Milyen kontrasztanyagokat használnak szívvizsgálaton? - Az orvos válaszol

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
megjelent:

"Szeretném tudni, milyen kontrasztanyagot használnak szívkatéterezéshez, SPECT és CT vizsgálathoz?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A SPECT-vizsgálat során radioaktív anyagot, izotópot juttatnak a szervezetbe. A lebomlás során jelentkező sugárzást detektálják speciális kamerával, így az izotóp eloszlása alapján következtetni lehet a szívizomzat vérellátására (ha valahol szűkület van a koszorúereken, a véráram nem tudja az adott helyre juttani az izotópot, így az nem épül be a szívizomba).

Ha terheléses vizsgálatot végeznek, gyógyszereket is adnak a vénába, amiknek értágító, vagy szívet dobogtató hatásuk van, a rosszullétekhez ezek is hozzájárulhattak.

A szívkatéterezés során viszont sugárfogó, többnyire jódtartalmú kontrasztanyagot adnak. Ez az anyag elnyeli a röntgensugarakat, így rajzolja ki az erek kontúrját.

CT során használatos kontrasztanyag

Hasonló kontrasztanyagot használnak a CT során is. Ezeknek több típusa is létezik, a modern (kisebb osmolaritású) szerek kevesebb mellékhatással járnak, de használatukkor előfordulhat fejfájás, hányinger, hányás, esetleg vérnyomásesés, pulzuscsökkenés is.

Ezek nem feltétlenül jelentenek allergiás reakciót, inkább a beadott kontrasztanyag fizikai sajátosságai miatt, illetve reflexes úton alakulnak ki.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.