A vetélés kockázata

MTI
megjelent:

Az embrió korai növekedési üteme összefüggésben van a későbbi vetélési kockázattal - idézte a Nottinghami Egyetem munkatársainak megállapítását a BBC hírportálja.

A kutatók úgy találták, hogy a vetéléssel végződő egyszeres terhességek 78 százaléka a legkisebb embriók - az alsó 5 százalék - közül került ki.

A kritikus első 12 hét

A vizsgálatban - amelyben ultrahang segítségével mérték a lombikeljárás során megfogant embriók méretét - 247 egyszeres és 264 iker embrió sorsát követték nyomon. Az adatokat elemezve az derült ki, hogy a terhesség első 12 hetében tapasztalt lassú növekedés összefüggött a későbbi vetélés kockázatával.

A túlsúly is kockázati tényező

Az orvosok régóta tudják, hogy a túlsúlyos nők hajlamosabbak a vetélésre és a terhességi szövődményekre természetes fogantatás esetén, azzal kapcsolatban azonban meglehetősen ellentmondásos adatok álltak rendelkezésünkre, mi a helyzet a mesterséges megtermékenyítésen átesett kismamákkal. Túlsúlyos nőknél nagyobb a vetélés kockázata>>

A normál ütemben növekedő embriók 98,1 százaléka megszületett, tehát nem történt vetélés, miközben az elvetélt egyszeres terhességek 78 százalékában a szokásosnál lassabb volt az embrió korai növekedési üteme. Az ikerterhességekre mindez nem vonatkozott, ott más körülmények is közrejátszottak a vetélésben, hiszen a vetélések csupán 28,6 százalékánál volt lassú a korai magzati növekedés.

Shyamaly Sur kutatásvezető úgy véli: megállapításaik segíthetnek abban, hogy előre azonosítsák a terhességeknél a vetélés kockázatát, méghozzá egy nagyon egyszerű módszerrel.

A tanulmányt a Brit Termékenységi Társaság Leedsben megtartott éves konferenciáján ismertették a szakemberek.

Mi állhat a vetélés hátterében?

A gyermekvállalásra történő felkészülés természetes részeként a leendő kismama magzatvédő vitaminokat szed, igyekszik nyugodtabb életet élni, több időt tölteni a szabad levegőn, kikapcsolódni. A várva-várt gyermekáldás azonban mégis elmarad, s ekkor, az okok feltárására vizsgálatok sorozata kezdődik meg. Pajzsmirigy rendellenesség és vetélés>>

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.