Bedagad láb trombózis után - Mit tehet?

szerző: Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - Trombózisközpont
megjelent:

Trombózis után bedagadt a betegségben érintett lábam, mi a teendő? Kérdezte olvasónk. Prof. Dr. Blaskó György, belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa válaszolt.

Leggyakrabban a második és azt követő trombózis oka mindig az első. Amennyiben az első trombózis alkalmával a vénabillentyűk tönkrementek, akkor – alvadásgátlás nélkül, és egyéb rizikófaktorok fennállása esetén – mindig kialakulhat újabb trombózis.

A kezelés legfőbb célja – amennyiben volt már trombózisa – a további vérrögök kialakulásának megelőzése, illetve a folyamatos megfigyelés, ha hajlama mutatkozik a trombózis kialakulására, gondolva a családban előforduló korábbi betegségekre, amelyek kideríthetőek különböző vizsgálatokkal.

Két szakasza van a kezelésnek: akut és tartós

Az akut szakaszban kórházi ellátás szükséges vérhígítók és egyéb gyógyszerek megfelelő arányú alkalmazásával, szigorú ágynyugalom mellett. A kórházi ellátás után történik a megfelelő gyógyszeres terápia megtervezése, beállítása szoros szakorvosi kontroll mellett. Személyre szabott gyógyszerezési terápiával minimalizálható az újbóli rögképződés – mondja Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A kezelés akut szakaszának elhagyásával, az életmódprogramban való részvétellel jelentősen csökkentheti a trombózis kialakulásának veszélyét, megelőzheti a súlyos szövődményeket. Kifejezetten ajánlott ilyenkor az alsó végtag izmainak mozgása, az úgynevezett izompumpa ugyanis nagyon fontos: javítja a keringést és segít a trombózis visszatérésének megelőzésében.

Nem mindegy, hogy mikor, mit, és hogyan végez a beteg

A sport megterhelheti a lábát, sérülést okozhat. A sérülés miatt pedig könnyebben kialakulhat vérrög, főként az alsó végtagokban – figyelmeztet a professzor.

  • Hasznos lehet például a futás, gyaloglás, úszás, tenisz, squash vagy a pingpong.
  • A terhelést ajánlatos igen fokozatosan végezni, kezdetben pár kilométer séta, majd kocogás következzen.
  • Figyelembe véve társadalmunkat, heti 2-3 x 1-1,5 óra lenne az optimális.

Fontos tanács! Amennyiben a lábban hirtelen jelentkező duzzanatot, dagadást, esetleg kipirosodást, fájdalmat észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

Kapcsolódó A mélyvénás trombózis okai

(Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, belgyógyász, klinikai farmakológus)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.