Véralvadásgátló gyógyszerek: a kumarin

Dr. Kovács Anikó
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

A kumarinok a véralvadási faktorok aktiválásához szükséges K-vitamin hatását gátolják. Szedésük során K-vitamin hiányában nem tudnak funkcióképes alvadási faktorok keletkezni, és így csökken a vérrögök kialakulásának veszélye az érben.

A K-vitamin raktárak kiürüléséhez azonban időre van szükség, vagyis a kumarinok hatása lassan, napok alatt alakul ki. Emiatt a terápia kezdetén egyszerre adják a kumarint heparin injekcióval, melynek hatása azonnal kialakul, majd csökkentik a heparin adagját és pár nap után csak a kumarint kell szedni. Magyarországon jelenleg az acenokumarol és a warfarin hatóanyag van forgalomban a kumarinok közül.

Ezeket a gyógyszereket akut mélyvénás trombózis és tüdőembólia esetén kezelésként és megelőzésként is alkalmazhatják. Ezenkívül pitvarlebegéses szívritmuszavarok (pitvarfibrilláció), műbillentyű-beültetés és szívinfarktus után a vérrög-kialakulás megelőzésére, műtétek esetén a vénás trombózisok megelőzésére szokták alkalmazni.

Bővebben Antikoaguláns kezelés

A kumarin véralvadásgátlók adagolása

A kumarin típusú véralvadásgátlók hatása elég változékony, mindenkinek más mennyiségre van szüksége ugyanazon hatás eléréséhez. Épp ezért a terápia kezdetén naponta, majd később hetente, jól beállított dózis esetén havonta ellenőrizni kell a hatást a vér alvadékonyságának vizsgálatával, és az eredménytől függően változtatja a kezelőorvos az adagot.

Nem szabad szedni kumarinokat vérzés vagy vérzékenység esetén, illetve olyan állapotokban, amikor egy esetleges vérzés súlyos következményekkel járhat (műtétek).

A kumarinok átjutnak a méhlepényen és az anyatejben is megjelennek, ráadásul a magzatban fejlődési rendellenességeket okoznak és növelik a vérzéses szövődményeket. Ezért terhesség és szoptatás alatt tilos kumarinokat szedni, ebben az esetben heparinra állítják át a pácienst.

Jól beállított adagolás mellett is előfordulhatnak vérzések, ez ritkán emésztőrendszeri- és nyálkahártyavérzést okozhat, ettől súlyosabb esetek azonban csak igen ritkán fordulnak elő. A másik, nagyobb kezdő dózisoknál előforduló nemkívánatos hatás a bőr és a bőr alatti zsírszövet elhalása, az úgynevezett „kumarinnekrózis”.

Ez a kezelés 3-8. napján jelenik meg, mikor a zsírszövet ereiben kis vérrögek keletkezhetnek, amely először bőrpír formában jelenik meg, majd 24 órán belül éles határvonalú, kékesfekete színű területté alakul. Ha ezeket észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz, mert elhanyagolva akár amputáció is lehet a következménye.

A terápia kezdete után 3-10. héttel egy másik, esetenként súlyos mellékhatás is megjelenhet, melyek oka, hogy főleg magas koleszterinszintű betegeknél koleszterinrögök jutnak a vérkeringésbe, melyek különböző szervek kisebb ereit elzárhatják.

A szervtől függően más-más tünetek jelenhetnek meg, például vérvizelés, hasnyálmirigy-gyulladás, jellegzetes tünet a talp és a nagylábujj oldalán kékesvörös, néha fájdalmas elszíneződés megjelenése, melynek jellegzetessége, hogy a láb felemelésére elhalványodik. Ezért ha bármi szokatlan panaszt észlelünk a kezelés elején, azonnal jelezzük a kezelőorvosnak.

Egyéb mellékhatások is előfordulhatnak, például allergiás reakciók, csalánkiütés, gyógyszerláz, gyomor-bélrendszeri panaszok, hányinger, étvágytalanság, hasmenés, hasi görcsök, továbbá hajhullás, a májenzimek szintjének emelkedése, valamint a csonttörések után a gyógyulás lassulhat.

Fontos cikkek a véralvadásgátlásról

Kerülni kell a K-vitamin tartalmú zöldségeke

A kumarinok a K-vitamin hatását gátolják, ezért K-vitamin tartalmú növények, mint a brokkoli, a káposzta, a spenót, és még sok más étel elfogyasztása csökkenti a kumarinok hatását. Ez nem jelenti azt, hogy nem szabad ilyen ételeket enni, csak figyelni kell, hogy folyamatosan körülbelül hasonló mennyiséget fogyasszunk a K-vitaminból.

Az jelentheti a legnagyobb problémát, ha ritkán nagy mennyiségben fogyasztunk ilyen ételeket, mert akkor a K-vitamin szint hullámzása hol a vérzés, hol a vérrögképződés veszélyét hordozza magában. A kumarint szedőnek ezért fokozottan oda kell figyelniük az étrendjükre, megfelelő K-vitamin tartalmú diétát kell tartaniuk.

A szervezetünkben a bélbaktériumok is termelnek K-vitamint. Ezért gondot okozhat az antibiotikumok szedése, mert azok mellékhatásként kiölik a természetes bélflórát, így csökken a K-vitamin szintünk, ez pedig a kumarinok hatásának növekedéséhez, vérzékenységhez vezethet. Más típusú véralvadásgátlókkal együtt szedve is összeadódik a hatás, nő a vérzés veszélye.

A kumarinok kölcsönhatása más gyógyszerekkel

A kumarinok olyan gyógyszercsoportot alkotnak, melyek rengeteg más gyógyszerrel lépnek kölcsönhatásba. A hatóanyagok felszívódást, és így hatását gátolhatják a savlekötők és a zsírok felszívódását gátló kolesztiramin. A kumarinok 90-95%-a a vérben fehérjékhez kötődik, és csak a szabadon maradó 5-10% fejti ki a véralvadásgátló hatást.

Ha például nem szteroid gyulladáscsökkentőket szedünk, melyek szintén kötődik ezekhez a fehérjékhez, akkor leszorítják egymást a kötésből, megnő a szabad rész aránya, ami erősebb hatást, vagy akár túladagolást okozhat.

Sok gyógyszer hatással van a kumarinok lebomlására. Az átalakulásuk gátlásával növeli a hatásukat például a gyulladásgátló fenilbutazon, a baktériumellenes metronidazol és a szulfonamidok, a gombaellenes fluconazol, a szívritmuszavarok kezelésére használatos amiodaron, az alkoholról való leszoktatásra szedett disulfiram, és a gyomorsav-csökkentő cimetidin.

A lebontó enzimek mennyiségének növelésével csökkentik a kumarinok hatását a nyugtatóként és altatóként használt barbiturátok, a tbc-elleni rifampicin, az epilepszia kezelésére adott karbamazepin és fenitoin, valamint a gombaellenes griseofulvin.

Az alkohol kettős hatással van a kumarinokra, kis mennyiségben ugyanis növeli a vérzékenységet, krónikus alkoholfogyasztásnál viszont a lebontó enzimek serkentésével csökkenti a mennyiségüket és így a hatásukat.

Az itt felsorolt példák a leggyakoribb gyógyszercsoportokra vonatkoznak, sok más kölcsönhatás is előfordulhat, amely megváltoztatja a kumarinok vagy a másik szer hatását. Épp ezért új gyógyszer felírásakor említsük meg a kezelőorvosnak, hogy acenokumarolt vagy warfarint szedünk, illetve a tanácsa nélkül ne kezdjünk öngyógyszerezésbe.

Fontos tudni, hogy kumarinterápia esetén a kezelést folyamatos kontroll alatt kell tartani, rendszeresen kell járni a kezelőorvoshoz, aki időnként ellenőrzi a véralvadási értékeket (INR), hogy megbizonyosodjon az adagolás helyességéről.

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Módosítva: 2017.04.29 20:11, Megjelenés: 2017.04.29 20:11

CIKKAJÁNLÓ

 Szúnyogcsípés

Szúnyogcsípés

A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.

Allergiás?

Allergiás?

A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.

Online konzultáció az OncoLogic-nál

Online konzultáció az OncoLogic-nál

A személyre szabott kezelési tervet mesterséges intelligencia segítségével dolgozzák ki.

A véralvadásgátló gyógyszerek típusai...

A véralvadásgátló kezelésnek kétféle indoka van: egyrészt a megelőzés, másrészt a kialakult vérrög további növekedésének, leszakadásának megakadályozása,...

Agyi érelmeszesedés

Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

COVID-19 - Miért jelent nagyobb kockázatot...

A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az...

Gyakori kérdések a véralvadásgátlókról...

A véralvadásgátlók (antikoagulánsok vagy a betegek körében gyakran vérhígítóként ismert készítmények) olyan gyógyszerek, amelyek az ereket elzáró...

Nagy bajt jelezhet a gyakori orrvérzés...

Az orrvérzés igen gyakori panasz az emberek körében, melynek hátterében csak ritkán húzódik komolyabb probléma. Igen ám, de ha rendszeresen visszatér...

Véralvadásgátlók használata kismamáknál...

Előfordulhat, hogy véralvadásgátló injekciót kell alkalmaznia a kismamának a terhessége alatt, nélküle ugyanis nagy eséllyel kialakulnak akár életveszélyes...

Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót...

A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes...

Véralvadásgátló mellett is kialakulhat...

A véralvadásgátló gyógyszerekről, azok, akik nem szednek ilyesmit, csak keveset tudnak. Sőt, akik szedik, azok sem mindig vannak tisztában azzal, hogy milyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó