Gesztációs diabétesz: szülés után is fontos a vércukorszintmérés

Medipress
megjelent:

A gesztációs diabétesz, vagyis a terhesség ideje alatt kialakuló cukorbetegség általában a szülést követően azonnal, vagy néhány hónappal a szülés után magától elmúlik. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy a szülést követő hat hónap során a nők rendszeresen ellenőrizzék a vércukorszintjüket.

A gesztációs diabétesz annak lehet az előjele, hogy a későbbiekben megnövekszik a hajlam a cukorbetegség kialakulására. A kutatások azt bizonyítják, hogy a terhesség alatti cukorbetegségben szenvedő nők 50%-ánál a későbbiekben kialakul a valódi cukorbetegség.

A felmérések szerint, sajnálatos módon a nőknek csupán az egyötöde ellenőrizteti rendszeresen a vércukorszintjét a szülét követő hat hónap során. Dr. Ann Albright, diabétesz specialista szerint ez a jelenség olyan, mintha egy előzetest látnánk az életünkből, egy jövőre nyíló ablakon keresztül. A gesztációs diabéteszes nők számára nagyon fontos, hogy minden megelőző lépést megtegyenek a cukorbetegség későbbi kialakulása ellen, ha kell, változtassanak az életmódjukon, mondja Dr. Albright. A cukorbetegség elleni védekezés első lépcsőfoka a rutinszerű vércukorszint-ellenőrzés.

A gesztációs diabétesz és tünetei
A gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) a cukorbetegségnek azon formája, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel. Magyarországon a terhességek 3-5 százalékában tapasztalható a terhességi cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája. A gesztációs diabétesz és tünetei

Medipress

Cikkajánló

Gesztációs diabétesz
A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.