Teherbe eshetek PCOS-sel?

szerző: Dr. Kovács Viktória, PCOS-specialista - Budai Endokrinközpont
megjelent:

A policisztás petefészek betegség, vagyis a PCOS sajnos napjainkban egyre inkább ismertté válik. Sok nő akkor szembesül a problémával, amikor gyereket szeretne, és a hosszas próbálkozás ellenére sem sikerül teherbe esnie.

Hogy pontosan mi is a PCOS, és hogy valóban lehetetlen-e teherbe esni azoknak a nőknek, akik a betegségtől szenvednek, azt dr. Kovács Viktória specialistától kérdeztük.

Sokan, amikor meghallják, hogy PCOS-ben szenvednek, rögtön arra gondolnak, hogy az életük gyökeresen megváltozik, hiszen nem lehet gyerekük. Ez koránt sincs így, de részletes orvosi kivizsgálás mindenképpen javasolt, majd ezután életmódváltozás is kell, de babáról nem kell feltétlenül lemondaniuk.

Teherbe lehet esni PCOS esetén is?

A PCOS terápiája hosszú folyamat, sok esetben életmódváltással és/vagy gyógyszeres úton azonban orvosolhatóak a tünetek. A betegség szerencsére nem zárja ki a gyermekvállalást, de ehhez szükségesek az egyéni vizsgálati eredmények ismeretei is, így azt nem lehet megmondani, hogy a fogantatás milyen gyorsan következik majd be.

Vajon vannak speciális veszélyei a magzatra, vagy a kismamára nézve?

A megfelelő gondozás, beállított anyagcsere és hormonszintek, tehát megfelelő kivizsgálás és kezelés esetén normál terhesség várható. Ha az eredmények esetleg nem teszik lehetővé a spontán teherbeesést, lehetőségként még akkor is ott a mesterséges megtermékenyítés.

(Budai Endokrinközpont - Dr. Kovács Viktória, PCOS-specialista)

Cikkajánló

PCOS
A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, a meddőség egyik leggyakoribb oka.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.