Terhességgel kapcsolatos hiedelmek, mítoszok, tévhitek

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A terhességgel kapcsolatos hiedelmek messzire nyúlnak vissza, hiszen korábban nem léteztek korszerű technikák a méhen belüli magzat vizsgálatára, az ovuláció előre jelzésére.

Ezért is alakulhatott ki az, hogy egyes fizikális tényezők alapján megpróbálták előre jelezni a magzat nemét, megpróbálták esetleg befolyásolni a születendő gyermek nemét, a kívánóssághoz is társítottak olyan tényezőket, melyeknek nincs valóságalapja.

A fogamzással kapcsolatos hiedelmek

Már a fogantatással kapcsolatosan is több hiedelem létezik. Az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy a fogantatás függ az aktus alatti póztól. Az az igazság, hogy valamennyi ondó mindenképp távozik a hüvelyből, de ez a teherbe esést nem befolyásolja. Az ovuláció alatti méhnyak-nyák speciális állagú, és képes a sperma megtartására. Tehát nincs szükség speciális pózra.

Ez is érdekelheti A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos további tévhiteket itt olvashat

A megszületendő gyermek nemével kapcsolatos „jóslatok”

Számos hiedelem él a köztudatban a baba nemével kapcsolatban. Ilyen például:

  • Ha a terhes nő mélyen van, fiú lesz, ha magasan, akkor lány
  • Ha gyakoriak a reggeli rosszullétek, lány lesz
  • Ha a has fölött a jegygyűrű kör alakban mozog, lány lesz, ha vonal mentén fiú
  • Ha az anya arca kerek, lánya lesz, ha keskeny, fiút vár

A módja annak, hogy a baba neme kiderüljön, az ultrahangos vizsgálat, de előfordul az is, hogy ez sem ad biztos eredményt, teljesen biztosat mondani amniocentézis során készített kromoszóma elemzéssel lehet.

Lehet-e befolyásolni a baba nemét?

Sokan hisznek abban is, hogy a fogantatás előtti étrend befolyásolja a később megszülető gyermek nemét. Azt gondolták, hogy a tejtermékekben gazdag étrend, a magnézium fokozott bevitele (csonthéjasok, szója, zöld levelesek) lánygyermek születésének kedvez, a sós ételek, a vörös húsok fogyasztása esetén nagyobb eséllyel fogan fiú.

Az igazság az, hogy nincs alapja ezeknek a hiedelmeknek. A terhesség előtt és alatt is a kiegyensúlyozott, vitamindús étrend javasolt, semmilyen szélsőséges étrend nem kedvező.

Van egy viszonylag elterjedt módszer, mely azon alapul, hogy az Y kromoszómát tartalmazó spermiumok általában mozgékonyabbak. A tapasztalatok alapján , a pete kilökődését megelőző 24 órában történt együttlétekből inkább fiú, az ovulációt követő 24 órában inkább lány magzatok fogannak.

Egyes orvosok osztják ezt az elméletet, mások megkérdőjelezik, tanulmány nem készült, mely alátámasztaná ezt az elméletet, a módszer hibaszázaléka nagy.

Részletesen Befolyásolható-e a baba neme a fogantatásnál?

A kívánósság és a vele kapcsolatos tévhitek

A kívánóssággal kapcsolatosan is vannak tévhitek, babonák. Az egyik az, hogy ha a terhes nő nem elégíti ki kívánósságát, a gyermeknek tűzfoltja vagy egyéb újszülöttkori bőrjelensége alakul ki. A kívánósságnak az újszülöttkori bőrjelenségek kialakulásához nincs köze.

Az is igen elterjedt hiedelem főleg az angolszász kultúrákban, hogy a fűszeres ételek fogyasztásának hatására sok haja lesz az újszülöttnek. A kívánósság oka a magasabb hormonszint, ez teljesen természetes jelenség, de ha olyat tapasztal, hogy furcsa dolgokat kíván meg, például földet, akkor javasolt orvoshoz fordulnia.

A terhességről szóló könyvek ugyanakkor hajlamosak arra, hogy felkészítsék a kismamákat a legrosszabbakra, így aztán rengeteg nő feleslegesen aggódja végig a várandósságot.

Ez is érdekelheti

(WEBBeteg - Dr.Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.