Ne késlekedj, válaszd a szíved! - Ma van a Szív Világnapja

Well pr
megjelent:

Immár 14. alkalommal rendezik meg a Szív Világnapját, melyet minden év szeptember utolsó vasárnapján tartanak. Ezen a napon a szív- és érrendszeri betegségek növekvő gyakoriságára, és az egészséges életmód népszerűsítése mellett a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

Az idei évben kiemelten fontos szerepet kap az olyan szívbarát környezetek kialakítására való buzdítás, melyek segítik az embereket az egészséges életvitelben és lehetővé teszik számukra kardiovaszkuláris rizikójuk csökkentését.

A kardiovaszkuláris megbetegedések vezető halálozási okok között szerepelnek a világon, jelenleg 17,3 millió halálesetet okoznak évente és 2030-ra ez a szám elérheti a 23 milliót. Ha körülnézünk közvetlen környezetünkben, biztos találunk mi is valakit, aki szív eredetű megbetegedéssel küzd. Hogy melyek ezek? Ilyen például a szívizom infarktus, a szívelégtelenség, a szívritmuszavar, a szívbillentyűk megbetegedése, de ide tartozik a magas vérnyomás is.

Családunk, barátaink ismeretségi körében is előfordulnak ezek, hiszen ma Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb megbetegedésnek számítanak. Ha kialakulnak, az ember fizikai teljesítőképessége romlik, fáradékony, gyenge lesz, súlyosabb esetben hosszú távon is ápolásra szorul, és az életkilátásai is romlanak. Ezek a betegségek több áldozatot szednek hazánkban, mint valamennyi betegség, baleset és más halálok együttesen, annak ellenére, hogy a legtöbb rizikófaktor csökkenthető lenne.

Hogy melyek ezek a rizikófaktorok? Bele se gondolunk abba, hogy a közvetlen környezetünk milyen mértékben befolyásol minket egészséges vagy éppen egészségtelen szokásainkban. A dohányzás, a fizikai aktivitás hiánya, a zsíros, egészségtelen ételek fogyasztása a fő okozói a szív-érrendszeri betegségek és a stroke kialakulásának. Ha többet mozgunk, egészségesebben táplálkozunk, elhagyjuk egészségkárosító szokásainkat, lehetőség szerint kerüljük a stresszt, máris sokat tettünk egészségünkért, és gyermekeink számára is pozitív példa lehetünk. A korai években látott és megtanult helyes életviteli szokások segítségével ugyanis gyermekeink egészséges fiatalokká, egészséges felnőttekké válnak.

Ha már kialakult betegségünk van, számos modern gyógyszeres kezelés is elérhető. Ma már a vérnyomás csökkentése érdekében rendelkezésünkre állnak olyan gyógyszerek, amelyek hatásosak és biztonságosak és hosszú távon is képesek a célértékek fenntartására. A kombinációs készítmények szükség esetén tovább segítik a betegeket abban, hogy minél kevesebb tabletta bevételével, kihagyások nélkül maradhassanak a felírt terápián.

Szívritmuszavar esetén szükséges lehet véralvadásgátló gyógyszer alkalmazása, amelyet az oly súlyos következményekkel járó szélütés megelőzése érdekében kell alkalmazni. Ma már hozzáférhetőek olyan modern véralvadásgátló készítmények, amelyek több szélütést képesek megelőzni, és alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, mint a hagyományos terápiáké.

Ne késlekedj! Válaszd a szívbarát életmódot, válaszd a szíved!

(Well pr)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.