatalabbak esetén nem ritka, hogy a teherbeesés még jól időzített szex esetén is körülbelül egy évet vesz igénybe. Egy év sikertelen próbálkozás után érdemes a legkorábban orvoshoz fordulni, addig próbáljatok meg nyugodtak maradni, és egészségesen élni az esélyek növelése érdekében. 35 éves kor felett azonban már hathónapnyi sikertelen próbálkozás után javasolt orvosi segítséget kérni.

Mi történik a babával a 2. héten?

Ezen a héten még nincs magzati fejlődés, de a hét végére a petefészekből kiszabadul egy petesejt, ami a petevezetéken keresztülhalad. Közösülés után többszáz spermium halad végig ugyanezen a petevezetéken, hogy találkozzon a petesejttel, hogy abba behatolva megtermékenyítse.

24 órán belül az így megtermékenyített petesejt a petevezetékből a méhbe vándorol, ahol a méhnyálkahártyába beágyazódik és növekedésnek indul. Amennyiben egy helyett két érett petesejt lökődik ki, és mindkettő megtermékenyül, akkor ikerterhesség jön létre. Tudtad, hogy 35 éves kor felett nő az ikerterhesség valószínűsége?

Mire figyelj ezen a héten?

Egyesek számára a teherbeeséssel való próbálkozás stresszes lehet, ezért fontos a feszültség, a görcsös hozzáállás csökkentése. A stressz ugyanis csökkenti a nemi vágyat és alváshiányt is okozhat, ami gátolja a fogantatást. A legjobb stresszcsökkentő módszerek közé tartozik a megfelelő mennyiségű pihenés, a jóga, a testmozgás és a légzőgyakorlatok végzése. Normál körülmények között annak esélye, hogy adott hónapban teherbe ess, mindössze 20-25%, és a mindennapos szexuális együttléttel is csak 30%-ra növelhető ez az arány. Ezért ne feledjétek: a teherbeeséshez idő és türelem kell!

Terhességi vizsgálatok a 2. héten

Jelenleg nincs szükség terhességi vizsgálatra, hiszen még nem tudják megállapítani, hogy a fogantatás bekövetkezett-e. A megtermékenyülés után kb. 4 nappal kezdi el a szervezet az úgynevezett hCG hormon (human korion gonadotropin) termelését, mely a vérből és a vizeletből is kimutatható.

Közelgő vizsgálatok

Noha az első terhességi vizsgálat általában a 8-12. hét körül ajánlott, már most érdemes végiggondolni, hogy kit szeretnél majd orvosodnak. A várandósság ideje alatt az orvos-beteg kapcsolat nagyon intim, ezért a bizalom és nyitottság elengedhetetlen. Fontos, hogy a találkozások során biztonságban, kényelmesen érezd magad, nyugodtan merj kérdezni, és a kérdéseidre kielégítő választ kapj. Nézz utána a pro és kontra érveknek a fogadott orvossal kapcsolatosan, így könnyebb lesz eldöntened, számodra ki a legmegfelelőbb választás.

Mit kell tudni a partnerednek?

Sok pár használ síkosítót a közösülés során a kényelem és örömérzet fokozásának érdekében. Azonban akkor, ha teherbe szeretnél esni, nem árt tudnod, hogy tanulmányok szerint a legtöbb síkosító akadályozza a spermiumok előrehaladását a petevezetékben, tehát valamilyen mértékben csökkentheti a megtermékenyülés esélyét.

Jó tanácsok számodra

  • Ha nem vagy biztos abban, mikor lesz peteérésed, használj ovulációs tesztet!
  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését!
  • Emeld a vízfogyasztásod mértékét! Minél hidratáltabb a hüvelyváladékod, annál könnyebben jutnak a spermiumok át rajta.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 1. hét Következő – 3. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.