Dupla méhű nő egészséges ikreket hozott a világra

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Annak a valószínűsége, hogy egy anya két méhéből ikerpár szülessen egy az ötmillióhoz. A duplaméhűség tulajdonképpen egy betegség, amely meddőséghez vezethet.

A 24 éves floridai Andrea Barbosa 2011. szept. 15-én hozta világra Nathan és Natalie nevű ikreit. A fiatal nőnek két méhe van (uterus didelphys), ami rendkívül ritkán fordul elő, 2200 nő közül csupán egynél.

A terhesség hetedik hetében derült ki, hogy Andrea mindkét méhében egy-egy magzat fejlődik. A nő először nagyon meglepődött, de örömmel várta a különleges babák érkezését.

A kisfiú és a kislány, akik 2,49 és 2,55 kilogramm súllyal születtek, külön-külön fejlődtek a nő méheiben. A kisbabák a terhesség 36. hetében császármetszéssel születtek meg. Az anya és a babák egyaránt jól vannak. A párnak már van egy két éves kislánya.

Dupla méh
Ha "csak" a méhből van kettő, általában nem is veszik észre, egészen a terhességig. A dupla méh gyakoribb azoknál a nőknél, akik maguk is koraszülöttek voltak. A méh ugyanis eredetileg két kamrából áll, amelyek egy idő után egyesülnek, így hozva létre az uterust. Ha ez az egyesülés nem történik meg, akkor jön létre olyan rendellenesség, mint a dupla méh. Sok nő számára ez semmilyen gondot nem okoz, azonban néhányan rendszeres, a szokásosonál erősebb menstruációs fájdalomról számoltak be.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: shortnews.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.