Dohányzás és tüdőbetegségek összefüggése

Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
megjelent:

A dohányzás kétségkívül korunk egyik legelterjedtebb és legpusztítóbb szenvedélybetegsége. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján megközelítőleg 1.3 milliárd ember dohányzik a Földön és ez évente közel kb. 8 millió ember halálában játszik szerepet.

Magyarországon a dohányosok száma meghaladja a 2 millió főt. 2019-ben hazánkban nagyjából 28.000 ember halt meg valamilyen dohányzással közvetve vagy közvetlenül összefüggésbe hozható betegség következtében.

Egy cigaretta meggyújtásakor a benne lévő dohány elég, a keletkező füstöt pedig a dohányosok belélegzik. Az így belélegzett füstben több mint 6000 különböző, változó mértékben káros összetevő található, melyek méretükben is különböznek egymástól. Egyes nagyobb részecskék, partikulumok megragadnak a felső légutakban és nem jutnak mélyebbre, a tüdőig. A kisebb (kb. 0.005 és 2.5 mikrométer átmérőjű) részecskék azonban az alsó légutakig, a tüdőig is elérnek. Egyértelmű tehát, hogy légzőrendszerünk tekinthető az első kapunak, ahova bejut a dohányfüst, így nem meglepő, hogy kifejezett, komplex károkat tud okozni ezen a területen.

A dohányzás számos tüdőbetegség kialakulásában jelentős szerepet játszik, így azok rendkívül fontos és befolyásolható rizikófaktora. Minél nagyobb mennyiségben, minél hosszabb ideig dohányzik valaki, annál nagyobb a valószínűsége a különféle tüdőbetegségek kialakulásának.

Milyen tüdőbetegségek kialakulásában játszhat szerepet a dohányzás?

  • COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség): tulajdonképpen két kórképet foglal magában (emphysema és krónikus bronchitis). A COPD az előfordulási esetek kb. 90%-ban mutat összefüggést a dohányzással.
  • Tüdőrák: a dohányzás számos daganattípus kialakulásában játszik szerepet – ezek közül is kiemelkedik a tüdőrák. A tüdőrák világszerte az egyik leggyakoribb daganat, mind férfiak, mind nők esetében. A WHO legfrissebb adatai szerint 2020-ban több, mint 2.2 millió embert diagnosztizáltak tüdőrákkal és közel 1.8 millió ember halt meg világszerte e betegség következtében. A tüdődaganatos esetek kb. 80-90%-ában közrejátszik a dohányzás valamilyen formában. Egy rendszeresen dohányzó ember esetében kb. 15-30× nagyobb a tüdőrák kialakulásának esélye.
  • Asztma: a dohányzás az asztma egyik fő rizikófaktora, illetve meglévő – akár egyéb okból kialakult – asztma esetén is rontja a betegek állapotát, fokozza a tüneteket és az akut asztmás rohamok számát.
  • Tüdőtuberkulózis (tbc): egyes kutatások szerint a tbc-vel való megfertőződés esélye dohányzók között nagyobb, illetve a kialakult tuberkulózis kezelésére is negatív hatással van a dohányzás.
  • Egyéb tüdőbetegségek progressziója: fontos tudni, hogy egyéb, a dohányzással közvetlenül össze nem függő tüdőbetegség tüneteit, kórlefolyását is jelentősen ronthatja a dohányzás.

Milyen mechanizmusokkal károsítja a dohányfüst a légzőrendszert?

A dohányfüstben megtalálható, légutakba bejutó méreganyagok számos különböző mechanizmussal károsítják a légzőrendszert és hoznak létre betegségeket.

  • A rendszeres dohányzás állandó, krónikus gyulladásos állapotot tart fenn – egyrészt helyileg a légutakban, másrészt az egész szervezetben. A krónikus helyi gyulladás következtében váladék szaporodik fel a légutakban, mely nehezíti a légzést, állandó köhögési ingert okoz, illetve fertőzések kialakulásának is kedvez.
  • A dohányzás károsítja a léghólyagocskák falát, melyek így egymással egyesülnek, összeolvadnak (úgynevezett emphysema alakul ki). Ezzel jelentősen csökken a légzőfelület, romlik a gázcsere, valamint a vér oxigénszintje is csökken.
  • A dohányfüsttel belélegzett „rákkeltő” anyagok (karcinogének) fontos szerepet játszanak a tüdőrák kialakulásában. A karcinogének károsíthatják a sejtek DNS-ét (mutációt eredményezhetnek), megzavarva ezzel a normál sejtciklust, ami kontrollálatlan sejtszaporodáshoz vezethet. Ehhez hozzáadódik a tüdőben kialakuló krónikus gyulladás szerepe, mely olyan reparációs folyamatokat indíthat el, melyek szintén segítik a sejtszaporodást. Ezek együttesen, hosszabb idő alatt hozzájárulhatnak a tüdőrák kialakulásához.
  • A dohányzás során bejutó méreganyagok károsíthatják a szervezet immunválaszát, így az érintett egyén fogékonyabbá válik a különböző fertőzésekre – melyek egyik fő célpontja a légzőrendszer.
  • A dohányzás károsítja a légutakban megtalálható csillószőröket, melyek „seprűszerű” mozgásukkal rendkívül fontos szerepet játszanak a légzőrendszer védelmében. Ezek károsodásával egy fontos védelmi vonal sérül, így egyes irritáló anyagok, toxinok, karcinogének, kórokozók könnyebben tudnak a szervezetbe bejutni és hosszabb ideig tudnak ottmaradni.
  • A dohányfüsttel szén-monoxid (CO) is belégzésre kerül, mely köztudottan mérgező. A szervezetben a vörösvértestekben megtalálható hemoglobin szállítja az oxigént a sejtekhez. A szén-monoxid az oxigénnél kb. 250-szer erősebben kötődik a hemoglobinhoz, mely azt eredményezi, hogy a vérbe jutva az oxigént mintegy „lecseréli” a hemoglobinon. Ezzel egyidejűleg az oxigén nem tudja a hemoglobinról a szén-monoxidot lelökni, mert az sokkal erősebben kötődik hozzá. Ennek következtében oxigénhiányos állapot alakul ki a szervezetben.
  • A dohányzás több komplex mechanizmussal fokozza a vérlemezkék (thrombocyták) összetapadási hajlamát, ezáltal növeli a kóros vérrögképződést.

Mit nyer az, aki leszokik?

Bizonyított tény, hogy a dohányázásról való leszokásnak számos egészségügyi előnye van. A dohányzás abbahagyásával egyértelműen csökken a különböző tüdőbetegségek kialakulásának rizikója, illetve a meglévő betegségek tünetei is javulhatnak és progressziójuk lassulhat.

Szakmai megfigyelések szerint már kb. 8 órával az utolsó cigaretta elszívása után javul a vér oxigénszintje, majd csökkenni kezd a vér szén-monoxid szintje, ami javítja a szervezet oxigenizációját. Kb. 72 óra múlva megkezdődik a légutak tisztulása, kevesebb váladék képződik. Később elkezd javulni a légúti csillószőrök funkciója, amely segíti a további védelmet. Csökken a köhögés, a légzési nehézség; javul a tüdőkapacitás és a terhelhetőség, állóképesség. Kb. 10-15 évvel a dohányzásról való leszokás után a felére csökken a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Ezek fényében egyértelmű, hogy egészségünk védelme érdekében a legjobb, amit tehetünk, a nikotin- és dohány tartalmú termékek fogyasztásának végleges abbahagyása, mert ezzel nemcsak a várható élettartam hosszabbítható meg, hanem az életminőség is javulásnak indul.

Ártalomcsökkentés

Az egészségi állapotra a legkedvezőbb hatást, a leghatékonyabb ártalomcsökkentést a dohány- és nikotintartalmú termékek összes formájának teljes elhagyása jelenti.

De mitől is káros a cigarettázás?

Sok káros hatásért a dohány égése során keletkező füst és annak bizonyos alkotóelemei tehetők felelőssé. Ennek eredményeként megjelentek különféle égést nélkülöző füstmentes technológiák, melyek a hagyományos dohánytermékek fogyasztásának folytatásához képest ártalomcsökkentést jelenthetnek. Ezek közé tartoznak a hevítésen alapuló technológiák, a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna és az elektromos cigaretta (e-cigaretta) is.

Ezek a technológiák égés és füst nélkül működnek, azonban ugyanúgy nikotint tartalmaznak, így lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, mint az égéssel járó hagyományos dohánytermékek. Vannak olyan dohányosok, akik az egészségkárosító hatások pontos ismeretében sem szoknak le. Az ő számukra a cigaretta használatához képest bizonyos fokú ártalomcsökkentést jelenthet a füstmentes technológiák használata.

Mindenképpen fontos tudni, hogy a dohányzás bármilyen formában jelentős egészségkárosító hatással bír. Kiemelten növeli a különböző tüdőbetegségek kialakulásának esélyét, illetve a meglévő tüdőbetegségek tüneteit és kimenetelét is rontja. Fontos kiemelni, hogy a füstmentes technológiák használata nem kockázatmentes, de mivel égés és füst nélkül működnek, így használatuk a cigarettához képest akár 70-95%-al kevesebb károsanyag-kibocsátást eredményezhet – azonban a károsanyag kibocsátás csökkenés mértéke és az egészségkárosító hatás mértéke közötti összefüggést jelenleg még vizsgálják. Ezek a termékek is ugyanúgy tartalmaznak például nikotint, amely amellett, hogy függőséget okoz, egyéb káros hatása mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

A dohányzásnak tehát nincsen olyan formája – ideértve a passzív dohányzást és a füstmentes technológiák használatát is –, mely ne rendelkezne egészségkárosító következményekkel. Minden dohányos részére a legjobb megoldás kizárólag a dohányzásról való teljes leszokás.

Források:

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.