Edzés és szívproblémák - Az orvos válaszol

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
megjelent:

Szívproblémám van. Szeretném megkérdezni, hogy terhelés mellett mennyi az a pulzusszám, ami még normálisnak számít. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Van egy bizonyos szívproblémám, ez a leírtak alapján kéthegyűbillentyű-elégtelenség, háromhegyűbillentyű-elégtelenség, aortabillentyű-elégtelenség, körkörös szívizom-vastagodás, valamint szívritmuszavar. Elkezdtem fitness terembe járni, persze csak óvatosan és fokozatosan végzem a gyakorlatokat.
Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a terhelés mellett mennyi az a pulzus szám, ami még "normálisnak" számít. Ha esetleg ezzel kapcsolatban van valamilyen észrevétele, vagy javaslata azt szívesen fogadom.
Fontos lenne nekem a mozgás, mert szeretném, ha a fizikai állapotom javulna, és rám is férne. Előre is köszönöm válaszát és türelmét.

Kedves Kérdező!

Nem ír sok információt a billentyűkről, jó lenne látni magát az ultrahangos leletet (a szívritmuszavar természetéről sem ír), bár a legszerencsésebb az lenne, ha kardiológusával konzultálna.

Mindenesetre a billentyűelégtelenség miatt a statikus terhelések (pl. súlyzózás, emelések) kevésbé javasoltak, mert ezek ronthatják a billentyű funkcióját (bár nem derül ki, mekkora a visszaengedés foka), inkább dinamikus mozgásforma javasolt (úszás, bicikli, futás).

Általában az edzések során kívánatos pulzusszámot az életkor alapján lehet meghatározni: a max. pulzusszámot a 220-életkor képlettel lehet kiszámolni, a testedzés céljától függ, ennek hány százalékát kell elérni.

Kezdetben valószínűleg elég, ha a max. frekvencia 60-70%-át éri el.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

Pulzus
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Wafa Dina, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.