A fogínygyulladás kezelése terhesség idején

Medipress
megjelent:

Egy új tanulmány szerint az állapotos nők biztonsággal kezeltethetik fogínygyulladásukat, mert a terápia nem veszélyezteti gyermekük egészségét.

A fogorvosok korábban attól tartottak, hogy a betegség ellen alkalmazott kezelés következtében baktériumok kerülhetnek az anya vérkeringésébe, ahol károsan befolyásolhatják a magzat fejlődését.

A bakteriális fertőzés okozta fogínybetegség gyakori probléma a terhesség alatt. A hormonális változások különösen fogékonnyá tehetik a várandós nőket a betegségre, a szabványos antibiotikum kezeléseket azonban nem ajánlják, mert károsíthatja a baba fogait. A fogorvosok ráadásul a szintén hatékony agresszív fogtisztítástól is óvakodtak, attól tartva, hogy baktériumok kerülhetnek a véráramba, ez pedig elvileg károsan befolyásolhatná a magzat agyának fejlődését.

A Pediatrics folyóiratban megjelent új tanulmány szerint azonban ezek az aggodalmak teljesen alaptalanok. A nők biztosak lehetnek abban, hogy semmilyen klinikailag jelentős hatás nem érheti magzatuk fejlődését – állítja Dr. Bryan Michalowicz, a Minnesotai Fogorvostudományi Egyetem fogorvosa.

Az édesanya fogínybetegsége és a gyermek képességei

A kutatócsoport több mint négyszáz olyan kétéves gyermeket vizsgált, akiknek édesanyja fogínybetegségben szenved. Az édesanyák felét a terhesség alatt fogtisztítással kezelték, a többieket azonban nem. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekek egyformán jól teljesítettek a nyelvi, a motoros és a mentális teszteken, függetlenül attól, hogy édesanyjuk átesett-e kezelésen.

Másrészt viszont a kezelés előnnyel sem járt a gyermekek szempontjából. A kutatók ugyan kimutattak némi javulást a gyermekek teszteredményeiben, amikor az édesanya fogínybetegsége javulást mutatott. Ez a hatás azonban olyan elenyésző volt, hogy a kutatók szerint nincs gyakorlati jelentősége.

A kutatásban részt nem vevő más fogorvosok szerint a kutatás nem mutatja egyértelműen a kezelés hatásait, az viszont biztos, hogy puha fogkefe és megfelelően használt fogselyem segítségével minden nőnek gondoskodnia kell a megfelelő szájápolásról, mert mint minden fogászati betegség esetében, itt is a megelőzés a legfontosabb.

Fogágy- és fog körüli betegségek

A fogakat támasztó és rögzítő szövetek betegségei megfelelő kezelés nélkül a fogak meglazulását, elvesztését okozhatják. Sajnos felismerésükkor általában már idült betegségek, ugyanis a fogak körüli szövet fertőződésekor sajnos még nem jelentkezünk a fogorvosnál. Fogágy- és fog körüli betegségek

(Medipress)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.