A szívrohamot túlélők félnek a szextől

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A szívrohamot túlélők általában kerülik a szexet, mert attól tartanak, hogy az megöli őket – állítják amerikai kutatók.

Amint azt a kutatók az American Heart Association ülésén elmondták, azok, akiknek orvosa nem beszélt a szívroham utáni szexuális életről, leginkább kerülik azt. Dr. Stacy Tessler Lindau, az 1700 fő vizsgálatát magába foglaló tanulmány vezetője szerint a szexuális aktus közbeni elhalálozás esélye nagyon alacsony. Szakértők szerint a szívrohamot túlélők számára biztonságos a szexuális élet újrakezdése, ha már képesek olyan mérsékelt testmozgásra is, mint a lépcsőmászás.

Szexuális aktivitás

Az 1184 férfi és 576 nő részvételével készült tanulmány arra volt kíváncsi, hogy a szexuális élet mennyire fontos a betegek számára a szívroham előtt, illetve azt követően. Mindezt egy hónappal és egy évvel a szívroham után kellett értékelniük.

A felmérésben résztvevő férfiak átlagéletkora 59 év volt, és közülük többen voltak házasok, valamint aktívabb szexuális életet is éltek a szívroham előtt, mint a 61 éves átlagkorú megkérdezett nők. Azonban még ezen különbségek kiszűrése után is teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy leginkább azok kezdték újra a szexuális életet a szívroham utáni évben, akiket orvosa ellátott az ehhez szükséges információkkal.

Kevesebb, mint a férfiak fele, és körülbelül a nők harmada beszélt orvosával a szívroham utáni szexuális életről, és kevesebb, mint a férfiak 40- és a nők 20 százaléka fordult orvoshoz ilyen jellegű kérdéssel a szívroham után 12 hónappal.

Egy év elteltével a szívrohamot követően a férfiak kétharmada, míg a nők 40 százaléka számolt be valamiféle szexuális tevékenységről, ám azon férfiak harmada, és nők 40 százaléka, akiket orvosa nem világosított fel, nyilatkozott úgy, hogy kevesebbszer él nemi életet, mint a szívroham előtt.

Szív- és érrendszeri egészség teszt
A válaszokból kiderülhet, hogy mennyire veszélyeztetett életmódja, tünetei alapján. Szív- és érrendszeri teszt kitöltése

Az egészséges szexuális élet

Dr. Lindau szerint a legtöbb szívrohamos beteg szexuálisan aktív, de a legtöbbjük esetében az orvos nem beszél a szívroham utáni szexuális életről, ezért félnek attól. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a csekély annak a kockázata, hogy aktus közben halálozzon el valaki.

A kutató szerint senkinek nem kell lemondania a szexről csak azért, mert beteg vagy idős. Senkiről nem lehet ránézésre megállapítani, vajon szexuálisan aktív-e. A betegek szerint a szex az élet egyik fontos eleme, és az orvosoknak beszélni kellene erről is. Sokan félnek a szívroham túlélése után a nemi élettől, attól tartva, hogy az ilyen jellegű terhelés újabb szívrohamot idéz elő. Mindez azonban nagyon valószínűtlen.

Teljesen nyugodtan élhet boldog és egészséges szexuális életet, még akkor is, ha szívproblémája van. Noha mint minden megerőltető mozgás, a szex is okozhat tüneteket, így fontos, hogy a gyógyszere vagy spray-e a közelben legyen. A meghitt simogatások és az intim együttlét egyéb formái kiváló kezdete lehetnek a szexuális élet újrakezdésének és az önbizalom növelésének.

Részletesen Szexuális élet szívinfarktus után

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; bbc
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.