A magas pulzus és a szorongás is okozhat mellkasi fájdalmat

szerző: Dr. Vaskó Péter, kardiológus - Kardioközpont
megjelent:

A mellkasi fájdalom ijesztő tünet, aminek számos forrása lehet, és amelynek mindenképpen utána kell járni. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a lehetséges okokra hívta fel a figyelmet.

Hogyan okozhat mellkasi fájdalmat a szorongás?

A tartós szorongás és a pánikbetegség igen gyakran produkál olyan tüneteket, mint a mellkasi fájdalom, a légszomj, a szédülés, a dezorientáltság, amelyek mind felvethetik a szívbetegség gyanúját is. Hogyan lehetséges az, hogy egy pszichés állapot ilyen fizikai jeleket eredményez?

A pánik szindróma miatti mellkasi fájdalom létrejöhet szív-érrendszeri mechanizmusok miatt, azoktól függetlenül és a kettő kombinációjában is.

Íme, a szív-érrendszertől független okok:

Hiperventiláció: A nagyon gyors, felületes légvétel (azaz a hiperventiláció) csökkenti a vér szén-dioxid szintjét, ami zavartságot, végtagzsibbadást és mellkasi szorítást is okozhat.

A nyelőcső simaizomzatának motoros zavara: Amikor a nyelőcső összehúzódásai szabálytalanná válnak, mellkasi fájdalmat tapasztalhatunk. Ez a fájdalom olyan heveny és intenzív lehet, hogy angina pectoris, de akár szívinfarktus tünetének is tűnhet.

A pánik szindróma ugyanakkor a kardiovaszkuláris rendszerben is eredményezhet fizikai reakciókat, amelyek a következők lehetnek:

  • szívkoszorúér görcs,
  • megnövekedett oxigénigény a szívben,
  • felszökő vérnyomás,
  • kiugró pulzus.

Azok a személyek, akik szoronganak, lehetnek egyben szívbetegek is, illetve a pánik szindróma súlyosbíthatja is a szív-érrendszeri betegségeket.

Tovább Mellkasi fájdalom - Nem csak infarktus okozhatja

A kezelésnek több pilléren kell nyugodnia

Magas pulzusszámot gyakran találunk olyan pácienseknél, akik nem mozognak rendszeresen, akik a munkájukban hajszoltak, túlterheltek. Ilyen esetben az igazi megoldást a rendszeres mozgás beiktatása hozza, mellyel a túlhajszolt szimpatikus idegrendszer aktivitását ellensúlyozni lehet a paraszimpatikus idegrendszer megerősítésével. Fontos, hogy a mozgásnak ilyenkor az alacsony intenzitás tartományban kell lennie. Az edzés pontos célértékeit pulzuskontrollhoz értő edző tudja - felmérés alapján - meghatározni. Ugyanakkor akár magas pulzus, akár mellkasi szorítás, akár más tünet ad okot aggodalomra, az első, legfontosabb lépés a kardiológus felkeresése, ugyanis ki kell zárni vagy fel kell ismerni a mellkasi fájdalmat okozó szívbetegségeket. Ha ez áll a háttérben, egyszerű a továbblépés, hiszen a pontos diagnózisra megfelelő, hatékony kezelés épülhet, amelynek éppúgy része az orvosi ellátás, a rendszeres felülvizsgálat és szükség esetén a gyógyszeres kezelés, mint a megfelelő életmód kialakítása - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa.

- Bizonyos szempontból a szorongástól szenvedő pácienseknek és a szívbetegeknek is érdemes hasonló életmódbeli tanácsokat megfogadnia. A személyre szabott étkezési- és edzésterv, a káros szokások helyes szokásokkal való helyettesítése egészen konkrét javulást eredményezhet az állapotban, jó formába hozhat, és nem utolsósorban eliminálhatja a betegségtudatot, ha azt érezzük, uralni, formálni tudjuk az életmódunkat, a testünket, mentális állapotunkat.

4 mentális tipp szorongás okozta mellkasi fájdalom esetén

  • Ha közeledni érezzük a fenyegető tüneteket, keressünk biztonságos helyet, ha épp autót vezetünk, húzódjunk félre, álljunk meg.

  • Lélegezzünk mélyeket, összpontosítsunk a lassú légvételre és a lassú kiengedésre.

  • Emlékeztessük magunkat, hogy a fájdalom csak átmeneti, el fog múlni.

  • Számoljunk magunkban vagy vetítsünk magunk elé megnyugtató képeket, hogy eltereljük a fókuszt a rosszullétről.

Tovább Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Vaskó Péterkardio központ
Dr. Vaskó Péter, kardiológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus és Dr. Tóth Sára Rebeka
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.