A kismamák érzelmi betegsége: D-MER (diszfóriás tejleadó reflex)

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A diszfóriás tejleadó reflex (angol elnevezéséből adódó betűszóval élve D-MER) egy olyan probléma, mely nagyon megnehezíti az édesanyák életét. A tejleadással párhuzamosan, a szoptatás meghitt élménye helyett, különböző kellemetlen érzések jelentkeznek, melyek a szoptatás abbahagyására ösztönözhetik az anyákat.

Milyen tünetei lehetnek?

Az érzelmek nagyon sokszínűek lehetnek és intenzitásuk is eltérő. Sokan a D-MER-t hangulatzavarként élik meg, és a lehangoltságtól a depresszióig terjedő érzelmeket élnek át. Másoknál szorongással vagy indulatossággal, dühvel jelentkezik a tejtermelés megindulása. A felsorolt érzések intenzitása nagyon változó lehet: van, akin csak egy enyhe rossz érzés suhan át, de olyanok is akadnak, akiknél a szoptatás öngyilkossági gondolatokat hoz a felszínre.

A kellemetlen érzések a tejleadás megindulásával hozhatók összefüggésbe, ezért többnyire a szoptatás legelején jelentkeznek. Elhúzódó etetések alatt azonban akár többször is beindulhat a reflex, ami újra és újra kiválthatja a negatív érzelmeket. A tünetek nemcsak szoptatáskor, de fejéskor is kialakulnak, sőt néha elég csak a szoptatásra gondolni, vagy meghallani a gyermek sírását és a lelki tünetek máris megjelennek.

Mitől alakulhat ki?

Az érzelmi hullámzás miatt az édesanyák hajlamosak önmagukat okolni, de fontos tudni, hogy a probléma gyökere szinte soha nem lelki eredetű. Nem hozható összefüggésbe korábbi rossz tapasztalatokkal, szexuális zaklatással vagy negatív szülésélménnyel. Sokkal inkább arról van szó, hogy a tejleadó reflex beindulásához arra van szükség, hogy az egyik idegi hírvivő anyagnak, a dopaminnak a termelése átmenetileg csökkenjen. Ez a hirtelen változás hatással van az érzelmekre is. Ez magyarázza azt is, hogy a rossz gondolatok és érzések mindig a tejleadást megelőzően jelentkeznek, illetve akkor jelennek meg újra, amikor a reflex ismét működésbe lép.

Hogyan kezelhető?

A D-MER általában a szülést követő első hetekben kifejezett, és a 3. hónap végére nyomtalanul eltűnik. Olyan esetek is előfordulnak, hogy a szoptatással töltött hónapok alatt végig fennállnak a rossz érzések, de a későbbiekben olyan mértékben elhalványulnak, hogy már nem jelentenek gondot.

A megfelelő kezeléshez néha elég tudatosítni az édesanyában, hogy mi is zajlik a szervezetében. Mindig hangsúlyozni kell, hogy hormonális, idegi folyamatok okozzák a panaszokat, és nem az anya tehet róla, hogy negatívan éli meg a szoptatást. Ennek a tudásnak a birtokában a szoptatós anyák már el tudják fogadni érzéseiket és helyén tudják kezelni a problémájukat. Ha a negatív érzések olyan gyötrőek, hogy komolyabb kezelésre van szükség, akkor dopaminszint-emelő gyógyszerekkel orvosolható a probléma. Bárhogy is alakuljon a kezelés, fontos hangsúlyozni, hogy a D-MER miatt nem kell abbahagyni a szoptatást, mert nem káros sem az anyára, sem a babára nézve.

A baba érkezése
A várakozás utolsó heteit még kihasználhatjuk közös programok szervezésére, töltekezzünk fel, mert a szülést követő hetek minden örömük ellenére rengeteg energiát igényelnek majd tőlünk.
Lelkileg is készüljünk a baba érkezésére!

Tovább

Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.