Májfoltok - Kialakulás, kezelés és megelőzés

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családrovos frissítve:

A májfoltok vagy napfoltok barnás színű, lencseformájú foltok a kézfejen, az alkaron vagy az arcon. Elsősorban olyan bőrfelületeken fordulnak elő, amelyek közvetlenül ki vannak téve a napsugárzásnak.

Májfoltok 40 éves kor fölött gyakrabban alakulnak ki, mint az azt megelőző életkorokban. Teljesen ártalmatlanok, és az idő múlásával sem mutatnak rosszindulatú elváltozást. Néhányan azonban kozmetikai szempontból zavarónak érzik.

A májfoltok okai

A májfoltok hosszú évek alatt alakulnak ki a bőrfelületet addig ért napsugárzás hatására. Idővel a napsugarak hatására nő a pigmentsejtek, az ún. melanocyták száma. Mivel ezek a hámrétegben képződnek, barna foltokként láthatóak lesznek a bőr felszínén. A bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából és a melanin eloszlása is változik. A bőr rugalmasságának csökkenéséért a kollagénrostok fokozott lebomlása felelős.

Hogy néz ki egy májfolt?

A napfoltok a napsugárzásnak erősen kitett bőrfelületeken jelennek meg. Tipikusan előfordulnak például:

  • az arcon,
  • a kézfejen és
  • az alkaron.

A májfoltok kis barnás foltok, színárnyalatuk változó lehet. A bőrfelszínből nem emelkednek ki. Ellentétben az anyajegyekkel, a májfoltok általában csak 40 éves kor után jelentkeznek.

Az orvos rendszerint szabad szemmel is meg tudja állapítani, hogy májfoltról van-e szó. Kétséges esetben, hogy a bőrrákot kizárhassa, az orvos szövetmintát vehet. A laborban végzett szövetvizsgálat alapján felállatható a pontos diagnózis. A rákos elfajulásra hajlamos elváltozások rendszerint sokban különböznek a májfoltoktól, a bőrrák ugyanis részben fekete vagy sötétbarna elváltozás. A bőr rosszindulatú daganataival szemben a májfoltok nem rojtos szélűek, környezetüktől élesen elkülönülnek. Bőrrák esetében gyakran előfordul, hogy az elváltozások kiemelkednek a bőrfelszínből, vagy környékükön a bőr megsérül, és könnyen vérzik. Májfoltoknál ez nem fordul elő.

Mit lehet tenni a májfoltok ellen?

Mivel a májfoltok veszélytelenek, nem igényelnek kezelést sem. Néhányan azonban zavarónak találják őket, főleg akkor, ha nagy számban fordulnak elő az arcon és a kézfejen.

Ha valaki kozmetikai okokból el akarja távolítani, halványító krémeket használhat. Ennek hatóanyagai különböző módon csökkentik a melaninképződést a bőr mélyebb rétegeiben.

Alternatív megoldást jelent a neodym-, yag- vagy rubinlézeres kezelés vagy a folyékony nitrogénnel való elfagyasztás. Mindkét módszer némi fájdalommal jár. Ráadásul a kezelések után újra és újra megjelenhetnek a májfoltok.

Mivel a májfoltok ártalmatlanok, orvosi szempontból nem igényelnek kezelést, ám mégis feltétlenül érdemes megnézetni őket bőrgyógyásszal, ugyanis ritka esetben a bőrrák korai formájával össze lehet téveszteni őket. Mind a májfoltok, mind a bőrrák kockázatát növeli a mértéktelen vagy védelem nélküli napozás. Ezért a pigmentfoltokat rendszeresen ellenőriztetni kell bőrgyógyász szakorvossal.

Hogyan előzhető meg a májfoltok kialakulása?

A májfoltok kialakulása megelőzhető, ha kerüli a közvetlen napsugárzást, és napvédő krémeket, naptejet használ. Minél világosabb a bőrtípusa, annál magasabb faktorszámú naptejet kell használnia, és annál kevesebb ideig tartózkodhat a napon.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.