Érvek a kórházban szülés mellett

Dr. Szimuly Bernadett
szerző: Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - WEBBeteg
megjelent:

A kórházi szülés mellett szóló legfőbb érv a műszerezettségben meglévő különbség, hiszen egyikünk lakásában sincsenek meg azok a diagnosztikus vagy terápiás eszközök, amik egy kórházban az alapfelszerelés részét képezik.

A téma cikkei
3/1 Érvek az otthonszülés mellett
3/2 Érvek a kórházban szülés mellett
3/3 Otthonszülés: háttér kell

A kórházi szülés támogatói szerint legfontosabb az anya és újszülöttje biztonsága. A beöntés és a borotválás egyaránt a fertőzésveszélyt hivatott csökkenteni. A folyamatos CTG-monitorozással a magzati oxigénhiány első jelei is felismerhetők, így a szükséges beavatkozásokra fel lehet készülni és időben elvégezhetők.

A belső vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzik a tágulás mértékét, így ha a vajúdás elhúzódik (ami az anyát nagyon kifáraszthatja), a szülés menete gyorsítható. A gátmetszés általános alkalmazása azért terjedt el, mert így sokkal inkább elkerülhetők a súlyos anyai sérülések, repedések.

Az orvosi metszés gyógyhajlama sokkal jobb, mint a spontán repedéseké. Emellett a gátmetszés a kitolási szak időtartamát is lerövidíti, vagyis csökkenti az újszülött megpróbáltatásit is.

A baba légutainak leszívása segíti az első légvételeket, a szem ellátása pedig a fertőzések kialakulását csökkenti. Manapság egyre több helyen engedélyezik a baba korai mellrehelyezését valamint azt, hogy az újszülött a családdal együtt tölthesse a szülés utáni megfigyelési időszakot (abban az esetben, ha a szülés komplikációmentesen zajlott, az anya és a baba állapota is lehetővé teszi ezt).

Kórházban is lehet otthonosan szülni

Igyekeznek otthonosabb szülőszobákat kialakítani, ahol a vajúdók háborítatlanabb körülmények között adhatnak életet gyermeküknek. Összességében tehát úgy vélik, hogy a legfontosabb az esetleges komplikációk korai felismerése és az, hogy kórházban megvan a lehetőség a szövődmények azonnali megoldására. Otthonszülés esetén viszont mindenképpen kiesik jó pár perc, amíg a kismama eljut a legközelebbi kórházig.

Különbség van a műszerezettségben, hiszen egyikünk lakásában sincsenek meg azok a diagnosztikus vagy terápiás eszközök, amik egy kórházban az alapfelszerelés részét képezik. Meg kell azonban jegyezni, hogy az otthonszülést segítők is rendelkeznek számos eszközzel (pl. CTG készülék vagy oxigénpalack) és tisztában vannak az újszülöttek újraélesztésének szabályaival is. Természetesen felismerik azokat a helyzeteket, amikor anyai vagy magzati indok alapján szükség lehet a kórházba szállításra.

(WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett)

3/1 Érvek az otthonszülés mellett | 3/2 | 3/3 Otthonszülés: háttér kell

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.