A legjobb tippek és trükkök a szép bőr érdekében

szerző: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

A leggyakoribb bőrbetegségek közé sorolható az aknés megbetegedés. Bár a tévhitek miatt a tinik betegségének tulajdonítják, nem feltétlenül csak ez a korosztály a veszélyeztetett. A bőr ezen betegsége kezelhető és meg is előzhető!

Az akne legtöbb típusa elkerülhető, illetve a tünetek kordában tarthatók az alábbi életviteli technikák elsajátítása révén:

1. A problematikus területeket enyhe arctisztító hatású lemosókkal mossa le

A bőrradírok, a pórusösszehúzó készítmények, illetve az arcmaszkok alkalmazása nem ajánlott, mert a bőr irritálásával ronthatják az akne tüneteit. A túlzott arcmosás, dörzsölés szintén bőrirritációt okozhat. Ha hajlamos a hajvonal mentén akne kialakulására, mosson gyakran hajat.

2. Próbálja ki a vény nélkül kapható akne ellenes bőrápoló szereket

Ezekkel csökkenthető a bőr fokozott zsírosodását és elősegíthető a hámlás. Keresse a benzoil peroxid, vagy szalicilsav hatóanyagú készítményeket.

3. Kerülje az irritáló anyagokat

Valószínűleg érdemes kerülnie az olajos, vagy zsíros kozmetikumokat, a naptejeket, és a különböző hajápoló készítményeket. Használja a "vizes alapú", vagy "zsíros bőrrel is alkalmazható" jelzéssel ellátott készítményeket. Egyes embereknél a napfény súlyosbítja az aknet.

További bizonyos az akne kezelésére szolgáló készítmények érzékenyebbé tehetik bőrét a napfény iránt. Kérdezze meg orvosát, hogy az Ön akne ellenes készítménye okoz-e ilyen fotoszenzitizációt és ha igen, kerülje a napfényt. Amennyiben muszáj napon tartózkodnia, használjon fényvédő krémet, ami nem tömíti el a pórusokat.

4. Figyeljen rá, hogy mi ér az arcához

Gondoskodjon arról, hogy a haja ne lógjon az arcába. Ne támassza arcát kezeire, illetve ne érintse a telefont, mobiltelefont az arcához. A szoros ruházat, kalap, sapka szintén problematikus lehet, különösen, ha viselésekor izzad is. Az izzadtság, a szennyeződés és az olaj hozzájárulhat az akne kialakuláshoz.

5. Ne nyomkodja a pattanásokat

A pattanások nyomkodása fertőzéshez, hegesedéshez vezethet. A legtöbb esetben az akne az ilyen jellegű beavatkozás nélkül is feltisztul. Amennyiben agresszív kezelésre szorul, forduljon orvosához, bőrgyógyászához.

Milyennek látszik a bőre?

Azt, hogy mennyire fiatal és friss a bőre, vagy esetleg már fiatalon öregnek tűnik, nem csak az életkor határozza meg, hanem az életmód és a bőrápolás is.
Bőrünk egészsége – teszt kitöltése

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.