A napi ajánlott maximális sófogyasztás

Oxygen Medical
megjelent:

Az Amerikai Élelmiszer és Hatóanyag Igazgatóság (FDA) szabályozná a hozzáadott só mennyiségét az élelmiszergyártóknál és az éttermekben is. Az Egyesült Állomokban is ismertek a túlzott nátriumbevitel következményei, és számos erőfeszítés is történt már e téren, de nem sok eredmény mutatkozott az elmúlt 40 évben.

Só - Nem méreg, de árthat

Már a ’70-es évek óta nagyon fontos célkitűzés Amerikában a nátriumfogyasztás csökkentése, de hiába az egészségügyi irányelvek, a nemzeti sztenderdek és ajánlások, az amerikaiak még mindig több nátriumot fogyasztanak, mint amennyi egészséges lenne. Holott az étkezési szokások jelentősen változtak az elmúlt évtizedekben.

Tudta?

A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól

Amíg korábban a nátrium nagy része az otthon, friss alapanyagokból készített ételek és utólagos sózás révén került a szervezetbe, ma már jellemzően a készételek, az éttermi és kiszállított fogások tartalmaznak túl sok sót.

A só évszázadok óta része az étkezéseinknek, és alapvetően nem is lehet a veszélyes táplálékok közé sorolni, azonban a túlzott fogyasztása ellen már számos érv felsorakoztatható: a magas nátriumbevitelt összefüggésbe hozzák a magas vérnyomással, a szívinfarktussal, a stroke-kel, bizonyos vesebetegségekkel és más súlyos állapotokkal.

Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. Bővebben

A sófogyasztás csökkentése fokozatosan

Sajnos, szinte észrevétlenül, napról napra szokunk rá az egyre erőteljesebb sóbevitelre, és ez a nemzeti sófogyasztás folyamatos növekedésén is nyomon követhető. Egyes tanulmányok szerint azonban az emberek az egyre kevesebb sóhoz is hozzászoktathatók, amennyiben lépésről lépésre csökkentjük az adagot. Hiszen amíg a hirtelen ízváltozást kevesen tolerálják, a lassú csökkenést szinte mindenki jól viseli. A cél nem a só abszolút eltörlése, de addig a szintig való csökkentése, amíg már nem jelent egészségügyi kockázatot.

Jane E. Henney, a Cincinatti Orvosi Egyetem professzora tanulmányt is írt a témában azokat a lehetőségeket vizsgálva, amelyekkel hatékonyan leszoríthatjuk a nátriumfogyasztást. „40 éve ismerjük az összefüggést a hipertónia, és más életet veszélyeztető betegségek valamint a nátriumbevitel között, de még nem sikerült visszaszorítanunk a fogyasztását. Erről most meg kell győznünk az élelmiszergyártókat is. Ha fokozatosan csökkentenék a hozzáadott só mennyiségét, az nem változtatna jelentősen a termékek ízén, de egyre inkább teret adhatna más, táplálkozástanilag értékesebb összetevőknek.

Só - Mennyi az ajánlott mérték?

Egy átlagos amerikai naponta 3400 miligramm nátriumot fogyaszt, amit nagyjából 1,5 teáskanál só tartalmaz. Ehhez képest a 2005-ös ajánlások 2300 miligrammban maximalizálják az ajánlott bevitelt, ami 1 teáskanálnak felel meg.

Efölött a mennyiség fölött jelentősen nőnek a kockázatok. A modern irányelvek azonban még szigorúbbak, csupán 1500 miligrammban határozzák meg a felnőtteknek még egészséges adagot, sőt, 50 év fölött még ennél is kevesebb az ajánlott.

Egészséges sópótlók is bőven fellelhetők a konyhákban: ilyen lehet a szójaszósz, a porrá zúzott kapormag, zellermag és szárított lilahagyma, a tengeri alga, vagy a főtt gabona és szója erjesztésével előállított miszó. Magunk is készíthetünk úgynevezett zöld sót, petrezselyem, zeller, csalán, lestyán, bazsalikom, snidling, majoránna és tengeri só 10:1 arányú darált keverékéből.

(Oxygen Medical "Strategies to Reduce Sodium Intake in the United States" forrás alapján)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.