A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

szerző: Dr. Soltész Annamária, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.

A téma cikkei
2/1 A vitaminok szerepe
2/2 A nyomelemek szerepe

Vannak zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó (B-vitaminok, C-vitamin, folsav, biotin) vitaminok, melyek kivétel nélkül fontosak ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjunk. A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem képes raktározni, ezért minden nap szükség van a bevitelükre. A zsírban felszívódó vitaminokat pedig szervezetünk nem képes felszívni és hasznosítani, csak ha megfelelő mennyiségű zsiradékot is tartalmaz az adott étel.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ételeink elkészítése közben - párolás, főzés, sütés - azok vitamintartalma jelentősen csökkenhet. Ezért rendszeresen fogyasszunk friss gyümölcsöket és zöldségeket is!

A szükséges vitaminok

A-vitamin és béta-karotin. Az A-vitamin, és előanyaga, a béta-karotin fontos szerepet játszanak a hámsejtek osztódásában, növekedésében, megújulásában, így érthető módon a sebgyógyulásban is. Antioxidáns tulajdonságú, és elengedhetetlen a megfelelő látáshoz, a leégett bőr regenerálódásához is.

Hiányában a haj száraz lesz, a körmök elvékonyodnak, töredeznek. A bőr kiszárad, megvastagszik, hámlani kezd, és fogékonyabb lesz a kórokozókkal szemben. A szürkületi vakság kialakulása és az ízérzés csökkenése gyakran a legelső tünetek, igen súlyos esetben pedig teljes vakság is felléphet (egyes fejlődő országokban az A-vitamin hiánya a vakság leggyakoribb oka!).

Ha kialakult a hiányállapot, akkor nagy adag A-vitamint kell szedni 6-8 napon keresztül kapszula formájában, megelőzésre azonban természetesen elegendő a vitaminban gazdag ételek fogyasztása. Ilyenek a tojássárgája, a sütőtök, a sárgarépa, a máj és a tengeri halak.

Ha valaki A-vitamint nagy mennyiségben tartalmazó tablettákat indokolatlanul hosszú ideig szed vagy egyszerre sokat vesz be belőlük, könnyen túladagolás léphet fel! Ennek tünetei lehetnek a hajhullás, viszketés, hámlás, étvágycsökkenés, fejfájás, hányás, májkárosodás. Különösen veszélyes ez a terhesek számára, mert magzati károsodás is kialakulhat!

Életmódunk is befolyásolja

Nem szabad elfelednünk, hogy a vitaminigényt az életmód is befolyásolja! Szervezetünk egészségének, bőrünk, hajunk, körmeink szépségének megőrzéséhez bizonyos állapotokban, életszakaszban több vitaminra lehet szükségünk. Így például az idősebbeknek, vegetáriánusoknak, terheseknek, szoptató anyukáknak, dohányosoknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, serdülőknek gyakran a kiegyensúlyozott táplálkozáson túl különféle vitaminkészítmények szedésére is szükségük lehet a szokásos bőr- és hajápolás mellett.

B-vitaminok. A B-vitaminok a bőr és a hajhagymák anyagcseréjében fontos szerepet játszanak, növelik bőrünk ellenállóképességét. Erőssé teszik a hajat, csökkentik a korpásodást, védenek a hajhullástól, és késleltetik az őszülés folyamatát.

Hiányukban hamar fellép a szájzug nehezen gyógyuló, fájdalmas berepedezése, a bőr vörössé, duzzadttá válhat, hámlani kezd, az ajkak kicserepesednek. B2-vitamin nagy mennyiségben található burgonyában, spenótban, tejtermékekben, aszalt gyümölcsökben, gombában, tojásban. A B5-vitamin hiánya nagyon ritkán alakul ki, mert szinte minden élelmiszerben megtalálható, így például sok van belőle a belsőségekben, hüvelyesekben, brokkoliban, tojásban. A B6-vitamin fő forrásai a banán, az avokádó, a tojás, a máj és az élesztő.

A biotin erősebbé, egészségesebbé teszi a hajat és a körmöket, hiányakor bőrgyulladással, a szőrzet kihullásával, a körmök feltöredezésével számolhatunk. Fáradékonyság, étvágycsökkenés, depresszió, magas koleszterinszint is a hiánytünetek közé tartoznak. A biotin természetes forrásai a máj, élesztő, dió, paradicsom, hal, gabonafélék és a tojássárgája.

A B-vitaminok családjába tartozó folsav a vörösvértestek képződésében vesz részt, továbbá késlelteti a haj őszülését is. Terhesség alatt különösen fontos a megfelelő mennyiségű bevitel, hogy megelőzzük az embrió velőcsőzáródási rendellenességeit. A folsav megtalálható a májban, élesztőben, olajos magvakban, zöld növényekben. Ha valaki gyermeket vár, vagy ha már tervezi a terhességet, feltétlenül szedjen folsavat tartalmazó tablettát, mely recept nélkül is kapható a drogériákban, gyógyszertárakban!

Súlyos niacinhiány napjainkban már ritkán fordul elő, melyre a napnak kitett bőrterületek megvastagodása, hámlása, kiszáradása jellemző. A bőrtüneteket súlyos esetben emlékezetkiesés, ingerlékenység, álmatlanság, hasmenés, elbutulás is kísérheti. A hiányállapot kialakulása megelőzhető, ha megfelelő mennyiséget fogyasztunk gabonafélékből, tejtermékekből.

C-vitamin. A C-vitamin szintén antioxidáns, valamint részt vesz a fertőzések elleni küzdelemben is. Elengedhetetlen a kollagén szintéziséhez, így a rugalmas, de mégis feszes bőr kialakulásához. Segíti a vas bélből való felszívódását, a sebgyógyulást, valamint lassítja a bőr öregedési folyamatait. Hiányában a bőr fakó lesz, nehezebben tartja meg a nedvességet, így korábban kezd el öregedni, továbbá pigmentfoltok képződhetnek rajta, kis pontszerű bevérzések jelenhetnek meg.

Mivel szervezetünkből naponta kiürül, nem raktározódik, ezért juttassuk be minden nap C-vitaminban gazdag friss gyümölcsök - citrusfélék, kivi, csipkebogyó és friss zöldségek (saláta, paradicsom, paprika, káposzta) - formájában. Nagyon könnyen kialakul hiánya dohányosok, tumoros betegek, vesebetegek esetében, ezért nekik fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő táplálkozásra!

E-vitamin. Az E-vitamin az A- és C-vitaminokhoz hasonlóan szintén antioxidáns hatással rendelkezik, így véd a daganatos betegségekkel szemben, és őrzi ereink egészségét. Ezen kívül lassítja a bőr öregedési folyamatait, puhává teszi azt, segít az apró bőrhibák eltüntetésében, és véd a nap káros sugarai ellen is. Hiányában izomgyengeség, fénytelen haj, járászavar léphet fel. Jelentős mennyiség található belőle a napraforgó-, olíva-, és egyéb növényi olajokban, növényi csírákban, gabonafélékben, margarinban, olajos magvakban.

További tudnivalók a vitaminokról és a táplálkozásról

Dr. Soltész Annamária, általános orvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Soltész Annamária, általános orvos

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.