Mit nevezünk mitralis prolapsusnak?

szerző: Dr. Nagy Gabriella, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

A mitralis prolapsus egy kötőszöveti rendellenesség, tehát a billentyű szöveti felépítésének normálistól való eltérése, mely születéstől fennáll.

A bal szívfélben, a bal pitvar-kamra határán levő kéthegyű billentyű egyik vagy mindkét vitorlája, a bal kamra összehúzódásakor, a billentyű záródás kapcsán különböző mértékben „átesik” a pitvar felé egy rövid időre, majd visszazár. A zárási rendellenesség idején kevesebb vagy több vér visszafolyása lehetséges.

A lakosság 2-5 százalékában fordul elő, nőknél kétszer gyakoribb, mint férfiaknál. Leggyakrabban a sovány fiatal nőknél figyelhető meg ez az elváltozás, ami sokszor együtt jár egyéb kötőszöveti, alkati rendellenességekkel (pl. egyenes hát, tölcsér mellkas, scoliosis), de a Marfan-szindróma és a koszorúér-betegségek esetén is előfordulhat.

Hogyan ismerhető fel a mitralis prolapsus?

A mitralis prolapsus az esetek döntő részében semmilyen panasszal nem jár, egyéb okból történő fizikális vizsgálat során hallott klikk és zörej (ez utóbbi nem is észlelhető mindig) hívja fel rá a figyelmet. Továbbá echocardiografiás vizsgálat esetén ismerhetik fel az elváltozást. Ha mégis tüneteket észlelünk, azok az alábbiak lehetnek:

A betegség diagnosztizálása

Echocardiografia (szívultrahang vizsgálat) segítségével határozható meg az elváltozás. A vizsgálat a billentyű szerkezetét, a prolapsus súlyosságát, a vérvisszaáramlás mértékét tisztázza. Szerencsére ritka az olyan súlyosságú mitralis prolasus, mely a billentyűzárási rendellenesség miatt jelentős vérvisszaáramlással, tehát billentyűelégtelenséggel jár.

A mitralis prolapsus kezelési lehetőségei

Az esetek döntő többségében nincs szükség kezelésre, a mitralis prolapsus nem befolyásolja az életmódot, életvitelt, nincs hatása az élettartamra, továbbá lehetővé tesz bármilyen sportot. Azonban gyakori szívdobogásérzés, szívritmuszavar esetén, ezek megelőzésére bétablokkoló gyógyszert állít be az orvos.

Ritka esetekben, amikor jelentős a billentyű szerkezeti eltérése, és a vérvisszaáramlás is számottevő, a szívbelhártya-gyulladás megelőzése érdekében bizonyos beavatkozások előtt (bakteriális gócokat megbolygató beavatkozások - pl. fogászati) antibiotikumot kell kapnia a paciensnek. Nagy regurgitációval járó prolapsus évek alatt eljuthat olyan súlyosságig, hogy billentyűműtétre van szükség, ez azonban nagyon ritka. A műtét lehet billentyűmegtartással járó úgynevezett plasztikai műtét vagy billentyűcsere. Az echocardiografiás kép alapján az orvos meg tudja határozni, hogy ki az, akinek endocarditis profilaxisra van szüksége, illetve a billentyűelégtelenség esetleges fokozódására lehet számítani, így nyomon követésre van szükség (milyen gyakran történjen echocardiografia).

Tovább Életmentő beavatkozás vált biztonságosabbá

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Nagy Gabriella, kardiológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.