Derékfájás terhesség esetén

szerző: Sándor Judit, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A legtöbb várandós nő alig várja, hogy fizikailag is látható legyen áldott állapota, azonban a kezdeti örömök után sokszor előfordul, hogy olyan nem várt kellemetlen panasszal találja szemben magát a kismama, mint a derékfájás. Mi okozza és mi a teendő ilyenkor?

A várandósság alatt jelentkező derékfájás legtöbbször a gerinc és a medence találkozási pontjánál alakul ki, jellemzően a terhesség második szakaszában. A kismama számára ez további nehézséget okozhat, ám fontos tudni, hogy a fájdalom megfelelő odafigyeléssel enyhíthető.

A derékfájás okai terhesség idején

Bár a magzat egészséges fejlődése és növekedése mindig öröm, mégis plusz terhet jelent a kismamának, ami sokszor derékfájáshoz vezethet, ám más okok is ugyanúgy kiválthatják ezt a panaszt. Mi vezethet derékfájdalomhoz terhesség idején?

  • Súlygyarapodás: Egészséges terhesség esetén a kismama körülbelül 10-15 kilogrammot hízik, s a többletsúlyt a gerincoszlopnak kell megtartania, ami sokszor derékfájdalmat okoz.
  • A testtartás megváltozása: Terhesség esetén eltolódik a súlypont, és ez fokozatosan - észrevétlenül is - a testtartás megváltozását okozhatja, ami derékfájdalomhoz vezethet.
  • Hormonális változások: A terhesség korai szakaszától kezdve egy relaxin elnevezésű hormon termelődik a kismama szervezetében, ami – többek között – segíti a hasizmok rugalmassá válását és szülés közben a medence izmainak nyúlását, ezáltal csökkenti az ízületek stabilitását, s ez derékfájdalmat okozhat.
  • Hasizmok megnyúlása, kifáradása: A méh növekedésének következtében a hasizmok megnyúlnak/folyamatosan feszülnek, ami az izmok kifáradásához vezethet. Ekkor a növekvő súly plusz terhet ró a gerincoszlopra, amelynek eredménye lehet a derékfájdalom.
  • Stressz: A stressz izomfeszülést okozhat, ami hosszú távon görcsös hát-, illetve derékfájdalomhoz vezethet. Ha úgy érzi, hogy megterhelő, stresszes időszakokban gyakrabban fordul elő, illetve erősödik a derékfájdalom, érdemes többet pihennie, mozognia vagy relaxálnia.

Hogyan kezelhető?

A szülés után általában kezelés nélkül (fokozatosan) enyhül a kellemetlen tünet, ha a kismamának a terhesség előtt nem volt krónikus derékfájása. Amennyiben szeretné csökkenteni a fájdalmat a várandósság alatti időszakban is, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadnia:

Táplálkozás és életmód gyermekvárás idején

A terhesség alatti táplálkozásnál is a minőség a fontos, nem a mennyiség. A kezdeti hetektől érdemes odafigyelni arra, hogy az étel gazdag legyen vitaminokban, ásványi sókban, rostokban.

  • Mozogjon rendszeresen! A rendszeres testmozgáserősíti az izmokat és növeli azok rugalmasságát, amelyek stabilizálják a gerincet, ezzel csökkentve a derékfájdalmat. Az úszás, gyaloglás és szobabiciklizés a legtöbb várandós nő számára biztonságos mozgásforma, azonban fontos, hogy speciális esetekben (pl. veszélyeztetett terhesség esetén), illetve erősítő gyakorlatok végzése előtt, kérje ki orvosa, gyógytornásza véleményét!
  • Használjon meleg- és/vagy hideg borogatást! A hideg és meleg borogatás egyaránt segíthet a derékfájdalom csökkentésében. Ha orvosa nem rendeli másképp, kezdetben körülbelül 20 perces hideg borogatással (pl. vizes törölköző, jegelés) próbálja meg enyhíteni fájdalmát. Két-három nap elteltével a meleg borogatást (pl. vizes palackkal, törölközővel) is alkalmazhatja, de legyen óvatos: figyeljen arra, hogy ne melegítse fel túlságosan a testét!
  • Figyeljen a testtartására! A helytelen testtartás plusz terhet jelent a gerincoszlopnak, ami hosszú távon fájdalomhoz vezethet, éppen ezért fontos, hogy ülve, állva és járás közben is (azaz mindig) figyeljen a testtartására (pl. ülő helyzetben tegyen egy összetekert törölközőt hátához, ami biztosítja a helyes testtartást).
  • Lazítson! Derékfájdalmat olykor a stressz is okozhatja, ezért érdemes jobban odafigyelnie önmagára. Próbáljon meg relaxálni, lazítani, de már az is sokat segíthet, ha kiönti a lelkét egy barátjának vagy a családjának. Ne aggódjon, próbálja meg élvezni ezt az időszakot!
  • Próbálja ki az akupunktúrás kezeléseket! Kutatók szerint az akupunktúrás kezelés hatékonyan csökkenheti a derékfájdalmat terhesség idején. Ha szeretné kipróbálni ezt a kezelési módot, érdeklődjön a lehetőségekről a kezelőorvosánál!
  • Óvatosan emeljen! Ha szeretne valamit felemelni a földről, akkor ne hajolva, hanem guggolással tegye mindezt, így kevésbé terheli gerincoszlopát.
  • Viseljen megfelelő lábbelit! Bármennyire is szereti a magas/lapos talpú cipőket, jobb, ha mellőzi ezeket (legalább) a terhesség idején. A túl magas/lapos talpú cipő viselése derék-, illetve hátfájdalmat okozhat.
  • Figyeljen a helyes alváspozícióra! Kerülje a háton fekvést/alvást, ugyanis ez plusz terhet ró a gerincre. Helyette feküdjön inkább az oldalára, és tegyen a lába alá egy párnát, ezzel tehermentesíti a gerincoszlopot.
  • Viseljen terhességi támasztó pántot/övet! A terhességi támasztó pántok a has alátámasztásában segítenek: alul támasztják a hasfalat, hátul pedig a gerincoszlopot (keresztcsontot), ezzel megelőzhető a derék-, illetve hátfájdalom kialakulása.

Amennyiben nem enyhül (esetleg erősödik) a derékfájdalma, érdemes felkeresnie orvosát, aki további lehetőségeket ajánlhat a fájdalom enyhítésére. Fontos, hogy a terhesség alatt ne megszokásból vegyen be fájdalomcsillapítót vagy gyulladásgátlót, hiszen ezzel árthat a magzatnak. A kezelőorvosa segítségével megtalálhatják azokat a módszereket, amelyekkel biztonságosan enyhíthető a fájdalom terhesség alatt is.

Mikor forduljon orvoshoz?

Az egyszer-egyszer jelentkező derékfájdalom önmagában nem ad okot arra, hogy orvoshoz forduljon, ám az alábbi panaszok esetén, érdemes mielőbb felkeresnie kezelőorvosát:

  • erős fájdalom,
  • hirtelen jelentkező fájdalom,
  • egyre erősödő fájdalom,
  • görcsös, ritmikus fájdalom.

A súlyos derék-, hátfájdalom hátterében ritkán csontritkulás vagy ízületi gyulladás állhat, míg a ritmikus fájdalom a koraszülés jele lehet, így ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mielőbb forduljon orvoshoz!

Ez is érdekelheti: Terhességi fájdalmak és egészségi problémák

(WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró; Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.