Mi okozhat fáradtságot a terhesség alatt?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A várandós nők közül sokan tapasztalnak fáradtságot. A terhesség számos testi változással jár, ami sokat követel a szervezettől. Főként az első hónapokban érzi magát bágyadtnak és kimerültnek sok leendő anyuka. A második trimeszterben a fáradtság a kismamák nagy részénél alábbhagy, majd a terhesség vége felé gyakorta visszatér. Mitől jelentkezhet fáradtság a terhesség során? Milyen módszerek alkalmazhatóak fáradtság ellen? Mi az, amit terhesség során nem tanácsos kipróbálnia? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

Mi állhat a fáradtság hátterében terhesség alatt?

A terhesség és a szülés a szervezettől a szokásosnál többet követel. Legfőképp a hormonális változások okoznak gyakran számos panaszt. Ezek közé tartozik a fáradékonyság, fáradtság is. Néhány nő már a havi vérzés kimaradása előtt szokatlan kimerültséget és fáradtságot érez, még mielőtt egyáltalán sor kerülne a terhességi teszt elvégzésére vagy nőgyógyász igazolná a terhesség meglétét. Mihelyst a hólyagcsíra beágyazódik a méhbe, az anya szervezetének hormonszintje megváltozik. Lényegében a progeszteron nevű hormon, melynek szintje a terhesség első hónapjában erőteljesen emelkedik, felelős a fáradtságért.

A terhesség normál esetben a vérnyomás és a vércukorszint csökkenésével jár együtt, valamint az anyagcsere is lelassul. Mindezek a tényezők és további testi változások is hozzájárulnak a fáradékonyság kialakulásához. A placenta növekszik, a fejlődő baba és a méhlepény ellátásához a csontvelőnek több vérsejtet kell termelnie. A nagyobb mennyiségű vér keringetése pedig nagyobb erőkifejtést igényel a szívtől.

A terhesség során jelentkező fáradékonyság hátterében néha fel nem ismert pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) vagy vashiány (szideropénia) is állhat. Mindkét kórállapot diagnosztizálásához laborvizsgálatra lehet szükség.

A fáradékonyság oka azonban helytelen táplálkozás és nem megfelelő életmód is lehet. A kevés mozgás, a kiadós étkezések, a zsíros vagy édes ételek fogyasztása, illetve nem elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás mind erőtlenné tehetik a kismamát és hozzájárulnak a fáradékonyság kialakulásához.

Alvás terhesség alatt

A nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. A várandósság alatt pedig még többre, a kismama teste és lelke nyugalmat és sok pihenést igényel. Mind a fejlődő baba, mind az anyuka érdekében különösen fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás biztosítására. Ez azonban nem mindig könnyű. Cikkünkben hasznos tanácsokat olvashat a pihentető alváshoz.

Alvás terhesség alatt

A szülés előtti utolsó hetekben gyakran jelentkeznek fokozott panaszok. A legtöbb kismama a második trimeszterben fittnek érzi magát. A fizikai megterhelés a harmadik trimeszterben éri el maximumát, ami nemritkán ismét csak kimerültség és fáradtság jelentkezéséhez vezet.

A terhesség bármely szakaszában, ha fáradtságot észlel, számoljon be róla orvosának! Ha kimerültnek érzi magát és ez megterheli mindennapjait, vagy rendkívüli fáradékonyságot tapasztal, esetleg ezt pszichés panaszok is kísérik, feltétlenül forduljon orvosához és kérje segítségét. A tünetek hátterében ugyanis betegségek is állhatnak, a korábban már említetteken kívül még számos egyéb kór felmerülhet, melyek a pajzsmirigy-alulműködéshez és vashiányhoz hasonlóan feltétlenül orvosi kezelést igényelnek mind az Ön, mind kisbabája érdekében.

Mit tehet a fáradtság ellen várandósság alatt?

A terhesség rengeteg energiát követel meg a kismamától. Ezért gondosan figyeljen oda teste és lelke jelzéseire! Vegye észre, mikor van szüksége nyugalomra és pihenésre és mikor egy kis mozgásra. Minden nő másként éli meg a terhességét, más-más igényei vannak, azt tegye, ami Önnek a legmegfelelőbb.

Az alábbi tippek hasznosak lehetnek a fáradtság ellen:

  • Komplikációmentes terhesség esetén a mértéktartó, könnyű sportolásnak nincs akadálya. A könnyed mozgásformák közül válasszon, ilyen a jóga vagy az úszás, amelyek jó hatással vannak a keringési rendszerre. Bármit is választ, semmiképp se terhelje túl szervezetét! Ha sportolás közben valamilyen panasz jelentkezne, hagyja abba a testmozgást és értesítse orvosát.

  • A friss levegőn való mozgás, rendszeres séták is nagyon jó hatásúak.

  • Ne sajnálja magától, ha nyugalomra, lazításra, alvásra van szüksége. Ami az alvást illeti, a másik végletbe sem tanácsos esni, a túlságosan sok alvás ugyanis még komótosabbá teszi a vérkeringést.

  • Ha alacsony a vérnyomása, váltózuhannyal élénkítheti vérkeringését. A rozmaringfürdő aktivizáló hatású. A rozmaringfürdőt alkalmazhatják terhes nők is, rozmaringteát viszont tilos fogyasztaniuk!

  • A terhességet gyakran kíséri vashiány, ami fáradtságot okozhat. A vasban gazdag étrend (plusz C-vitaminban is bővelkedő ételek fogyasztása a vas jobb felszívódása érdekében) segíthet ezt megakadályozni.

  • Figyeljen oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra, fogyasszon egészséges ételeket, a nap folyamán többször, kisebb adagokra elosztva. Kerülje a zsíros ételeket és a kiadós étkezéseket! Az édességek fogyasztását korlátozza!

  • Igyon elég folyadékot! Fogyasszon sok vizet, (lehetőleg frissen készített, és hozzáadott cukrot nem tartalmazó) zöldség- és gyümölcsleveket. A szervezet megfelelő hidratáltsága hozzájárul a fáradtság megelőzéséhez is. A nem megfelelő hidratáltság viszont számos probléma forrása lehet.

Ezt olvasta már? Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

Mit ne tegyen kismamaként a fáradtság ellen?

A terhesség és a szoptatás időszaka olyan életszakaszok, amelyekben a nőknek az élvezeti szerekről (alkohol, dohányzás, koffein, drogok) le kell mondaniuk, a gyógyszereket pedig lehetőség szerint kerülni kell. Ha valamilyen krónikus betegségben szenved, lehetőleg már a fogantatás előtt beszéljen orvosával a gyógyszerszedést illetően. A terhesség során jelentkező akut panaszok kezelési lehetőségeivel kapcsolatban konzultáljon orvosával!

Ha a fáradtság vashiányra vezethető vissza, akkor vaskészítmények csak orvosa javaslatára szedhetők.

Várandósság és szoptatási időszak alatt ne fogyasszon koffeint, a fáradtság elűzésére se, kerülje a kávét, a fekete teát és kólát. A terhesség egy érzékeny állapot. A koffein befolyásolja a placenta vérellátását és az embrió növekedését, ezért mindenképpen kerülendő.

Rozmaringteát terhes nőknek tilos fogyasztani, a rozmaringfürdőt viszont ők is alkalmazhatják.

Tovább Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.