Csúcshatású vízhajtók

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A csúcshatású vízhajtók azon a helyen hatnak, ahol a legtöbb sót szívja vissza a vese. Ezen a helyen gátolják a nátrium és a klorid visszaszívódását, és így gyors, erőteljes, de rövid hatástartamuk miatt rövid ideig tartó vízhajtó hatást tudnak kifejteni. Hazánkban csak a furoszemid (furosemid) van forgalomban.

A furoszemid gátolja a vese koncentráló-hígító funkcióját

Ez a hatóanyag növeli a vese vérátáramlását, gátolja a vese koncentráló-hígító funkcióját. A nátrium és a klorid mellett a kalcium és a magnézium ionok visszaszívódását is gátolja. Ez kalcium- és magnéziumhiányhoz, valamint a kalciumtartalmú vesekövek képződéséhez vagy növekedéséhez vezethet.

A káliumion kiválasztását is nagymértékben elősegíti, ami a szűrletben lévő nagy nátriumkoncentrációnak köszönhető. Ahogy a tiazidoknál, úgy a furoszemid esetén is káliumpótlásra van szükség, a túlzottan alacsony káliumszint kivédésére.

Mint láthatjuk, jelentősen megváltoztatja a vér ionösszetételét, melynek akár klinikai tünetei is lehetnek.

Gyógyszerkereső

A Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek aktuális adattára - betegtájékoztatók, árak, adatok.
WEBBeteg Gyógyszerkereső

A furoszemid lehetséges mellékhatása: halláskárosodás

Jellemző mellékhatása a furoszemidnek, hogy a belső fül ionösszetételét is megváltoztatja, ami hosszú távú nagy dózisú kezelés esetén halláskárosodást vagy akár maradandó süketséget is eredményezhet.

Ha furoszemid szedése alatt azt észleljük, hogy romlik a hallásunk, forduljunk orvoshoz és említsük meg neki a problémát, hogy időben gyógyszert válthasson.
A furoszemid egyéb mellékhatásai csaknem teljesen megegyeznek a tiazidokéval, vagyis hosszabb ideig szedve csökkenti a húgysav kiválasztását, ami akár köszvényes rohamot is provokálhat.

A furoszemid is növeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek fokozott óvatossággal kell eljárni. Növeli az LDL-koleszterint és a zsírsavszintet, csökkenti a HDL szintjét a vérben. Okozhat még émelygést, hányingert és hányást, de ez ritka mellékhatás. Még ritkább esetben fordulnak elő allergiás reakciók a hatóanyagra.

Szív-és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek

A furoszemid és más szerek kölcsönhatása

A furoszemid is sok más gyógyszerrel lép kölcsönhatásba, például szívglikozidokkal együtt szedve ez is okozhat szívritmuszavarokat. A nemszteroid gyulladáscsökkentők mérséklik a vízhajtó hatást.

Egyes gyógyszerhatóanyagoknak, például a warfarinnak, a klofibrátnak, a propranololnak és a lítiumnak emeli a vérszintjét, ami túladagolásos tüneteket válthat ki.

A vesekárosító gyógyszerek károsító hatását fokozza. Az aminoglikozid antibiotikumok és a daganatellenes ciszplatin halláskárosító hatását szintén növeli, ezért nem szabad ezeket együtt szedni.

A furoszemidet közepes és súlyos szívelégtelenségben ödéma csökkentésére, valamint magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák.

Vérnyomás csökkentő hatása jó veseműködés esetén gyengébb, mint a tiazidoké, ez a rövid hatástartam miatt van. A tiazidoktól eltérően a furoszemid a csökkent vesefunkciójú betegeken is hatásosak.

Mivel a furoszemid hatékonysága a vese csatornákban kialakuló magas helyi hatóanyag-koncentrációnak köszönhető, veseelégtelenségben nagyobb adagokat kell alkalmazni belőle.

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.