Miért töredezik a körmöm? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Az a problémám, hogy a körmöm nagyon szétválik, törik, hiába próbálom óvni, hogyan segíthetnék a gondon? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Táplálkozzon egészségesen, fogyasszon sok gyümölcsöt, és ne lakkozza a körmét, mert a körömlakk és a körömlakklemosó is károsítja a körmöket.

A törékeny köröm pajzsmirigy-megbetegedés következménye lehet, az A-vitamin, a kalcium, a vas vagy a biotin hiánya is puhítja a körmöket. A patikákban is kapható táplálékkiegészítő készítményekkel ez a hiány pótolható.

A köröm betegségei

A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

Abban az esetben, ha valamilyen behatás éri a köröm osztódó sejtjeit, a körömlemez elvékonyodhat és ezáltal harántirányban futó barázdák jelenhetnek meg rajta. A kiváltó okok általában súlyos, krónikus betegségek vagy fertőző kórképek, de helytelen körömápolás is kiválthatja őket.

A köröm szabadon álló részének felrostozódása elsősorban fizikai vagy kémiai igénybevétel esetén lép fel.

Bővebben a köröm betegségeiről a WEBBetegen

A köröm egészsége
A köröm keratinból, egyfajta elszarusodott fehérjéből áll, hetente 1 mm-t nő. Helyes körömápolással a külső sérülések többnyire megakadályozhatók, a köröm megbetegedései és elváltozásai ugyanakkor szervi okokra vezethetők vissza. Különösen a H-vitamin hiánya befolyásolja a körmök egészségét.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.