Ártalmasabb a dohányzás a női szívre

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

A nők általában később lesznek szívbetegek, mint a férfiak, kivéve, ha dohányoznak - állapította meg egy norvég kutatócsoport. Azok a nők, akik dohányoznak, átlagosan 14 évvel korábban kapnak szívinfarktust, mint nemdohányzó társaik.

A férfiak esetében a dohányzók körülbelül hat évvel korábban betegszenek meg, mint a nemdohányzók. A kutatást végző norvég orvos-csoport reméli, hogy ez az eredmény rádöbbenti a nőket, milyen sokat veszíthetnek azzal, hogy dohányoznak.

A felmérést 1 784 olyan beteg vizsgálatával végezték, akik első szívinfarktusukkal kerültek a Lillehammeri Klinikára. Azt tapasztalták, hogy a nemdohányzó férfiak átlagosan 72 éves korukban kaptak szívinfarktust, míg a dohányzók esetében ez az életkor 64 év volt.

A nemdohányzó nők körében az első szívinfarktus 81 éves korra tehető, míg a dohányzók már 64 évesen megbetegedtek. Miután kiértékelték a különböző rizikófaktorokat is (magas vérnyomás és koleszterinszint, diabétesz stb.) a kutatók azt tapasztalták, hogy a különbség nőknél 14 év, férfiaknál pedig 6, a dohányzók kárára.

Dohányzás és női hormonok

Az orvosok már régóta gyanítják, hogy a női hormonok védik a nőket a különböző szívbetegségekkel szemben. Az ösztrogén valószínűleg növeli az úgynevezett jó koleszterin szintjét, valamint fokozza a vérerek ruganyosságát, ezáltal csökkenti azok esélyét a különféle elzáródásokra.

A dohányzás növeli a korai menopauza esélyét, így a hormoncsökkenés miatt ezek a nők védtelenebbek a szívinfarktussal szemben.

Mivel a nők körében egyre magasabb a dohányzók aránya, míg a férfiaknál csökkenő tendencia figyelhető meg, az orvosoknak fel kell készülniük az egyre magasabb számú női szívinfarktusos betegre.

A dohányzással a nők tönkreteszik mindazt a természetadta előnyüket, amivel eredetileg rendelkeznek - állítják a szakemberek. Ha nem szoknak le a cigarettáról, számolniuk kell mindazokkal a betegségekkel, amelyekkel a férfiak küzdenek, ám a nőket sokkal hamarabb támadják meg

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: abcnews.com
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.