Orvos válaszol: terhesség alatt árthat a magzatnak az epilepsziás roham?

Dr. Pétervári László
szerző: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Terhes vagyok, és van egy betegségem az epilepszia, amire gyógyszert is szedek. Volt már rohamom, ez árthat a magzatnak? Most 23 hetes terhes vagyok, eddig minden rendben volt a magzattal. Árthat a babának az epilepsziás roham, és ha igen akkor milyen kockázatai vannak?

Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász válasza

Elsődleges veszélyt jelent, ha a terhesség alatt epilepsziás roham lép fel. Különösen igaz ez a terhesség első három hónapjában, mert ekkor az epilepsziás rohamkészség fokozódik. A második veszélyforrás maga az antiepilepsziás terápia, mely fokozza a magzati fejlődési rendellenességek rizikóját.

Veszélyben lehet az anya és a magzat is

A terhesség alatt fellépő roham veszélyt jelent mind az anyára, mind a magzatra nézve, ezért ezt mindenképpen el kell kerülni. A roham következtében oxigénhiányos állapotok, halvaszületés is előfordulhat. A rohamok gyakorisága a terhesség idején jelentősen nem változik. Egyes nőbetegeken fokozódhat, másokon viszont csökkenhet a gyakoriság.

Előzze meg a rohamok kialakulását!

Epilepszia és terhesség

Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe essen és gyermeket szüljön. A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Vonatkozik ez minden egészséges nőre, de azokra a nőkre is, akik valamilyen betegségben szenvednek. Epilepszia és terhesség

Terhesség alatt célszerű a gyógyszerszint vizsgálat gyakoribb elvégzése is. A terhesség vége felé ugyanis a gyógyszerszint tovább csökkenhet, ami „áttöréses” rohamokat okozhat. Ilyenkor szükségessé válhat az adagok növelése.

A terhesség alatt végig kerülni kell mindazokat a helyzeteket, amelyek rohamot produkálhatnak, pl. alváshiány, alkohol, csokoládé, villódzó fények, kimerülés, meghűlés. Egészséges életviteléhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, csökkentse a stresszt, kerülje a dohányzást, a túlzott koffeinfogyasztást.

Egyes antiepileptikumok a szervezetben lévő folsav szintet csökkentik. Ezért fontos, hogy a terhes nő a terhessége alatt folsavat tartalmazó multivitamint is szedjen, mert ezzel az egyes veleszületett fejlődési rendellenességek kiküszöbölhetők.

A gyermekvállalás epilepsziás nők esetében a fentiekre figyelő epileptológiai gondozással, folsavadagolással, monoterápiás antiepileptikummal, a gyógyszer szérum vérszint érték állandóságának biztosításával, rendszeres terhesgondozás mellett sikeres.

Ha szülés folyamata alatt fordul elő epilepsziás roham, akkor azonnali császármetszés szükséges. Antiepileptikum szedése mellett az anya szoptathat, ez csak ritkán okoz mellékhatást a babának, esetleg aluszékonnyá válhat. Ebben az esetben a szoptatás abbahagyása javasolt.

(WEBBeteg - Dr. Pétervári László)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.