Otthonszülés: háttér kell

Dr. Szimuly Bernadett
szerző: Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - WEBBeteg
megjelent:

Az otthonszülést szabályozó tervezet szerint a szüléseket megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező orvosok vagy bábák kísérhetnék. Ehhez a bábáknak tanfolyamot kellene végezniük, azonban ez a tanfolyam egyelőre részleteiben kidolgozatlan.

A téma cikkei
3/1 Érvek az otthonszülés mellett
3/2 Érvek a kórházban szülés mellett
3/3 Otthonszülés: háttér kell

Amíg az első bábák elvégzik az előírt tanfolyamot, addig kötelező lenne megfelelő tapasztalattal rendelkező szülészorvosnak jelen lenni a szülés alatt. Ez azonban nem annyira egyszerű, az orvosoknak csak kis százaléka vállalkozna ilyesmire.

Az indokok között szerepel például az, hogy az otthonszülés levezetését mindenki csak a munkaidején kívül vállalhatná, vagyis a pihenőidejében. Sajnos nem előre megjósolható az sem, hogy a szülés mikor kezdődik el és mennyire húzódik el.

A tervezet egyébként szabályozza azt is, hogy mik azok a körülmények, amikor az otthoni szülés átgondolást igényel, vagy amikor nem vállalható. Ilyenek például a túl nagy vagy túlságosan alacsony várható magzati súly, az anya idős életkora, előzetesen végzett császármetszés, előzetes vetélések, az anya anyagcsere-betegségei, ikerterhesség, igazolt koraszülés vagy túlhordás, fekvési rendellenességek (a farfekvés is), vércsoport összeférhetetlenség, idő előtti burokrepedés. Meghatározza a miniszteri tervezet azokat a tárgyi feltételeket is, amelyeket biztosítani kell a szülés ideje alatt.

A téma cikkei

Az otthonszülésre készülő anyának nyilatkozatot kellene tenni szándékáról és a szülés várható időpontja előtt részt kellene vennie bizonyos vizsgálatokon, melyek segítségével megállapítható, hogy van-e akadálya az otthoni szülésnek. Az otthonához legközelebb eső kórházat is értesíteni kellene arról, hogy sürgős esetben várhatóan oda szállítják majd.

Természetesen az otthoni szülésről tájékozató, arra felkészítő tanfolyamon is részt kell vennie a párnak (ez jelenleg is így van), hiszen nagyon fontos, hogy felelősen tudjanak dönteni ebben a fontos kérdésben.

(Dr. Szimuly Bernadett)

3/2 Érvek a kórházban szülés mellett | 3/3 | Következő oldal

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.