Milyen tényezők növelik a szívinfarktus kockázatát?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó megjelent:

Az érbetegségek (érelmeszesedés, koszorúér-betegségek) rizikófaktorai a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növelik. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, ilyen az életkor és a betegség(ek)re való hajlam. A kockázati tényezők közül azonban néhány kordában tartható vagy akár ki is iktatható egészséges életmóddal, életmódváltással.

Mi magunk is sokat tehetünk a szívinfarktus kockázatának csökkentése érdekében. Önnek min kell változtatnia?

Magas vérnyomás

A magasvérnyomás-betegségre gyakran csak akkor derül fény, ha az erek már károsodtak és jelentkeznek a szív- és érrendszeri betegségek tünetei: a légszomj, a szédülés és a szívtáji szorító fájdalom (angina pectoris).

Az érfalakon belüli lerakódások beszűkítik és megkeményítik az ereket. Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) következtében a test különböző pontjaira már nem jut elegendő vér és oxigén. A szív megpróbálja fedezni a szervezet igényét, ezért kompenzálásképp erősebben pumpál, ám ennek következtében a vérnyomás emelkedik, és a szív tartós terhelésnek lesz kitéve. Mindezek miatt a vérnyomásértékek rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen, a magas vérnyomás pedig kezelendő!

Dohányzás

A dohányzás során szervezetbe került anyagok károsítják az ereket és hozzájárulnak azok elmeszesedéséhez, valamint növelik a vérrögképződés (trombózis) veszélyét. A szívinfarktus kockázata a dohányosok körében sokkal nagyobb, mint a nemdohányzók esetében. A dohányzásról való leszokással nagyon sokat tehet a szívinfarktus megelőzése érdekében.

Túlsúly

Dohányzás: A leszokás módszerei

A dohányosok, akár hiszik, akár nem, nikotinfüggőségben szenvednek. A dohányzás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget, rövidítik meg az illető életét. Dohányzás: A leszokás módszerei

Egyre több ember küzd súlyproblémákkal. A túlsúly következménye olyan súlyos betegségek kialakulása lehet, mint amilyen például a cukorbetegség (diabetes mellitus) és a magas vérnyomás (hypertonia), amely betegségek a szívinfarktus vagy a stroke kockázati tényezői. Az ideális testsúly elérése, szükség esetén a fölösleges kilók leadása tehát nem csupán a szívinfarktus elkerülése érdekében elengedhetetlen!

Egészségtelen táplálkozás

Kerülendő a gyorsételek és a zsíros ételek fogyasztása, a kapkodás, a rendszertelen, egyoldalú táplálkozás. Ajánlott viszont a mediterrán étrend, ami sok zöldséget, gyümölcsöt, kevés állati eredetű fehérjét és olíva olajat tartalmaz. A gyümölcsök és zöldségek olyan másodlagos növényi anyagokat tartalmaznak, amelyeknek érvédő hatásuk van. Az olajos magvak és a tengeri halak védik a szívet és csökkentik a szívinfarktus kockázatát.

Magas koleszterinszint

A zsíranyagcsere zavarai is növelik a szívinfarktus esélyét. A magas koleszterinszint káros hatással van az érfalakra. Az erekre az ún. „rossz” LDL-koleszterin jelent veszélyt. Miközben ennek szintje emelkedik, a „jó” HDL-koleszterin szintje csökken. A túl magas koleszterinszint csökkenthető rendszeres mozgással, a dohányzás abbahagyásával és egészséges táplálkozással.

Cukorbetegség

Angina pectoris: A mellkasi fájdalom

Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet. Angina pectoris: A mellkasi fájdalom

A cukorbetegség nagymértékben növeli a szívinfarktus rizikóját, többszörös kockázatot jelent, mivel a tartósan magas vércukorszint árt az ereknek és megváltoztatja fontos molekulák működését. Szükséges a vércukorszint rendszeres ellenőriztetése, a vércukorszint megfelelő beállítása, az ideális testsúly elérése és az elegendő mozgás.

Mozgáshiány

Válasszon magának olyan sportágat, mozgásformát, ami illik Önhöz. Csak akkor fog kitartani és rendszeresen sportolni, ha örömét leli benne. Egy fél óra kitartó séta heti öt alkalommal jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Stressz

Az állandó szorongás, aggodalom, gyötrődés árt az egészségnek. A vizsgadrukk, a határidők, a munkahelyi mobbing, mind növelik a szívinfarktus kockázatát. Minél tovább marad valaki ebben a taposómalomban, annál valószínűbb, hogy stresszoldás céljából rászokik az alkoholra vagy cigarettára. Ezek azonban még többet rontanak a helyzeten, ezért helyettük sportoljon! A mozgás megnyugtat és javítja az erőnlétet. Tanuljon meg lazítani! Erre a célra kiválóan alkalmas az autogén tréning vagy a progresszív izomlazítás.

Alkohol

A vörösbor szíverősítő rezveratrolt tartalmaz. Azonban tartson mértéket! Napi egy pohárnál több vörösbort ne fogyasszon, mivel az alkohol emeli a vérnyomást és a vérzsírszintet, és ezáltal a szívinfarktus rizikóját.

Ha az Ön életében jelen van egy vagy több kockázati tényező, akkor feltétlenül változtatnia kell életmódján. Próbáljon meg leszokni a dohányzásról és lemondani az alkoholról! Elsősorban a nyugati életstílus velejárói jelentenek nagy kockázatot: a helytelen táplálkozás, a tartós stressz, a túlsúly, a mozgáshiány és nem utolsó sorban a dohányzás. De ezeken lehet változtatni, és még ha nem is könnyű, szükségszerű és megéri, hiszen életünkről, egészségünkről van szó!

Tovább Életveszélyes helyzetek, amikor minden perc számít - Stroke és szívinfarktus

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.