A beöntés segíthet - Sztómáról, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

Németh Károly
megjelent:

A béldaganatok az idősebb korosztályra jellemző betegség. Egy - általam készített felmérés szerint - a sztómakialakító műtét időpontjában a sztómássá váló személyek átlagéletkora 58,4 év volt. Valóban, közelegve a nyugdíjkorhatárhoz, az idősödő (és nem öreg, csakhogy senki meg ne sértődjön!) személyek kevésbé tudnak, ill. akarnak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez.

Segítség lehet: a beöntés

Egy sztómás személy szemüvegén keresztül

4/1 Sztómáról, nem csak sztómásoknak
4/2 Sztómásként sztómazsák nélkül létezni nem lehet
4/3 A beöntés segíthet
4/4 Segítséggel könnyebb

Colosztómás személyeknek nagy segítséget jelent(het) az irrigálás alkalmazása. Az irrigálás nem más, mint egy beöntés, a sztómás személy adja saját magának. A műtét után, egy bizonyos idő elteltével, eredményes sebgyógyulást követően, orvosi tanácsra és ellenőrzés mellett lehet elkezdeni és alkalmazni. Nem egyszerű az alkalmazása, de a nehézségek eltörpülnek a kiváltott kényelem mellett. Milyen kényelemmel jár az alkalmazása? Az esetek többségében két irrigálás közti időszakban, -ami lehet egy, kettő, akár három nap is-, nincs székletürítés. Ez a székletmentes időszak alkalmas arra, hogy a sztómás személy biztonsággal elmenjen otthonából, el tudjon menni dolgozni, társaságba és szórakozni.

Az irrigálás árnyoldalai

Az emberek idegenkednek a széklet látványától, illatától. Az irrigálást, víztartályból, műanyag cső és csap közbeiktatásával, egy kúpos kónusz sztómába helyezésével, mintegy egy,-másfél liter langyos (testmeleg) víz beengedésével végezzük. A beengedett víz hatására indul meg a széklet kiürülése. Ennek felfogására szolgál, az un. leeresztőzsák. A leeresztőzsák kb. egy méter hosszú, átlátszó műanyag, alján nyitott zsák. Ebből a zsákból kell kiereszteni a székletet a WC-be.

Az irrigálás leggyengébb láncszemének a leeresztőzsákot tartom. Ebből a termékből negyedévente 10 db-ot biztosít az egészségbiztosító. Ha valaki naponta irrigál, egy db. leeresztőzsákot 9 alkalommal kell használnia, minden alkalommal találkozni a széklettől elszíneződött zsák látványával. Hétköznapi nyelvre lefordítva, ez olyan mintha egy ugyanazon WC papírt kilencszer használnánk egymás után. Ugye ez elképzelhetetlen, és nekünk irrigáló sztómásoknak ilyen megalázó élethelyzetet kell elviselnünk nap mint nap. Az igazsághoz tartozik, egyéni kérelemre az OEP hozzájárulást adhat több leeresztőzsák igényléséhez. Sokan az adminisztráció bonyolultsága miatt lemondanak a plusz darabszám igényléséről. Gondolom, sokan nem is tudnak erről a lehetőségről. (erre is jó ez a kis összeállítás ismerete)

Milyen körülmények között végezzük az irrigálást?

Az irrigálás időigényes tevékenység. Időtartamát tekintve egyénileg változó, általában egy órát vesz igénybe. Erre az időre foglalja le a sztómás személy a lakás mellékhelyiségét, kizárva a család többi tagját a használatából. Nagyon jó lenne, ha a lakás több komfortból állna, azon belül egy légtérben lenne a WC, és a fürdő (fürdőkád, zuhany). Az elfogadható méretet tekintve, jó lenne, ha egy kényelmes ülőalkalmatosság is elférne benne, mert nagyon fárasztó tud lenni kicsi helyiségben szűkös körülmények között végzett, egy órán át tartó irrigálás. Felmerülhet a kérdés, mit lehet csinálni egy óra alatt? A víz beengedése kb. 10 perc alatt elvégezhető, az első lökésszerű székletürítés kb. negyedóra alatt lebonyolódik, a leeresztőzsák ürítése, tisztítása kb. 10 perc. A fennmaradó mintegy fél óra alatt lehet könyvet olvasni, keresztrejtvényt fejteni.

A sztóma nem válogat, viselője lehet városi és vidéki személy egyaránt. Szerencsésnek mondhatja magát az a személy, akinek van fürdőszobája, WC-je, mert bizony elképzelhető olyan személy is, aki a lakásában nem rendelkezik vizes helyiséggel. Ezeknek a személyeknek szinte biztos, hogy le kell mondaniuk az irrigálás lehetőségéről.

(Németh Károly, aki tizennégy éve él sztómával)

4/2 Sztómazsák nélkül létezni nem lehet | 4/3 | 4/4 Segítséggel könnyebb

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.