A Parvovírus B19 hatása a magzatra

Dr. Deli Tamás
szerző: Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A terhességem 6. hetében végzett Parvovírus B19 ellenanyag vizsgálata pozitív lett. Valószínű, hogy a megtermékenyülés körül fertőződtem meg. Milyen fejlődési rendellenességet okozhat ez a magzatnál? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Parvovírus B19 az első trimeszterben

A Parvovírus B19 ellenanyag vizsgálatán, ha az IgG eredménye pozitív, azt jelenti, hogy korábban már átesett a fertőzésen. Ez a felnőtt nők 50-60%-át érinti. Friss fertőzésre az mutat, ha az IgM értéke is pozitív.

A terhességnek ebben a korai stádiumában minimális a kockázata annak, hogy a fertőzés veszélyt jelentene a magzat fejlődésére nézve. Ennek az egyik oka az, hogy a beteg sejtek pusztulását a többi sejt képes teljesen pótolni. Másrészt a vírus a vörösvértestekben szaporodik, amely viszont ebben a fejlődési stádiumban nem jelentős sejtpopuláció. A magzati máj vörösvértest termelése a második trimeszterben (13-16. hét) a legintenzívebb, így ekkor a legsúlyosabb a fertőzés következménye. Azoknak az állapotos nőknek, akiknek a megismételt vizsgálat is pozitív IgM értéket eredményez, ajánlott mielőbb genetikai tanácsadáson részt venniük.

Előrehaladott terhesség esetén érdemes minimum 2 hetente ellenőrizni a magzati agyi fő verőér doppler ultrahangos áramlási sebességét. Az első trimeszterben ez a vizsgálat nem végezhető el. A koraterhességi fertőzés megnövelheti a vetélés kockázatát.

A szakirodalom szerint a friss anyai fertőzés csak az esetek 1/3-ában jut a magzatba, és csak 1%-ban okoz magzati hydrops betegséget, magzati vérszegénységet. Ezeknek a szövődményeknek a 80%-a második trimeszteri fertőződés esetén alakul ki. A magzati hydrops több, mint 85%-a az anyai fertőzés után 10 héten belül jelentkezik. Ha addig ez nem történik meg, utána már nem fog.

(WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Ujj Zsófia Ágnes és Bak Marianna
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.