Érelmeszesedés és szívroham - a megelőzés lehetőségei

WEBBeteg
megjelent:

Az életkor előrehaladtával az érelmeszesedés kockázata folyamatosan nő. A verőerek fala megvastagszik, szűkül az ér átmérője, mely akár a vér áramlásának csökkenéséhez vezethet, illetve a sérült érfalon vérrög alakulhat ki, mely akár az ér teljes elzáródását is okozhatja.

A téma cikkei

4/1 Az érelmeszesedés
4/2 Az érelmeszesedés rizikófaktorai, tünetei, kezelése
4/3 Az érelmeszesedés szövődményei
4/4 Érelmeszesedés és szívroham - a megelőzés lehetőségei

Az érfalban található plakk hirtelen vérnyomáskiugrás vagy stresszhatás következtében berepedhet, és ez is vezethet az eret elzáró vérrög kialakulásához. Ez az érelzáródás okozhat szívinfarktust, hiszen az elzáródott koszorúér nem tud oxigént és tápanyagot biztosítani a szívizomzatnak. Kezdetben a szívizom mozgása megszűnik, majd teljes szövetkárosodás, szívizomelhalás jön létre. Ezt az eseménysort általában erős, nem szűnő mellkasi fájdalom, általános rosszullét és erős verítékezés kíséri.

Az érfal épségét hogyan védhetem?

Az egészséges érfalszerkezet megőrzéséhez legfontosabb a megfelelő táplálkozás. Zsíros tejtermékek, zsíros húsételek, belsőségek, nagy mennyiségű tojás fogyasztásának kerülése javasolt. Ajánlott ételek: halak, szárnyasok, zöldségek, és teljes kiőrlésű gabonából sütött pékáru.
Fontos a megfelelő mennyiségű testmozgás is, mert ez emeli a HDL-koleszterin (ún. „jó koleszterin”) szintjét, ezáltal a felesleges koleszterin visszakerül a májba, és nem rakódik le az érfalban. Amennyiben az életmódbeli változtatások nem érik el a célt, a koleszterinszint magas marad, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség.

Miért kell a gyógyszer, ha nem elég a diéta?

Egy alattomos betegség súlyos szövődményekkel: az érelmeszesedés következményei

Az érelmeszesedés, tudományos nevén arterioszklerózis az ütőerek szisztémás megbetegedése. Az artériákban lerakódó anyagok az érfalak belső oldalán plakkokat képeznek. A folyamat az első évben tünetmentesen zajlik, azonban olyan súlyos következményei lehetnek, mint a stroke, a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál. Az érelmeszesedés következményei

Az LDL-koleszterinszint („rossz koleszterin”) csökkentésével lehet leghatékonyabban megelőzni az erek beszűkülését. Az LDL-koleszterin termelődését gátolják az úgynevezett sztatincsoportba tartozó gyógyszerek, így közvetlenül csökken az LDL-koleszterinszint.

Nő a sejtek a koleszterinfelvételi képessége is saját szükségleteinek biztosítására, hiszen kisebb a „kínálat”. Ez a folyamat is hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkenéséhez. Ha a gyógyszer szedését abbahagyja, akkor ismét megemelkedik a koleszterinszint. Abban az esetben, ha a sztatincsoportba tartozó hatóanyag nem kellően hatásos, lehetőség van speciális, a koleszterin felszívódását gátló gyógyszer adására is.

A vérrög kialakulását is el lehet kerülni?

Szerencsére a vérrög kialakulásának megakadályozására van egy régi, bárki által hozzáférhető gyógyszer, melynek körültekintő alkalmazása igazoltan csökkenti az érelmeszesedés-eredetű érelzáródás esélyét.

Az ókorban már használták gyulladáscsökkentésre, lázcsillapításra a fűzfa kérgének porát, főzetét, tinktúráját. Azt az anyagot, amely ezt jótékony hatást eredményezi, az 1800-as évek végén sikerült azonosítani: ez a szalicilsav. A későbbiekben – a kedvező gyógyászati eredmények elérése céljából – többféle szalicilsav-származékot is előállítottak, a legeredményesebben alkalmazható gyógyszer az acetil-szalicilsav lett.

Az 1960-as évek végén igazolódott az acetil-szalicilsav vérlemezke működését gátló hatása. 1988-ra bizonyosodott be, hogy a kis dózisú acetil-szalicilsavnak a szívinfarktus kialakulását megelőző hatása van. Az elmúlt 20 évben már az érelmeszesedés valamennyi formájában igazolták az acetil-szalicilsav terápia eredményességét.

Hogyan hat az acetil-szalicilsav?

Az acetil-szalicilsav hatását a vérlemezkék összetapadásának gátlásán keresztül fejti ki, így megelőzi a vérrögök képződését. Mivel más módon is létrejöhet a véralvadás valódi sérülés esetén, ezért jelentős vérzékenység nem alakul ki, de a vérzési idő kissé megnyúlik. A gátolt vérlemezkék – számos nemzetközi tanulmány alapján – igazoltan kevésbé okoznak érelzáródást, szívinfarktust, vagy egyéb verőér-elzáródást.

Magas szív- és érrendszeri kockázat esetén (dohányzás, magas vércukor- és koleszterinszint, magasvérnyomás) gyógyszeres terápiára is szükség lehet a vérrögök kialakulásának megelőzésére. Erre alkalmas például a napi rendszeresességgel szedendő kisdózisú (napi 100 mg) acetil-szalicilsav. Mielőtt rendszeresen gyógyszert kezdene szedni, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával!

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.