Amiről nem beszélünk, pedig kellene - a vastagbélrák

Van Holnap! Zsákos Alapítvány
megjelent:

Szomorú, de ma Magyarországon még mindig tabunak számít a vastag- és végbéldaganat, valamint az ezek eredményeként kialakított sztóma viselése, pedig ennek nem kellene így lennie.

A sztóma téma cikkei

7/1 A sztóma
7/2 Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet
7/3 Mit sporotlhatnak a sztómával élők?
7/4 A sztóma ápolása, kezelése
7/5 Mit és mennyit ihatnak az ileo- és urosztómát viselő emberek?
7/6 Amiről nem beszélünk, pedig kellene - a vastagbélrák
7/7 Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

A kolorektális daganatok ma már az egyik legjobban szűrhető daganattípusok közé tartoznak, ráadásul az időben kiderült daganatok nagyon jól gyógyíthatók. Ennek ellenére a számok nem a legjobbak. Itthon évente kb. 9000 új beteget regisztrálnak, és mivel többségük már késői stádiumban kerül orvoshoz, nem csoda a betegség következtében történő halálozások száma, ami évente nagyjából 5000 beteget jelent.

Persze érthető, hogy nem túl kellemes téma sem a televízióban, sem plakáton a vastag- vagy a végbélről társalogni, mégis el kellene fogadni, hiszen a probléma létezik. A tudás ugyanis hatalom. Minél többet tudunk egy betegségről, annál kevésbé félünk tőle, és talán könnyebben szánjuk rá magunkat a vizsgálatokra is, ha tudjuk, mitől óvjuk meg magunkat.

Kellemetlen vizsgálatok

Sztómaműtét előtt

A műtét előtt álló betegek rettegnek a megbélyegzéstől. Attól, hogy megváltozott állapotukat mindenki látni fogja, úgy érzik "rájuk lesz írva", hogy mások. Ez egy szörnyű helyzet, de mindenkinek az, így a hozzátartozóknak is. Készüljünk az új életre!

Egyre többször hangzik el mennyire fontos az időben történő felismerés, a szűrővizsgálatok elvégzése, azonban ez mégsem feledteti a vizsgálat kellemetlenségeit. A legfontosabb, ami miatt sokan inkább halogatják a vizsgálatokat, hogy ez egy olyan terület, amiről senki nem szeret beszélni. Valóban nagyon kellemetlen, ha ezt a bizonyos testrészt kell mutogatni, még ha orvosnak is, azonban negatív eredmény esetén elég mindössze tízévente ismételni. Nem nagy ár az egészségért.

Szégyenérzet a betegben

A kellemetlen vizsgálatok után pedig ez a mások elől rejtett terület, amiről általában nem beszélünk, sőt lehetőleg tudomásul sem vesszük, hogy létezik, központi témává válik. Ez pedig nehezen elviselhető. Ha még ehhez társul a tény, hogy a betegnek ezután sztómával kell élnie, az még többet ronthat a lelki állapotán, pedig nem kellene. Az, hogy egy vastagbéldaganatos beteg sztómaviselő lesz, nem jelent mást, minthogy megnyert egy nagy csatát, és élhet. Nem szabad szégyellni sem a betegséget, sem az azt követő megváltozott állapotot.

Nagyon fontos, hogy a beteg mellett legyen valaki, akivel ezekről a dolgokról nyugodtan beszélhet, akiben megbízik, és megosztja gondjait, és aki segíteni tud a mellékhatások és a nehézségek kezelésében anélkül, hogy ez bármi problémát okozna neki. Érdemes jól átgondolni, hogy ki az, akinek az életét a betegség kezelése vagy a sztómaviselés befolyásolja, és csak velük megosztani a részleteket. Velük sem kell mindent, csak ami az ő szempontjukból fontos lehet.

Másfélmillió lépés sztómával

Fél évvel ezelőtt indult a magyarországi sztómások eddigi legnagyobb vállalása a Magyar ILCO Szövetség szervezésében, a másfélmillió lépés sztómával elnevezésű túra, a Kéktúra, Rockenbauer Pál nyomán, Hollóházától Írottkőig.

Ennek a hatalmas túrának a célja megmutatni, hogy sztómával is lehet élni, valamint felhívni a figyelmet a vastagbélszűrés fontosságára, hogy itthon is népegészségügyi programmá válhasson. A csapat október 11-én ért Írottkőre, a túra végére.

A sztóma ápolása, kezelése

A bélrendszer megbetegedése miatt válhat szükségessé a bélsztóma, melynek képzése során a bél egészséges részét a hasfalon készített nyíláson keresztül vezetik ki. Az orvosok minden esetben figyelnek arra, hogy a nyílást olyan helyre helyezzék, amihez a beteg könnyen hozzáfér (ez különösen fontos a túlsúlyos, nehezen mozgó páciens esetében). A sztóma ápolása, kezelése

(Van holnap! Zsákos Alapítvány)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.