Pánikroham vagy infarktus? - Hogyan lehet megkülönböztetni?

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

Világszerte nő a szorongásos panaszokkal és a pánikbetegséggel küzdők száma. Becslések szerint minden 3. ember életében legalább egyszer megtapasztalja, milyen borzasztó testi tünetekkel és félelemmel jár a betegség.

A pánikrohamok kezelési lehetőségei

A pánikbetegség hátrányosan befolyásolhatja a beteg életének csaknem minden területét, ezért kezelésre szorul. A visszatérő rohamoktól való félelem elkerülő magatartáshoz, akár fóbiák kialakulásához vezethet.

A pánikrohamról bővebben

A pánikroham tünetei

Pánikroham bárhol, bármikor kialakulhat, de különösen gyakran jelentkezik zárt helyeken, boltban, közlekedési eszközökön. A jelenség alapját az képezi, hogy az agy egy teljesen ártalmatlan szituációban tévesen vészjelzéseket küld a mellékveséknek, ahonnan adrenalin szabadul fel és kerül a keringésbe, minek következtében kialakul az üss vagy fuss reakció. Pánikroham során ennek tüneteit észleli magán az illető, hevesen dobog a szíve, mellkasi fájdalma van, kapkodja a levegőt, fullad, izzad, remeg, szédül, esetleg érzékenyen reagál a fényre és zsibbadnak a végtagjai. A testi tünetek mellett pszichés tünetek is kialakulnak. A beteg fél attól, hogy megőrül, elveszíti a józan eszét vagy meghal.

A rohamot olyan félelemérzés kíséri, hogy a beteg úgy érzi, azonnal menekülnie kell a helyszínről. A zárt tér elhagyását követően általában oldódnak a tünetek. A panaszok 10-20 perc alatt érik el maximális intenzitásukat, aztán szépen lassan lecsengenek. A rohamot gyakran fáradtságérzet, kimerültség kíséri.

Könnyű összetéveszteni a pánikrohamot a szívinfarktussal

Gyakran előfordul, hogy a pánikbeteg ember nem minden, csak néhány tünetet észlel magán a roham alatt, illetve hogy rohamról rohamra más-más tünetek dominálnak. Akárhogy is legyen, a roham váratlansága és a tünetek okozta félelem olyan meggyőző erejű, hogy a betegek gyakran azt hiszik, szívinfarktusuk van.

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a TV-ben vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a szívinfarktus tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek!

A szívinfarktus tünetei

Az infarktus tünetei

A pánikbetegség tünetei akármennyire is hasonlatosak az infarktus tüneteihez, fontos tudni, hogy a szívroham más mechanizmussal alakul ki. Ilyenkor a szívet tápláló koszorúserek záródnak el, és a szívizomzat nem jut elég vérhez. Az oxigénhiány az izomrostok elhalásához vezet, így romlik a szív pumpafunkciója, esik a vérnyomás. Az infarktus legjellemzőbb tünetei a szegycsont mögött jelentkező, szorító, nyomó, markoló jellegű mellkasi fájdalom, mely a bal vállba, karba és a bal kéz kisujja felé sugárzik. A beteg bőre szürkésfehér, aprócseppes izzadtság borítja. Nagyon gyenge, erőtlen, fullad. A panaszok fekve valamelyest enyhülnek, de nem szűnnek meg. A tünetek hirtelen alakulnak ki és érik el maximumukat, intenzitásuk az idő előrehaladtával sem csökken. A betegnek kifejezett halálfélelme lehet.

A pánikbetegség és tünetei

Lehet, hogy már Önnek is volt pánikrohama, csak nem tud róla. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy szívinfarktust kaptak és mentőt hívnak. Mások inkább megpróbálják elfelejteni a történteket és ezért nem jönnek rá, hogy valójában pánikrohamuk volt.

A pánikbetegség és tünetei

A pánikroham és az infarktus közti különbség

A két állapot közti legfontosabb különbség, hogy a pánikrohamot az agy indokolatlan vészjelzése indítja el, és az egészségre teljesen ártalmatlan. Ezzel szemben az infarktus a szívizomzat elhalása miatt valódi vészhelyzetet jelent, mely a beteg életébe is kerülhet. A másik fontos különbség az időtartam: a szorongásos roham percek alatt alakul ki, majd maximumát elérve lassan lecseng, az egész általában másfél-két óra alatt véget ér. Az infarktus tünetei hirtelen jelentkeznek, és az idő múlásával sem enyhülnek. A szívroham tünetei között a legjellemzőbb a nyomó, markoló mellkasi fájdalom, mely a bal karba sugárzik. Pánikroham esetében a panaszok szerteágazóak, sok esetben egymástól teljesen függetlenek.

Orvosi vizsgálattal el lehet dönteni a panaszok valódi okát

A két állapot közt nehéz különbséget tenni, így ha valakinél a fenti panaszok jelentkeznek, mindenféleképpen forduljon orvoshoz. Egy rövid fizikális vizsgálatot, vérnyomásmérést, EKG-t követően az orvos meg tudja mondani, hogy van-e valós, szervi oka a panaszoknak. Ha a gondos vizsgálatot követően sem egyértelmű a diagnózis, akkor laborvizsgálatokkal zárható ki véglegesen a szívinfarktus gyanúja.

A téma cikkei

4/1 A pánikbetegség és tünetei - Lehet, hogy már Önnek is volt
4/2 A pánikrohamok kezelési lehetőségei
4/3 Mit tehet Ön a pánikrohamok ellen?
4/4 Pánikroham vagy infarktus? - Hogyan lehet megkülönböztetni?

Dr. Veress Dóra, pszichiáterForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.