A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

Mit nevezünk hirtelen szívhalálnak?

A hirtelen szívhalál szívmegállás miatt bekövetkezett, váratlan, természetes halál. A szív keringést fenntartó pumpafunkciójának megszűnése keringésmegállást eredményez.

Mi vezethet hirtelen szívhalálhoz?

A hirtelen keringésmegállás oka legtöbbször egy kaotikus kamrai ritmuszavar, az úgynevezett kamrafibrilláció, melynek kialakulásához általában több szerencsétlen körülmény együttes fennállása szükséges.

Ez is érdekelheti Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?

Miért hal meg egy egészséges sportoló?

Tragikus, megrázó esemény, mikor fiatalemberek, sportolók a közönség szeme láttára, váratlanul összeesnek és meghalnak. A tragikus esemény hátterében általában korábban fel nem ismert, speciális – néha csak sejtszintű eltérésekben megmutatkozó – szív- vagy érbetegség áll. A versennyel járó stressz és a fokozott fizikai megterhelés a szívbetegséggel együtt végzetes ritmuszavart okozhat. Ennek megelőzésére manapság már nagyon részletes, speciális eszközökkel végzett vizsgálatokon kell részt venniük a magyar élsportolóknak is.

Az amatőr és a hobbisportok űzőinek pedig mindig az edzettségi szintnek megfelelő kihívást érdemes választaniuk. Ha valaki mégis nagyobb célt tűz ki maga elé, fontos, hogy a háziorvos, esetleg a kardiológus véleményét is kikérje az egészségi állapotát illetően.

A hirtelen szívhalál oka leggyakrabban a szívinfarktus

A szívinfarktus nem más, mint a vérellátási zavar következtében létrejött szívizomelhalás. Amikor elzáródik egy koszorúér, oxigénhiányos állapot jön létre az ellátott szívizomterületen. Az oxigénhiány következtében megváltozik a szívizomsejtek elektromos viselkedése, ez pedig kamrafibrillációhoz vezethet. A szívinfarktus azonban a legtöbb esetben nem ilyen drámai tünettel kezdődik. Nem szűnő, erős mellkasi fájdalom, nagyfokú rosszullét és légszomj esetén azonnal mentőt kell hívni!

A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése és az egyre szélesebb körben elterjedő félautomata szívritmuszavar-helyreállító készülékek, az úgynevezett defibrillátorok alkalmazása.

Ez is érdekelheti A szívinfarktus tünetei

Szívinfarktus utáni állapot - Megnő a hirtelen szívhalál kockázata

A leginkább érintettek, a korábban már szívinfarktuson átesett betegek számára a modern orvostudomány jelentősen mérsékelni tudja a hirtelen szívhalál kockázatát. Az acetil-szalicilsav és más vérrögösödés-gátló gyógyszerek csökkentik a koszorúerek ismételt elzáródásának kockázatát. A bétablokkoló gyógyszerek pedig a ritmuszavar kialakulásának esélyét csökkentik. A ritmuszavar kialakulása szempontjából legveszélyeztetettebb betegek beültethető szívritmus helyreállító készüléket, (automata) defibrillátort kapnak.

Ezek is érdekelhetik

A hozzátartozók szerepe

A szívbetegek családtagjai is sokat tehetnek szeretteikért: ha rendszeresen tájékozódnak a beteg állapotának romlását jelző apró jelekről, és így időben segítséget kérnek, illetve elsajátítják a laikus újraélesztés technikáját.

Tovább

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Sportorvosi Központ - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.