Hajhullás és a hormonok

Dr. Bodnár Edina
szerző: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A hajhullás egy bizonyos mértékig természetes folyamat. Akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű (naponta több mint 60-100 hajszálat veszítünk el), és hiányzik a normál visszanövekedés.

Hajhullás esetén nagyon fontos a kiváltó ok kiderítése és célzott kezelése, ám amíg a háttérben lévő eltérések kutatása folyik, már el lehet kezdeni a hajhullás tüneti kezelését: a hajnövekedéshez szükséges kéntartalmú aminosavak, A- és E-vitaminok és nyomelemek pótlását, továbbá a hajas fejbőr vérbőségének fokozását elősegítő készítmények alkalmazását.

A hajhullás típusai és a kiváltó okok

Diffúz hajhullást általában vas- vagy cinkhiány, alultápláltság, krónikus betegségek okoznak, de tumoros betegségek kemoterápiája és sugárkezelése során is kialakulhat. Diffúz hajhullás észlelhető még szülést követően, illetve fogamzásgátló gyógyszerek szedése esetén is. Diffúz hajhullás esetén a fejbőrön mindenhonnan azonos mennyiségű hajszál hullik ki.

Foltos hajhullást általában gócfertőzések (pl. rossz fog, krónikus mandulagyulladás) okoznak, de előfordulnak pajzsmirigy- és autoimmun betegség részeként, illetve vérbaj esetén is. Foltos hajhullásról akkor beszélünk, amikor a hajas fejbőrön látható, lencsényitől több tenyérnyi egybefüggő területen hajhiány alakul ki.

Férfias típusú hajhullás. A foltos hajhullás egyik formája az úgynevezett androgén alopécia, a férfias típusú hajhullás, mely nemcsak férfiak esetén alakulhat ki, hanem a nőket is érintheti.

Nők esetén ilyenkor a női nemi hormonok mellett megemelkedik az androgén hormonok szintje, vagy csak az androgén hormon receptorok érzékenysége nő meg, ami normál hormonszintek esetén is magas férfihormon szintet jelez. Androgén hajhullás esetén, nők esetén alkalmazhatók úgynevezett antiandrogén típusú fogamzásgátló gyógyszerek.

A maradandó kopaszság megelőzése

Mind a diffúz, mind a foltos hajhullás okozhat maradandó kopaszságot, ha a szőrtüszők, és a bennük lévő hajszálat termelő ún. mátrixsejtek elpusztulnak.

Ha a mátrixsejtek nem pusztulnak el, csak egy időre felfüggesztik működésüket, akkor csak átmeneti hajhullás alakul ki. Ilyenkor a kezelés célja a mátrixsejtek osztódásának serkentése, a hajas fejbőr anyagcseréjének, vérkeringésének fokozása.

Sajnos, ha gócfertőzés, pajzsmirigybetegség, autoimmun folyamat, krónikus súlyos betegség igazolódik, akkor amíg az alapbetegség nem gyógyul meg, addig a hajhullás megszűnését sem lehet várni.

A téma cikkei

4/1 A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai
4/2 Hajhullás és a hormonok
4/3 Hogyan kezelhető a nagymértékű hajhullás?
4/4 Stressz és hajhullás: Van összefüggés?

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Hajhullás
A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Ha a páciens ilyen problémával fordul orvoshoz, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnia a kihullott hajszálakat.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.