Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29,1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest.

A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55 százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90 százalékot.

Mi lehet az oka annak, hogy egyre többen kérnek császármetszést?

A primer császármetszések aránya nyilvánvalóan az orvosi gyakorlatban bekövetkezett változásokat, az orvosi-jogi környezetet és az utóbbi időben az anyai igényeket tükrözi.

Az anyai kérésre végzett elektív császármetszés napjainkban igen heves viták tárgya a szülészetben. E javallatot először Feldman fogalmazta meg 1985-ben, az orvosi-jogi környezetre adott válaszként. A császármetszést kérő nők gyakran rettegnek a szüléstől, félnek a fájdalomtól, a halálos szövődményektől és a magzat károsodásától, míg sokan a medencefenék sérülésétől tartanak. Mivel napjainkban a nők hosszabb ideig élnek, és kevesebb gyermeket vállalnak, valamint egyre fontosabb szempont számukra az életminőség, a medencefenékkel kapcsolatos problémák is mind nagyobb aggodalmat keltenek bennük. Sok nőt vonz az is, hogy a kérésre végzett elektív császármetszés lehetőséget nyújt napirendjük megtervezésére, idejük beosztására és életük irányítására. A szülészek részéről befolyásolja a döntést a medencefenék károsodásával kapcsolatos, egyelőre elemzésre és megértésre váró nagy mennyiségű információ, a kártérítési perek keltette hangulat, valamint az, hogy az elektív műtét révén az orvos is előre tervezhet.

Ezt olvasta már? Fájdalomcsillapítás terhesség alatt és szülés után

Ez a cikk is érdekelheti Szülés - Fájdalomcsillapítási módszerek

Van, aki ellenzi, van, aki támogatja az anya kérésére elvégzett császármetszést

Magyarországon is növekszik az ezen okból végzett császármetszések száma, a témával már nőgyógyászati kongresszusokon is foglalkoznak, egyes orvosok egyértelműen ellenzik, míg mások támogatják, hogy az anya kérésére, egyéb javallat hiányában is elvégezhető legyen a műtét. Az ellenzők főleg azt hangsúlyozzák, hogy a császármetszés komplikáltabb a spontán szülésnél, egy műtétről van szó, mely számos szövődményt hordozhat, utána nehezebb a felépülés, mint spontán szülés után, ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy csak szigorúan orvos által felállított indikációk esetében történjen császármetszés.

Tovább Császármetszést követő sebfertőzés

Mit mond a törvény?

Egészségügyi törvény (1997. évi CLIV. tv.)

"129. § (1) A kezelőorvos joga, hogy a tudományosan elfogadott vizsgálati és terápiás módszerek [119. § (3) bekezdés b) pontja] közül - a hatályos jogszabályok keretei között - szabadon válassza meg az adott esetben alkalmazandó, általa, illetve az ellátásban közreműködő személyek által ismert és gyakorolt, a rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételek mellett végezhető eljárást.

(2) A választott vizsgálati és terápiás módszer alkalmazhatóságának feltétele, hogy
a) ahhoz a beteg e törvény szabályai szerint beleegyezését adja, valamint
b) a beavatkozás kockázata kisebb legyen az alkalmazás elmaradásával járó kockázatnál, illetőleg a KOCKÁZAT VÁLLALÁSÁRA ALAPOS OK legyen."

Ez alapján az anya kérésére császármetszést csak akkor végezhető, ha az szakmailag indokolt, ez pedig azon esetekben áll fenn, ha a hüvelyi szülés kockázata nagyobb vagy közel azonos, mint a császármetszésé.

Tovább A szülés, születés módjai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Csuth Ágnes családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.